Razno

Računalo mu dalo otkaz

Greškom

Foto: Pixabay

Automatizacija je od velike koristi kompanijama, ali se pritom zaboravlja da mora postojati način koji će ljudima omogućiti da preuzmu kontrolu u slučaju pogreške računala. U ovoj priči je u pitanju bio – otkaz.

Na primjeru Ibrahima Dialla, (bivšeg) zaposlenika jedne kompanije u SAD-u, mogu se vidjeti negativne posljedice prekomjernog oslanjanja na računala. Taj zaposlenik je na svom blogu opisao tri tjedna pakla na poslu za koji je bila odgovorna pogreška računala.

Sve je počelo onemogućavanjem ulaska u zgradu u kojoj radi, jer mu kartica za otvaranje glavnih vrata nije radila. Vrata su otvorili zaštitari, a novo iznenađenje je uslijedilo kad je shvatio da je odjavljen sa svih sustava na računalima. Nije mogao pristupiti podacima, a pored njegovog imena je stajala oznaka “neaktivan”.

Zaposlenica iz ljudskih resursa mu je rekla da je mailom obaviještena kako je njegov ugovor prekinut te mu je obećala da će provjeriti o čemu je riječ.

Ni sljedeći dan nije bilo bolje, a nakon ručka su ga dvojica muškaraca ispratila iz zgrade. Na blogu je napisao da se u tom trenu osjećao kao lopov. Nije imao nikakvih saznanja zašto bi mogao dobiti otkaz.

Njegova šefica je bila jednako zbunjena, iako je kontaktirala službu za korisnike da isprave pogrešku u sustavu i omoguće mu ponovni pristup svemu, no sustav je bio napravljen tako da, kad netko dobije otkaz, automatski mu se blokiraju kartice i pristupi dotadašnjim stvarima.

Tek nakon tri tjedna se otkrilo u čemu je problem. Kompanija je prolazila kroz promjene pa su neki ljudi, uključujući Diallovog bivšeg šefa, dobili otkaz. Bivši šef mu je tijekom otkaznog roka trebao produžiti ugovor, no to je propustio učiniti.

Nakon toga je računalo preuzelo kontrolu, označilo ga kao bivšeg zaposlenika te su sve naredbe o blokiranju kartice i deaktiviranja poslovnih Windowsa te drugih sustava bile – automatske.

Zanimljivo, ovaj proces se nije mogao prekinuti i naprosto obavijestiti računalo da je riječ o greški, nego su morali pristići posve novi podaci kao da je riječ o ponovnom zapošljavanju.

Iako je Diallo vraćen na posao poslije sporna tri tjedna, ubrzo je sam dao otkaz. Neugodnosti koje je prošao te činjenica da su se ostali zaposlenici udaljili od njega jer su pomislili da je napravio nešto loše, sve je to bilo previše za njega. Svoje iskustvo je opisao na blogu ne bi li upozorio na problem pretjerane automatizacije i potpunog prenošenja odluka na računalo.

Komentiraj

Odgovori

Vrh