Razno

Raspravlja se jesu li mobiteli odgovorni za sve lošiji vid djece

Hmm…

Foto: YouTube

Jesu li mobiteli, ili konkretnije – pametni telefoni, krivi za sve lošiji vid kod djece? Iz japanskog ministarstva stiže upozorenje da se pogoršanje vida kod mladih može povezati s povećanim vremenom koje oni provode s pametnim telefonima.

Upozorenja iz zemlje izlazećeg sunca

Stručnjaci nerijetko upozoravaju roditelje na potencijalne opasne posljedice za djecu koja puno vremena provode s pametnim telefonima. O njima lako mogu postati ovisni. Iako je danas iznimno teško potpuno zabraniti djeci telefone (a i štetno), roditelji trebaju kontrolirati vrijeme koje njihovi potomci provode s ekranima.

Jedan od potencijalnih problema provođenja puno vremena s mobilnim uređajima u ruci je i spomenuto pogoršanje vida. Barem tako poručuju iz japanske vlade. Postoji jedno zanimljivo istraživanje koje je 2018. provedeno među učenicima u osnovnim i srednjim školama u toj zemlji. Pokazalo je, naime, trend pogoršanja vida među školarcima.

Iz njihovog  ministarstva obrazovanja, kulture, sporta, znanosti i tehnologije poslali su odlučno upozorenje. Tvrde da “prema stručnjacima” pogoršanje vida među mladima se može povezati s povećanim vremenom koje provode s pametnim telefonima. Pritom su posebno izdvojili mobilne igre.

Korelacija ne znači kauzalnost

Drugi stručnjaci, pak, napominju kako još nije dokazano da puno vremena koje mladi provode s ekranima doista utječe na pogoršanje njihovog vida. Ipak, podsjećaju na upozorenja znanstvenika prema kojima prevelika izloženost plavog svjetla koje emitiraju pametni telefoni – utječe na zamor i naprezanje očiju.

Japan je ipak jedno ogromno tržište. Treće je najveće svjetsko tržište videoigara, a velik broj gamera (uključujući i puno djece) igre igra na pametnim telefonima i tabletima. Provode također sate i sate tjedno u zabavnim virtualnim svjetovima. Pritom su konstantno izloženi ekranima.

Još veći problem postoji kad je u pitanju vid djece u Kini. Prema WHO-u, najveći udio kratkovidne djece živi upravo u toj zemlji.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

MyDataKnox
Vrh