Pratite nas

Sci

Raspravlja se jesu li mobiteli odgovorni za sve lošiji vid djece

Hmm…

Objavljeno

-

Foto: YouTube

Jesu li mobiteli, ili konkretnije – pametni telefoni, krivi za sve lošiji vid kod djece? Iz japanskog ministarstva stiže upozorenje da se pogoršanje vida kod mladih može povezati s povećanim vremenom koje oni provode s pametnim telefonima.

Upozorenja iz zemlje izlazećeg sunca

Stručnjaci nerijetko upozoravaju roditelje na potencijalne opasne posljedice za djecu koja puno vremena provode s pametnim telefonima. O njima lako mogu postati ovisni. Iako je danas iznimno teško potpuno zabraniti djeci telefone (a i štetno), roditelji trebaju kontrolirati vrijeme koje njihovi potomci provode s ekranima.

Jedan od potencijalnih problema provođenja puno vremena s mobilnim uređajima u ruci je i spomenuto pogoršanje vida. Barem tako poručuju iz japanske vlade. Postoji jedno zanimljivo istraživanje koje je 2018. provedeno među učenicima u osnovnim i srednjim školama u toj zemlji. Pokazalo je, naime, trend pogoršanja vida među školarcima.

Iz njihovog  ministarstva obrazovanja, kulture, sporta, znanosti i tehnologije poslali su odlučno upozorenje. Tvrde da “prema stručnjacima” pogoršanje vida među mladima se može povezati s povećanim vremenom koje provode s pametnim telefonima. Pritom su posebno izdvojili mobilne igre.

Korelacija ne znači kauzalnost

Drugi stručnjaci, pak, napominju kako još nije dokazano da puno vremena koje mladi provode s ekranima doista utječe na pogoršanje njihovog vida. Ipak, podsjećaju na upozorenja znanstvenika prema kojima prevelika izloženost plavog svjetla koje emitiraju pametni telefoni – utječe na zamor i naprezanje očiju.

Japan je ipak jedno ogromno tržište. Treće je najveće svjetsko tržište videoigara, a velik broj gamera (uključujući i puno djece) igre igra na pametnim telefonima i tabletima. Provode također sate i sate tjedno u zabavnim virtualnim svjetovima. Pritom su konstantno izloženi ekranima.

Još veći problem postoji kad je u pitanju vid djece u Kini. Prema WHO-u, najveći udio kratkovidne djece živi upravo u toj zemlji.

Nastavi čitati
Super ponuda
Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Sci

Bill Gates o epidemiji COVID-19 -koliko će trajati?

Objavljeno

-

Objavio

Foto: YouTube Screenshot / TED

Suosnivač Microsoft-a i poznati filantrop Bill Gates govorio je za CNN o epidemiji COVID-19 virusa i založio se za jedinstvenu politiku borbe na razini čitavog SAD-a. Smatra kako bi epidemija mogla završiti za 6 do 10 tjedana.

Gates smatra da politika u kojoj svaka od američkih država određuje vlastite mjere borbe protiv virusa neće dati dobre rezultate te da čak i u državama gdje realno postoji jako malo zaraženih treba primijeniti mjere izolacije, da se taj broj ne bi povećao. On, citirajući primjer Kine, predlaže da se mjere donesu na razini SAD-a i da se primjeni relativno kratak, ali efektan shutdown svuda. U tom slučaju bi vrhunac epidemije u toj zemlji došao krajem travnja, a poslije toga bi se stvari mogle početi vraćati u normalu, a time će biti i očuvan najveći mogući broj života.

Cijeli Gatesov nastup možete pogledati OVDJE.

Svakako vrijedi pogledati i Gatesov govor na TED-u 3. travnja 2015. godine, kad je predvidio mogućnost ovakve epidemije.

Nastavi čitati

Sci

Europa isključila instrumente nekih svemirskih sondi tijekom pandemije

Objavljeno

-

Objavio

Foto: ESA

Europska svemirska agencija (ESA) odlučila je aktivirati “sigurne postavke” svoje četiri svemirske misije zbog pandemije koronavirusa.

Razlog za ovaj potez je namjera ESA-e da smanji broj zaposlenika koji dolaze u glavni centar kontrole misija koji se nalazi u Njemačkoj. Instrumenti na četiri sonde su isključeni, a one će biti uglavnom “bez nadzora” dok putuju Solarnim sustavom.

“Naš prioritet je zdravlje radne snage te ćemo zbog toga smanjiti aktivnosti u nekim znanstvenim misijama, posebno kada je riječ o međuplanetarnim svemirskim letjelicama koje trenutno zahtijevaju najveći broj osoblja na radnom mjestu”, izjavio je Rolf Densing, direktor operacija u ESA-i.

Među spomenutim misijama su dvije sonde u orbiti Marsa, a to su ExoMars Trace Gas Orbiter i Mars Express, koje vrše mjerenja atmosfere Crvenog planeta. Također, misija Cluster koja uključuje četiri svemirske letjelice trenutno u orbiti Zemlje koje proučavaju kako čestice stižu od Sunca i reagiraju s magnetnim poljem Zemlje, bit će ugašena.

Uz to, ESA-ina misija Solar Orbiter, koja je započela u veljači kako bi se proučavalo Sunce, također gasi instrumente.

Većina ESA-inih zaposlenika radi od kuće u protekla dva tjedna, ali se agencija odlučila na dodatne restrikcije u centru u Darmstadtu nakon što je jedan zaposlenik bio pozitivan na koronavirus.

Ranije je odgođeno lansiranje rovera Rosalind Franklin na Mars. To se trebalo dogoditi ove godine, ali je rok pomaknut za 2021. godinu. Lansiranja iz svemirske luke u Francuskoj Gvajani su prekinuta.

Nastavi čitati

Sci

Nude 4000 eura da se zaraziš koronavirusom – Evo što čeka one koji žele ovako zaraditi novac

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Pixabay

Trka u pronalaženju cjepiva protiv koronavirusa se nastavlja i odlazi u nevjerojatnom smjeru. Jedan londonski laboratorij nudi 4000 eura svakom tko se pristane namjerno zaraziti koronavirusom, kako bi se pronašao što efikasniji lijek.

Dobrovoljni sudionici trebali bi uzeti dva slobodna tjedna s posla i bio bi im zabranjen kontakt s vanjskim svijetom. Volonteri bi bili zaraženi daleko lakšim oblikom virusa COVID-19 od onog koji je ubio tisuće ljudi.

Virus koji bi im “bio ubrizgan” izaziva manje respiratorne tegobe, ali nema sumnje da ako bi cjepivo bilo djelotvorno, primjenjivalo bi se na svaki oblik korone.

Posebna laka prehrana i uzimanje različitih vrsta lijekova kako bi se vidjelo što najbolje djeluje, bio zadatak volontera. Također, redovito bi im bili uzimani brisevi grla i nosa te vađena krv zbog detaljnih analiza.

Londonski laboratorij za ovaj potencijalni eksperiment još čeka dozvolu od Nacionalne zdravstvene organizacije Velike Britanije.

Nastavi čitati

Preporučeno