Future

Roboti koji prepoznaju hranu i hrane invalide

Još jedan potencijal kod robota

Foto: YouTube

Baš kad se svi raspišu o novoj potencijalnoj robotskoj prijetnji treba malo i pozitivnih vijesti, čisto da stvari budu u ravnoteži. Evo zato još jedan primjer kako AI i roboti mogu biti od velike pomoći ljudima.

Jedan robot u Washingtonu prakticira pomaganje ljudima na najkorisniji mogući način. Naime, znanstvenici Sveučilišta u Washingtonu su izradili ADA robotsku ruku (Assistive Dexterous Arm) koja ima zanimljive “moći”.

U stanju je koristiti vilicu za hvatanje hrane s korisnikovog tanjura i dovoditi ju do njegovih usta. Ta, mnogima banalna, radnja bi bila od velike koristi kvadriplegičarima i nekim drugim osobama s invaliditetom. Onima koji nisu u stanju koristiti svoje ruke za hranjenje, baš kao što se može vidjeti u demonstraciji u sljedećem videu:

Kako bi robot bio što učinkovitiji u hranjenju ljudi, znanstvenici su ga oplemenili s dva AI algoritma.

Prvi, koji se zove RetinaNet, koristi sustav strojnog učenja i služi za vizualno prepoznavanje objekata. To uključuje tanjur, vilicu i hranu koja se na njemu nalazi. Postavlja sve u “okvir”.

Drugi algoritam SPNet, pak, analizira hranu u okvirima pa zatim šalje instrukcije robotskoj ruci kako da ju najlakše uhvati vilicom i prinese korisnikovim ustima.

Znanstvenici tvrde da se robotu na taj način daje kontekstualno saznanje o tome da se baš sva hrana ne može tretirati na isti način. Tako će neku vrstu hrane nabosti, a neku drugu uhvatiti odozdo. Bananu će, primjerice, prerezati te korisniku do usta donijeti samo komadić zadane veličine.

Također, znanstvenici napominju da njihov cilj nije da roboti potpuno zamijene ljude koji se bave brigom o nepokretnim osobama. Ideja je, kaže, da im služe kao ispomoć. Time se njegovateljima omogućuje da istovremeno obavljaju neki specifičniji posao.

 

Komentiraj

Odgovori

Vrh