Future

Roboti polako zamjenjuju poštare

Kako se ovo vama čini?

Foto: YouTube

Norvešku nacionalnu poštu Posten-Norge uskoro će okupirati poštari roboti. Konkretno, riječ je o robotiziranoj dostavnoj službi, kako bi se korisnicima omogućila što bolja usluga dostave pošiljaka.

Norveška pošta je tako sklopila ugovor sa startup kompanijom Buddy Mobility sa sjedištem u Oslu i San Franciscu. Plan je taj da u prvoj fazi na ulice puste robotizirana vozila isključivo po gradu Kongsbergu. Kasnije bi se to provodilo i po svim drugim norveškim gradovima.

Kako funkcionira?

Roboti poštari stižu ispred kuća korisnika te ih obavještavaju o dospijeću njihove pošiljke. Poruku o tome građani Kongsberga primaju preko aplikacije na pametnom telefonu. U poruci se nalazi i ono bitno: kod za otključavanje sandučića u vozilu.

Robotizirano vozilo kreće se ulicom brzinom od 6 km/h. Tim tempom može dostavljati pošiljke na 100 adresa dnevno. Nakon dostave svih paketa, vozilo se vraća u poštu, puni svoje baterije i čeka nove pošiljke za dostavu.

Glasnogovornik norveške pošte John Eckhoff je rekao kako norveška pošta ima čak 20 tisuća manje zaposlenih nego što je imala sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća.

Broj zaposlenih ljudi i budućnost

“To je otprilike tisuću zaposlenih manje po godini i nitko se oko toga pretjerano ne uznemiruje. Svi su pronašli nove poslove ili su otišli u mirovinu ako su imali uvjeta”, rekao je Eckhoff dodajući kako se obujam poštanskih dostava od 1999. (kao najprometnije godine) smanjio za čak 60%.

Rekao je i kako je to razlog zašto njihova pošta mora inovirati svoje usluge i pronaći isplatljivija rješenja.

Roboti poštari se također trenutno testiraju u Njemačkoj.

Komentiraj

Odgovori

Vrh