Geekmaxi
Razno

Radna mjesta koja više ne postoje

Tržište rada, odnosno ponuda i potražnja za radnom snagom podložno je stalnim promjenama. U jednom trenutku vrlo tražena zanimanja već u sljedećem postaju potpuno suvišna – tko bi prije tek koju godinu rekao da će vozače kamiona i autobusa uskoro zamijeniti roboti?

Prema predviđanjima ekonomista, do 2020. roboti će ljudima oduzeti oko pet milijuna radnih mjesta i to mahom administrativnih zanimanja. To je tek početak lavine, jer predviđanja idu tako daleko da se govori o četvrtoj industrijskoj revoluciji, koja će donijeti golemi napredak na području genetike, umjetne inteligencije, robotike, nanotehnologije i biotehnologije, a koja će rezultirati sve većim udjelom robota u radnoj snazi.

Takve vijesti izazivaju zabrinutost pa i otvoreno negodovanje, osobito među niže kvalificiranom radnom snagom. No valja imati na umu kako je tijekom prošlog stoljeća nestao niz zanimanja upravo zahvaljujući napretku i da su takve pojave – iako kratkoročno negativne – svaki put ekonomiji zapravo dale snažan vjetar u leđa.

Koja su to zanimanja nestala i za njima već desetljećima nema potražnje?

Ispravljač čunjeva u kuglanama

Ispravljač čunjeva u kuglanama

Rezač leda

Rezač leda

Osluškivač neba u potrazi za neprijateljskim letjelicama

Osluškivač neba u potrazi za neprijateljskim letjelicama

Operater na telefonskoj centrali

Operater na telefonskoj centrali

Nažigač gradske rasvjete

Nažigač gradske rasvjete

Ljudska budulica

Ljudska budilica

 

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh