Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Future

Robotsko novinarstvo će biti sve češća pojava u redakcijama

Bot u Švicarskoj generirao 40 tisuća novinskih članaka u 5 minuta

Bot Tobi (softverski robot) je na francuskom i njemačkom pisao o švicarskim izborima. Generirao je gotovo 40 tisuća vijesti u 5 minuta. To nije jedini takav slučaj.

Novinske kuće tvrde da botovi nisu zamišljeni kao zamjena novinarima, nego da ih oslobode najdosadnijih zadaća, poput prepisivanja sportskih rezultata ili izvješća s burzi.

Diljem svijeta

Sličan automatizirani računalni program omogućio je The Washington Postu da pokrije gotovo 500 izbornih utrka od 2014. godine, zajedno s lokalnim poslovnim i sportskim vijestima.

Norveška novinska agencija NTB je automatizirala sportska izvješća da korisnicima rezultate utakmica isporuče u roku od 30 sekundi.

The Los Angeles Times ima “quakebot” koji distribuira novinske članke o podrhtavanjima tla u regiji.

Novinska agencija Associated Press automatizirala je tako kvartalna izvješća o prihodima za gotovo 3000 tvrtki izlistanih na burzi.

Bloomberg ima kompjuterizirani sustav Cyborg, a i francuski Le Monde koristi nešto u tom stilu.

Što kažu potrošači i  stručnjaci?

Potrošačima mahom ne smeta umjetno generiran tekst. Ispitivanje provedeno među nizozemskim čitateljima pokazalo je da oznaka kompjutorski generiranog članka “nema nikakav učinak na njihovu percepciju kvalitete”.

Njemački čitatelji su u ispitivanju isto tako automatizirane članke ocijenili kao vjerodostojne. Svejedno, vijesti koje su napisali ljudi su dobivale više ocjene kada je riječ o njihovoj “čitljivosti”.

Iako izgleda kako si novinari i roboti međusobno pomažu, i dalje postoje određene bojazni kako bi se umjetna inteligencija mogla oteti kontroli te novinarima ukrasti radna mjesta.

Meredith Broussard, profesorica novinarstva na njujorškom sveučilištu, rekla je da zasad ne vidi prijetnju po novinarski posao.

Postoje neki poslovi koji će biti automatizirani, no općenito, ne zabrinjava me najava robotske apokalipse u novinskim redakcijama”, rekla je.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Web & IT

Ako tražite posao tijekom ovih teških vremena, LinkedIn vam možda može pomoći. Microsoftova društvena mreža predstavila je AI alate koji vam mogu pomoći i...

Biznis

Od kad su mjere socijalnog distanciranja postale uobičajene zbog aktualne situacije, zaposleni se prilagođavaju novim radnim okruženjima i sve je tanja granica između privatnog...

Future

Serija robota koji ulaze u međusobnu interakciju i prave različite konstrukcije dobila je ime Roombots, što ukazuje na njihovu osnovnu namjenu te budućnost u...

Hi-tech

Istraživači jedne tvrtke u San Diegu osmislili su način kako printati fleksibilne robote slične insektima jeftino, brzo i bez upotrebe egzotične opreme. Trik je...

Oglašavanje