Future

Punjenje pokretom prsta

Vrli novi svijet

Foto: Pixabay

Iako postoje podloge za bežično punjenje, sve one su i dalje ovisne o utičnici. Proces punjenja nije pretjerano “evoluirao” kao što je to slučaj s nekim drugim stvarima.

Sada su stručnjaci sa sveučilišta u Buffalu i s Kineske akademije znanosti (CAS) možda napravili novi korak u toj evoluciji, onoj gdje utičnica više neće biti potrebna.

Prema njihovom istraživanju, objavljenom u časopisu Nano Energy, sve što trebamo je posebna metalna kartica i malo pokreta tijela.

Trik je efektu koji se zove triboelektrično punjenje, a to je nešto što je većina već vidjela ili osjetila. To se događa kad materijal postane električki napunjen nakon što dođe u kontakt s drugim materijalom. Većina statičkog elektriciteta se odvija na taj način, kao kad dodirnete neku osobu i osjetite mali udar.

Takvu vrstu kontakta elektrifikacije je prilično teško pretvoriti u korisni izvor energije iako se to već prije nastojalo, no potrebni materijali su se pokazali kao teški za proizvodnju ili troškovno nefikasni. Metalna kartica koju su sada razvili je premašila te prijašnje prepreke.

Kartica sadrži dva tanka sloja od zlata između kojih je ploča od silikonskog polimera, koja se inače koristi u kontaktnim lećama. Jedan sloj zlata se rasteže i potom otpušta, što uzrokuje nabiranje. Onda ponovnom primjenom sile između slojeva zlata i polimera stvori se trenje.

‘To onda uzrokuje da elektroni prolaze između slojeva zlata, a što je veće trenje, to je i veća količina energije koja je proizvedena. Trenje mogu izazvati i najmanji pokreti prsta.

Iako spomenuta tehnologija još uvijek nije potpuno razvijena, stručnjaci se nadaju kako će njihov materijal uskoro puniti pametne telefone i druge pametne uređaje koristeći samo pokret.

”Niko ne voli biti vezan za utičnicu ili stalno sa sobom nositi punjač. Ljudsko tijelo je bogat izvor energije. Pomislili smo: Zašto ga ne iskoristiti?”, riječi su glavnog autora studije, Qiaoqiang Gan, profesora elektrotehnike na sveučilištu u Buffalu.

Gan i sa svojim kolegama planira poboljšati performanse ovog triboelektričnog uređaja za punjenje istovremeno radeći na razvoju prenosive baterije koja se može koristiti za pohranu energije koju ova ploča generira.

Komentiraj

Odgovori

Vrh