Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Web & IT

Prvih 30 minuta uz Windows 8

Maksimizirajte svojih prvih 30 minuta s Windows 8 OS-om
Maksimizirajte svojih prvih 30 minuta s Windows 8 OS-om
Prvih 30 minuta uz Windows 8

Maksimizirajte svojih prvih 30 minuta s Windows 8 OS-om

Uspješno ste instalirali Windows 8, pojavio vam se Start zaslon i vjerojatno ste iznenađeni jer nešto takvo do sada niste imali priliku vidjeti. Kao i sa svakom novom verzijom OS-a prvih pola sata je kritično jer si tada stvarate temelje za kasniji ugodniji rad.

Želite i trebate naučiti osnove navigacije, vrste i načine korištenja ugrađenih Windows aplikacija, kako postaviti osnovne funkcije, uključujući umrežavanje, backup podataka, upravljanje korisničkim računima i sl.

Tipkovnica, miš ili upravljanje dodirom?

Najvjerojatnije je da će early adopters korisnici Windows 8 OS-a isti koristiti na zaslonima i uređajima koji nemaju mogućnost upravljanja dodirom. Upravo iz tog razloga ovdje će se najviše pažnje posvetiti upravljanju putem tipkovnice i miša.

Već ste imali priliku vidjetu Microsoftove upute prilikom instalacije OS-a a koje se tiču navigacije kroz OS putem tipkovnice i miša, zar ne? A možda ste samo klikali da postupak što prije završi bez obraćanja pozornosti na upute? Nije to sada niti bitno jer većina nas pozorno ne čita upute bilo kakve vrste pogotovo tijekom nekih dosadnih instalacija i podešavanja. Čak postoji i mogućnost da ste preskočili prijavu na ili stvaranje Microsoft računa za prijavu u Windows 8 OS. To je u redu, iako bi vam Microsoft račun mogao biti od velike koristi. Ipak, za početak ćemo pažnju usmjeriti na osnovnu navigaciju.

Ključni Microsoftov savjet, u slučaju da ste ga propustili, je zapravo jednostavan i svodi se na pomicanje kursora miša prema uglovima zaslona. Ponekada vam to može biti zbunjujuće jer u različitim kontekstima pomicanje kursora miša može značiti različite stvari.

Kada ste na početnom Start zaslonu pomicanjem kursora miša u gornju ili donju desnu stranu otvara se Charms bar što možete vidjeti na sljedećoj slici.

Charms bar

Jednostavno, Charms bar je skup od pet ikona na desnoj strani koje predstavljaju ključne funkcije sustava. Charms bar je dostupan neovisno o tome gdje se u nekom trenutku nalazite u sustavu Windows 8 čak i kada ste u tradicionalnom desktop načinu prikaza. U početku, najviše ćete pažnje posvetiti dvjema ikonama. Središnja Start ikona koja vas vraća na početni zaslon i Settings ikona koja se nalazi na dnu i pomoću koje resetirate i gasite računalo (shutdown/restart).

Sada premjestite kursor miša na lijevu stranu zaslona i pojavit će se… ništa. Barem dok ne pokrenete neku od aplikacija. Kada imate pokrenute aplikacije one će vam ostati aktivne u pozadini te im možete pristupiti upravo tim pomicanjem kursora miša na lijevu stranu zaslona. Na taj se način jednostavno i brzo možete vratiti u neku od prethodno pokrenutih aplikacija.

App-switching bar

Postoji jedan važan trik za dugogodišnje Windows korisnike. Ako kursor miša pozicionirate u donjem lijevom kutu i kliknete desnu tipku miša pojavit će vam se jednostavan Start izbornik koji vam omogućuje brzo pokretanje funkcija za upravljanje sustavom kao što su upravljačka ploča, upravljanje diskovima i ostalo. Do tog izbornika možete doći bilo da se nalazite u tradicionalnom desktop prikazu ili u novom Start zaslonu.

Jednostavan Start izbornik

Na radnoj površini miš se ponaša malo drugačije. Pomicanjem kursora miša u donji lijevi kut pojavljuje vam se prikaz Start zaslona. Lijevim klikom vraćate se na Start zaslon.

Tipkovnički prečaci

Svo to upravljanje kursorom miša može vam se činiti napornim tako da nije naodmet razmisliti o korištenju osnovnih tipkovničkih prečaca za jednostavniju navigaciju. Ovdje neće biti navedeni svi prečaci nego samo oni popularni. Većina njih uključuje korištenje Windows tipke na tipkovnici.

Windows + D -> Vodi vas na radnu površinu. Ako ste na početnom zaslonu možete se pomoću ovog prečaca vratiti na radnu površinu. Ako ste već na radnoj površini možete se prebacivati između pokrenutih aplikacija.

Windows -> Ako ste na radnoj površini pritiskom na Windows tipku vraćate se na početni zaslon odnosno na posljednju korištenu aplikaciju.

Windows + C -> Ovu kombinaciju koristite da bi pozvali Charms bar.

Windows + R -> Vodi vas na radnu površinu i pokreće Run dijaloški okvir.

Windows + E -> Otvara (My) Computer i omogućuje vam upravljanje datotekama.

Windows + I -> S desne strane ekrana pojavljuje vam se Settings izbornik gdje možete doći do Windows postavki.

Windows + X -> Otvara osnovni Start izbornik koji omogućuje upravljanje sustavom Windows.

Osnove mreža

Prilikom prvog pokretanja Windows 8 OS-a mreža vam je postavljena. Ako nije tako onda prvo morate instalirati upravljački program (driver). Ipak, to je tek prvi korak. Uz pretpostavku da imate još koje računalo biti će ih potrebno sve spojiti na postojeću mrežu.

Recimo da već imate stvorenu radnu grupu (workgroup) i želite spojiti sva računala. To ćete napraviti jednako kao što biste napravili u sustavu Windows 7. Najbrži način je kombinacijom tipki Windows+D jer tada dolazite na radnu površinu, zatim pritisnete kombinaciju Windows+C da biste dobili Charms bar i kliknete na Settings. Ondje pokrenite Control Panel i dalje je sve jednako kao i na Windows 7.

Windows 8 postavke radne površine

Računala možete povezati na Windows Homegroup, pod uvjetom da znate lozinku dok sve ostale postavke možete pronaći unutar taba PC Settings (Windows+C -> Settings -> Change PC Settings). Ako  se  tijekom instalacije spojili  na HomeGroup onda ste uštedjeli vrijeme jer ne morate ponavljati ovaj korak.

Upravljanje korisnicima

Upravljanje korisnicima u sustavu Windows 8 radi slično kao što je to bio slučaj u sustavu Windows 7. Međutim, sada imate dva načina za upravljanje korisnicima. Stari način, kroz Control Panel, još uvijek postoji. Kombinacija tipki Windows+X dovodi vas do upravljačke ploče. Novi način je da kliknete na stavku “Make changes to my account in PC settings.” unutar “Make changes to your account“. To je to! Dobili ste novi način za upravljanje korisnicima. Ali može to i jednostavnije, samo slijedite ove korake: Charms bar -> Change PC Settings -> Users. Možete izabrati želite li nastaviti koristiti lokalni račun ili se povezati s Microsoft računom koji vam nudi mnoštvo pogodnosti (SkyDrive). Ako izaberete Microsoft račun pojavit će vam se sljedeći prozor.

Microsoft račun

Brzi pogled predinstaliranih aplikacija

Vaše Windows 8 računalo treba odmah nakon instalacije biti spremno za korištenje. U tome će vam pomoći neke od predinstaliranih aplikacija. Ovo nije konačan popis nego samo osnovni pregled onoga što se nudi i što vas čeka.

People

Prikazuje vam na jednom mjestu sve vaše kontakte. Možete vidjeti poruke s Facebooka i Twittera te odgovoriti na individualne poruke.

Mail

Naravno, možete pristupiti svojem inboxu bilo da koristite Yahoo, Gmail ili neki POP e-mail servis.

Calendar

Kalendar je poprilično jednostavan za korištenje. Možete ga povezati s Yahoo i Google kalendarom.

SkyDrive

Omogućuje vam pristup vašem SkyDrive sadržaju. Nije toliko fleksibilna kao SkyDrive desktop aplikacija ali može poslužiti svrsi.

Izvor: PC World

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Web & IT

Do kraja lipnja posao će izgubiti 50 novinara na ugovor, dok će tim stalno zaposlenih novinara ostati raditi.

Apps & Software

Solitaire je bio ukinut u Windows 8 verziji, ali ga je Microsoft vratio 2015. godine u Windows 10.

Web & IT

Maliciozni kod pretvara se u slike, kako bi deep learning algoritmi mogli brže učiti o malwareu.

Web & IT

Microsoft je objavio video resurse, kako bi pomogao programerima naučiti Python i kreirati AI aplikacije na Azure servisu.

Oglašavanje