HiTech

Rudarenje kriptovaluta s obnovljivom energijom pomoglo bi smanjiti ugljični otisak blockchaina

Zanimljiv razvoj događaja na europskoj sceni obnovljivih energija; Enel Spa, najveći europski proizvođač i distributer električne energije i goriva sa sjedištem u Italiji, u pregovorima je za prodaju energije iz vjetra, Sunca i drugih obnovljivih izvora švicarskoj tvrtki Envion AG za rudarenje kriptovaluta.

Rasprave su dio veće inicijative koju je pokrenuo Enel kako bi procijenio tržište električnom energijom rudarima bitcoina i drugih digitalnih valuta, kojima su potrebne velike količine energije kako bi izveli izračune potrebne za potvrdu transakcija. Informacije o tome dolaze iz anonimnih izvora, a oba igrača, Enel i Envion, odbila su komentirati ove podatke.

Potražnja električne energije za rudarenje bitcoina podigla se na 20,5TWh godišnje do kraja 2017. godine, prema izvješću organizacije Bloomberg New Energy Finance. Jedna od energetsko bogatih zemalja u Europi je i Cipar, koji obiluje solarnom energijom i ljetos je primio brojne stručnjake za blockchain i kriptovalute kako bi se raspravilo o budućnosti ove tehnologije. Postoje kvalitetne opcije za preseljenje na Cipar, među njima i Visa One – s istragom je najbolje krenuti na stranici Cyprus Immigration Policy. Jer, potrajat će dok se kod nas počne govoriti o ovome.

No ipak, korištenje električne energije za potrebe rudarenja u najvećoj se mjeri odvija u Kini, koja većinu svoje električne energije dobiva iz rudnika ugljena, što podiže brigu da bitcoin prijeti ugroženju okoliša i povećanju svjetskog ugljičnog otiska.

Povećanje broja bitcoina dovodi i do veće potražnje električne energije, pa proizvođači energije širom svijeta, uključujući i Enel, istražuju mogućnosti da rudari kriptovaluta postanu ključni korisnici koji će kupiti višak kapaciteta koji proizvode hidroelektrane, vjetrenjače i solarne elektrane.

„Enel je osobito zainteresiran shvatiti kako energetski biznis može imati koristi od tehnologije blockchaina“, rekao je Leonardo Zannella, voditelj ureda za razmjenu pri Enelu. „Rudari kriptovaluta koji mogu preseliti svoja postrojenja na mjesta gdje je električna energija jeftina mogli bi imati prednost.“

Envion je prikupio 100 milijuna dolara tijekom jednomjesečne crowdfunding kampanje kako bi izgradio mrežu prijenosnih jedinica za rudarenje digitalnih valuta, koja je dizajnirana na način da se spaja izravno na farme vjetrenjača, solarne farme i druge instalacije čiste energije. Envion tvrdi da će tehnologija omogućiti premještanje operacija gdje god da je energija najjeftinija.

Envion sada procjenjuje lokacije kako bi počeli s instalacijom svojih sustava, te dogovaraju suradnju s proizvođačima energije širom svijeta, rekao je Laurent Martin, voditelj investicijskih odnosa tvrtke.

Komentiraj

Odgovori

Vrh