Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hi-tech

Prva Kineskinja u svemiru: Tročlana posada uspješno ušla u „Nebesku Palaču“


Uz pratnju uživo Kineske nacionalne televizije, troje kineskih astronauta ušlo je danas u modul Tiangogn-1, popularno nazvan Heavenly Palace, koji se nalazi u Zemljinoj orbiti.

Nakon uspješnog trećeg automatskog spajanja na modul i prvog sa ljudskom posadom, Kina je postala tek treća država s razvojnim planom stalno prisutne svemirske postaje 343 kilometra ponad površine planeta. Shenzhou-9, kapsula narodnog imena Divine Vessel, poletjela je pogonjena raketnim gorivom u subotu, a u tročlanoj posadi nalazila se i prva Kineskinja u povijesti koja je posjetila svemirska prostranstva.

Liu Yang, 33-godišnja pilotkinja kineskih zračnih snaga udružila se s 45-godišnjim vođom misije i veteranom svemirskih putovanja Jing Haipengom i 43-godišnjim astronautom Liu Wangom. Dvoje astronauta trajno će obitavati u modulu „Nebeska Palača“, dok će treći član posade boraviti u kapsuli u kojoj su došli. Misija bi trebala trajati 13 dana, a tek je prva od pet dijelova misije osposobljavanja trajne svemirske postaje kineske vlasti u svemiru, koja bi trebala biti u potpunosti sagrađena do 2020. godine.

„Posada astronauta je u dobrom stanju i sve ide po zacrtanom planu“, objavila je Kineska Centralna Televizija u današnjem javljanju za javnost, prenose agencije.

Tiangong-1 modul ostat će u orbiti samo do 2013. godine, a dizajniran je da testira tehničku sposobnost pristajanja letjelica na svemirsku postaju. Nakon izvršene misije bit će zamijenjen. U ovom području orbitalnih spajanja Rusija i Sjedinjene Američke Države prednjače pred Kinom više od pedeset godina. Tročlana kineska posada za primarni zadatak ima upravo uvježbavanje i testiranje ručnog spajanja letjelice na modul, što je nužan korak za slučaj da automatsko spajanje zakaže iz nekog razloga. Proces spajanja delikatan je i kompleksan zadatak jer se i letjelica i modul kreću kroz orbitu tisućama kilometara na sat, a manevar spajanja mora biti izveden vrlo nježno kako bi se izbjeglo oštećenje na bilo kojoj strani.

Posada je proces uvježbala više od tisuću i pol puta u simulatoru na Zemlji. Liu Wang bit će zadužen za manevar ručnog spajanja na modul, a prva Kineskinja u svemiru, Liu Yang, provodit će medicinske eksperimente i ostala testiranja.

Kasnije ove godine planira se i drugi dio misije u orbitu, a postoje šuškanja i o slanju čovjeka na Mjesec, pišu kineski mediji. Ova misija je svojevrstan kineski simbol nacionalnog ponosa, ali i refleksija ubrzanog tehnološkog i ekonomskog rasta te zemlje u nastojanjima da postanu globalni lider na polju svemirskog istraživanja.

Sadašnji modul u kojem će posada provesti gotovo dva tjedna težak je 8,5 tona, a sastoji se od pristupnog tunela, prostora za život i rad posade te skladišnog dijela za odlaganje tehnološke opreme i hrane za posadu. Kada bude gotova, svemirska postaja bit će teška oko šezdeset tona, što je nešto manje od trenutne NASA-ine postaje Skylab iz 1970-ih godina, odnosno samo 1/16 veličine združene Međunarodne svemirske postaje (ISS), u čijoj izgradnji je sudjelovalo 16 zemalja.

Kina je prvog čovjeka poslala u svemir 2003. godine, a dvije godine kasnije poslala je još dvojicu. Prva tročlana posada uputila se 2008. godine vertikalno gore i ostvarila prvi kineski svemirski hod. Bespilotna kapsula Shenzhou-8 spojila se s „Nebeskom Palačom“ 2011. godine u dva navrata putem daljinskog navođenja sa Zemlje.

Kineski predsjednik Hu Jintao rekao je da će operacija označiti „veliki uspjeh u misijama s ljudima te zemlje“. Dok SAD reže troškove i proračun za svemirske misije, Kina ulaže sve pojačane napore na istom planu.

3 komentara

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Hi-tech

Proizvođač letećih automobila EHang izradio je projekt izgradnje prvog aerodroma na svijetu za autonomna leteća vozila. EHang planira izgradnju terminala koji se fokusira na...

Biznis

Apple je danas službeno ponovo otvorio sve svoje trgovine u Kini, ukupno njih 42, potvrđeno je za Bloomberg. Nakon zatvaranja u veljači, nitko nije...

Gaming

Nakon samo tjedan dana od početka sezone 2020. kineska liga u igri League of Legends je prekinuta zbog epidemije koronavirusa. Više od mjesec dana...

Hi-tech

Aplikacija za pametne telefone, koju je kineska vlada razvila u suradnji s jednom državnom tehnološkom tvrtkom, upozorava korisnike kad se nađu u riziku od...

Oglašavanje