Web & IT

Puno otvorenih tabova je loše za raspoloženje i produktivnost

Koliko vam je trenutno otvoreno tabova?

Foto: Pixabay

Imate li i vi puno otvorenih tabova u browseru? Malo tko nema, a evo zašto je to zanimljivo.

Naime, prije 2 godine je istraživanje CNN-a pokazalo kako osobe starije od 18 u SAD-u provode gotovo 11 sati dnevno na svojim računalima, telefonima ili tabletima, a danas je ta brojka možda i veća. Na internetu smo često zatrpani brojnim korisnim i beskorisnim informacijama pa nerijetko otvaramo brojne stranice povećavajući tako i brojku otvorenih kartica.

“Otvoreni tabovi su samo refleksija naše rutine, interesa i stila života”, tvrdi terapeutkinja Lorena Ramos te smatra kako, iako se otvaranje puno kartica u pregledniku može povezati s većom produktivnosti, tolika zasićenost informacijama u kombinaciji sa strahom da će nešto propustiti ako se stalno ne pregledavaju društvene mreže i vijesti, loše utječe na raspoloženje. Mogu dovesti i do mentalne iscrpljenosti i umora.

Puno otvorenih tabova, komunikacija preko maila i društvenih mreža te razni otvoreni tekstovi su nam sve zanimljivo štivo i ne znamo što bismo prvo počeli čitati. Često se samo površno prelijeće preko tekstova. Sve to previše stimulira mozak, zbog čega se teže mogu isprocesuirati tolike informacije.

Iako pristup velikoj količini informacija pozitivno djeluje na posao, do problema dolazi kad se ljudi ne mogu potpuno usredotočiti samo na jednu stvar pa svojevrsni “multitasking” može dovesti do zamora i dosade te pada produktivnosti.

Ramos tvrdi da brojni otvoreni tabovi “stvaraju nepotrebno ometanje kod obavljanja posla, čime dovode do povećavanja anksioznosti i stresa, pogotovo u slučaju kraćih rokova i razdoblja kad se projekti moraju brzo dovršiti”.

Dakako, pored utjecaja na posao i koncentraciju, previše otvorenih tabova utječe i na sam rad računala. Računalo se usporava, slično kao i naša produktivnost.

Ako želite ubrzati računalo i kvalitetnije se posvetiti svom poslu, radije zatvorite nepotrebne tabove (ono što vas zanima označite) te se posvetite samo onim najvažnijim zadacima koje u tom trenu imate.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

MyDataKnox
Vrh