Pratite nas

Geek

Redmibook 13 – savršen laptop za freelancere

Objavljeno

-

Xiaomi je ovog svibnja lansirao novu liniju jeftinih prijenosnih računala marke Redmi. U toku godine, linija je proširena novim modelima poput RedmiBook 14 Enhanced Edition i RedmiBook 14 Ryzen Edition.

Nedavno najavljeni Redmibook 13 razlikuje se od svojih prethodnika, ponajviše po dizajnu. Redmi je ovaj model nazvao najmanjim prijenosnim računalom.

Pokušajmo otkriti je li ovaj laptop vrijedan kupovine ili su očekivanja precijenjena?

Novi model je “full screen” laptop opremljen zaslonom od 13,3 inča. Omjer zaslona i tijela laptopa povećan je za do 89%, a rubovi su tanki.

Kako bi se održala visoka razina performansi, implementiran je poboljšani sustav hlađenja pod nazivom “Hurricane”. Sustav štiti laptop od pregrijavanja tijekom intenzivnog rada.

RedmiBook 13 podržava dijeljenje datoteka na više platformi. Dakle, možete sinkronizirati svoj smartphone s prijenosnim računalom bez ikakvih problema.

Redmibook 13 pokreće sustav Windows 10 Home. Model će biti dostupan u tri konfiguracije, ali svi su opremljeni Intel Core procesorom desete generacije.

Trajanje baterije laptopa je 11 sati, a vrijeme punjenja također impresionira. Za napuniti laptop do 50%, potrebno je samo 35 minuta zahvaljujući 1C brzom punjenju.

Kompaktan i lagan – Redmibook 13 savršen je laptop za freelancere ili ljude koji puno putuju.

Osnovni model s integriranom grafikom i i5 procesorom stajati će oko 600 dolara, model sa spomenutom Nvidijinom grafikom i i5 procesorom 640 dolara, a model s i7 procesorom 739 dolara.

Nastavi čitati
Super ponuda
Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Geek

Microsoft Team servis bio nedostupan 2 sata u EU

Objavljeno

-

Objavio

Kako se Europa budi, tako je zabilježen i pad servisa Microsoft Team. U jutarnjim satima, oko 8:30 po Centralnom Europskom vremenu, zabilježen je pad servisa za udaljeno spajanje. Vjeruje se da je zagušenje nastupilo zbog velikog broja korisnika, koji su odlučili raditi od kuće, što je izazvalo preopterećenje mreže.

Koronavirus situacija je na taj način još jednom pokazala kako nismo u potpunosti spremni na scenarije koje pandemija donosi sa sobom. Na sreću, pad servisa nije dugo trajao, prema pisanju korisnika tog servisa, bili su izvan mreže nekih 2 sata.

Unatoč tome, najveće frustracije i nezadovoljstvo korisnici su iskazali zbog slabe komunikacije administracijskog tima iz Microsofta, prema svojim krajnjim korisnicima.

Sve što je stručni tim iz Microsofta objavio, bile su brzo napisane objave putem službenih Twitter profila. Bez detalja o problemu, i objašnjenja, kratke objave sadržavaju tek informacije kako su svjesni problema, i da se radi na njegovom uklanjanju.

Ostaje nejasno, je li problem uklonjen, ili je riječ o nekoj kratkoročnoj sanaciji? Za pretpostavit je da će sve veći broj korisnika u Europi koristiti online servise za obavljanje svakodnevnih poslova, sve dok traje korona virus. Bez jasne poruke iz Microsofta, svako sljedeće jutro očekujemo u nadi da će Microsoft Team raditi. U suprotnom, pametno bi bilo potražiti druga VPN rješenja. 

Nastavi čitati

Gaming

PlayStation 5 brži od Xbox Series X?

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Microsoft / Playstation

Zahvaljujući jednoj anonimnoj osobi, koja se oglašava na popularnoj platformi 4chan (4chan.org), dobili smo specifikacije dev-kit verzija (programerskih primjeraka za testiranje igara) konzola PlayStation 5 i Xbox Series X.

Prema riječima ovog insajdera, mladić radi kao tester video-igara za neimenovani third party studio i nedavno se dokopao druge generacije dev-kit PlayStation 5 konzole, koja bi po specifikacijama trebala biti vrlo blizu komercijalnom izdanju.

Sudeći po objavljenim informacijama, ove dvije konzole vrlo su blizu jedna drugoj, barem kad se u obzir uzmu sirove tehničke karakteristike. Ipak, PlayStation 5 konkurenta šije kad su performanse grafičkog podsistema u pitanju (12,6 teraflopsa naspram 11,8 teraflopsa) i ima SSD, koji je za čitavih 50 posto brži od konkurentskog (5,5 gigabajta u sekundi naspram 3,8 gigabajta u sekundi), ali i duplo manji (500 gigabajta naspram jednog terabajta).

Ranije vijesti su tvrdile da i Xbox Series X ima SSD, i da će brzina biti do 36 puta veća, nego sad!

Sony-jev primjerak ima i dva gigabajta više grafičke memorije (18 gigabajta GDDR6 naspram 16 gigabajta GDDR6) i jedino zaostaje kada je brzina CPU-a u pitanju – obje konzole koriste AMD-ov Zen 2 procesor, s tim da onaj u PlayStation kućištu radi na 3,6 gigaherca, a onaj u Xbox kutiji na 3,7 gigaherca.

Konačno, izjednačeni su kad je u pitanju količina radne memorije: koristit će DDR4 tehnologiju i na raspolaganju će biti po četiri gigabajta.

Nastavi čitati

Geek

Prilagođena filtracija: Što su to Whatman filter kapsule?

Objavljeno

-

Objavio

Whatman filtri dolaze u različitim dimenzijama i oblicima. Posebna vrsta filtra, posebno oblikovanog kućišta (kapsule), može koristiti različite medije za filtraciju. Kapsule se koriste za filtriranje tekućih medija, i plinova ra volumnom rasponu između 5 i 100 litara. To su posebno dizajnirani filtri koji se koriste kada je potreba za većim protokom, sa optimalnom filtracijom od čestica, organskih i drugih kemijskih spojeva.

Osim osnovnih oblika za ugradnju, prema potrebi se filtri mogu kombinirati, sve radi što efikasnije filtracije. Kombiniranjem, i spajanjem različitih modela, možemo dobiti rezultate koji zadovoljavaju određene standarde. Filtri kapsule mogu se modificirati; po veličini, sadržaju unutar filtra, boji kućišta, i ugradnji ventila.

Razlikujemo:
Plycap,
Hepacap,
Carboncap,
VACU-GUARD,
PolyVENT

Kapsule se mogu izraditi sa membranama (PES, najlon, PTFE i netkani polipropilenski u kombinaciji sa staklenim vlaknima). Filtri imaju u sebi aktivni ugljen, za što bolje apsorbiranje organskih spojeva, i kemijskih spojeva.

Whatman filter kapsule se preporučuju za filtriranje velikih količina tekućina, ili plinova. Spremnici pružaju veliku protočnost, uz optimalno filtriranje tekućina ili plinova. Izborom odgovarajućeg medija za filtraciju, filtri se mogu ugrađivati prema različitim zahtjevima i propisima. Ugrađuju se u industrijska postrojenja, laboratorije, ali i kućanstva (za filtraciju vode iz slavine).

Danas su filtri kapsule jako zastupljeni na tržištu, i sve su više dostupni za različite namjene. Često se koriste u domaćinstvima, za filtriranje tekuće vode iz gradske mreže, kao i domaćinstvima koja nisu prikopčana na gradsku vodovodnu mrežu.

Kompaktnim oblikom, jakom protočnosti i pristupačnim cijenama, filtri su pogodni za ugradnju po potrebi, ali i zbog mjera predostrožnosti. Često se ugrađuju na vodovodne instalacije ugostiteljskih radnji, u hotelske komplekse i druge uslužne objekte gdje se koristi tekuća voda za piće.

Lako se instaliraju na postojeću vodovodnu mrežu u objektu, bez većih zahvata na postojećim instalacijama. Filtri se koriste, koliko je navedeno u specifikacijama. Nakon tog perioda se dotrajali filtri zamijene novima. Ovisno o nominalnom tlaku u vodovodnoj mreži, potrebno je odabrati filtre koji po svojim tehničkim specifikacijama zadovoljavaju takve radne uvjete. Ostali parametri, potrebni za pravilnu instalaciju filtra također su navedeni u dokumentaciji, i treba ih se pridržavati.

I za razliku od slamke koja pretvara nečistu vodu u pitku i koju jednostavno kupite na Amazonu, instalaciju ovih Whatmanovih filtera izvodi obučeno osoblje, kao i kontrolu za vremenski period dok filtri rade. Kada završi radni ciklus filtra, zamjenu također izvodi stručna osoba obučena za takav posao.

Nastavi čitati

Preporučeno