HiTech

Prvi put netko optužen za rezultat 3D printanja

Britanac tvrdio da je sve dio sveučilišnog projekta…

Pazi što 3D-printaš” bi mogla biti pouka ove priče iz Velike Britanije.

Dvadesetšestogodišnji student je prva osoba zasad optužena za nešto izrađeno pomoću 3D printera. Policija je objavila da je u pitanju izrada oružja koje može ispaliti smrtonosni hitac.

Naime, dijelovi oružja otkriveni su u raciji kojom se tražila droga u stanu u središnjem Londonu.

Foto: Metropolitan Police

Tendai Muswere je najprije rekao inspektorima da je isprintao 3D pištolj u sklopu sveučilišnog projekta. U pitanju je, navodno, bio distopijski film kojeg je namjeravao snimiti, no nije znao objasniti zašto je pored isprintanih dijelova uključio čelične komponente koje bi mogle poslužiti za ispaljivanje hitaca.

Policija je, ipak, otkrila kako je ovaj obožavatelj 3D printanja na internetu gledao videozapise o tome kako napraviti oružje koje može ispaljivati prave hice. Mladić, koji inače ne posjeduje dozvolu za oružje, je poslije priznao krivnju.

Policija je medije obavijestila kako vjeruju da je u pitanju prva britanska presuda koja se odnosi na proizvodnju pištolja 3D printerom.

Inače je nemoguće isprintati pištolj koji bi poslužio kao pravo vatreno oružje bez dodatnih kupljenih komponenti. Policija je to naglasila kako bi smirila strasti oko bojazni o “sveprisutnom printanju oružja”.

Komentiraj

Odgovori

Vrh