Future

Provjeravanje mostova preko pametnih telefona

MIT ima zanimljivu ideju

Foto: YouTube

Stručnjaci s MIT-a su zamislili dosad neviđeni sustav kojim ćemo moći izvršiti provjeravanje stanja pojedinih mostova uz pomoć senzora prisutnih u našim modernim pametnim telefonima. Zvuči dobro. I korisno.

Naime, svi smo bili svjedoci nedavnih apokaliptičnih prizora urušavanja vijadukta Morandi. Prizori iz Genove su bili potresni i možda će više stručno potkovanih ljudi odsad osjetiti potrebu za zanimljivim sustavom za kojeg je ideja nastala na MIT-u, i to još ranije ove godine. Kad su već pametni telefoni svakodnevno uz nas, zašto ih ne iskoristiti kao pristupačan izvor za još nešto što je bitno, zar ne?

Istraživači s američkog MIT-a su se tako pozabavili mogućnostima uporabe modernih pametnih telefona za analizu stanja mostova. Samo istraživanje je nastalo još u travnju, dakle ranije od spomenute tragedije u Genovi te je objavljeno u znanstvenom časopisu Proceedings of the IEEE.

Teoretski je tu riječ o sustavu koji iskorištava senzore u našim mobilnim uređajima (specifično, akcelerometar) kako bi se na primjer onda dobili podaci kao što su vibracije pri prolasku vozila mostom, što onda potencijalno pruža uvid u strukturalnu stabilnost mosta.

Ugrađeni akcelerometri pomno bilježe pomak pametnog telefona u tri osi (visina, duljina, dubina) te potom daju niz sitnih informacija koje kad se kombiniraju mogu također dati određene relevantne podatke vezane za samo stanje mosta.

Taj predloženi sustav, dakako, ne namjera zamijeniti klasični provjereni sustav nadzora mostova. Oni samo predlažu sustav takozvanog “crowdsensinga” gdje bi se stvorila određena fluktuacija podataka dobivenih pomoću senzora najobičnijih pametnih telefona. To bi onda moglo poslužiti kao nadopuna postojećim metodama provjere sigurnosti mostova.

Autori rada ističu da će se ovom metodom pojačati veza grada i njegove infrastrukture. Dakako, nikakav sustav na pametnom telefonu ne može spriječiti ogromnu količinu ljudskog nemara za nekakav most, ali sve korisno je dobrodošlo kao ideja za poboljšanje.

Čitav rad s MIT-a u PDF formatu možete pronaći na ovoj poveznici.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh