Pratite nas

Biznis

Rudarenje kriptovaluta s obnovljivom energijom pomoglo bi smanjiti ugljični otisak blockchaina

Objavljeno

-

Zanimljiv razvoj događaja na europskoj sceni obnovljivih energija; Enel Spa, najveći europski proizvođač i distributer električne energije i goriva sa sjedištem u Italiji, u pregovorima je za prodaju energije iz vjetra, Sunca i drugih obnovljivih izvora švicarskoj tvrtki Envion AG za rudarenje kriptovaluta.

Rasprave su dio veće inicijative koju je pokrenuo Enel kako bi procijenio tržište električnom energijom rudarima bitcoina i drugih digitalnih valuta, kojima su potrebne velike količine energije kako bi izveli izračune potrebne za potvrdu transakcija. Informacije o tome dolaze iz anonimnih izvora, a oba igrača, Enel i Envion, odbila su komentirati ove podatke.

Potražnja električne energije za rudarenje bitcoina podigla se na 20,5TWh godišnje do kraja 2017. godine, prema izvješću organizacije Bloomberg New Energy Finance. Jedna od energetsko bogatih zemalja u Europi je i Cipar, koji obiluje solarnom energijom i ljetos je primio brojne stručnjake za blockchain i kriptovalute kako bi se raspravilo o budućnosti ove tehnologije. Postoje kvalitetne opcije za preseljenje na Cipar, među njima i Visa One – s istragom je najbolje krenuti na stranici Cyprus Immigration Policy. Jer, potrajat će dok se kod nas počne govoriti o ovome.

No ipak, korištenje električne energije za potrebe rudarenja u najvećoj se mjeri odvija u Kini, koja većinu svoje električne energije dobiva iz rudnika ugljena, što podiže brigu da bitcoin prijeti ugroženju okoliša i povećanju svjetskog ugljičnog otiska.

Povećanje broja bitcoina dovodi i do veće potražnje električne energije, pa proizvođači energije širom svijeta, uključujući i Enel, istražuju mogućnosti da rudari kriptovaluta postanu ključni korisnici koji će kupiti višak kapaciteta koji proizvode hidroelektrane, vjetrenjače i solarne elektrane.

„Enel je osobito zainteresiran shvatiti kako energetski biznis može imati koristi od tehnologije blockchaina“, rekao je Leonardo Zannella, voditelj ureda za razmjenu pri Enelu. „Rudari kriptovaluta koji mogu preseliti svoja postrojenja na mjesta gdje je električna energija jeftina mogli bi imati prednost.“

Envion je prikupio 100 milijuna dolara tijekom jednomjesečne crowdfunding kampanje kako bi izgradio mrežu prijenosnih jedinica za rudarenje digitalnih valuta, koja je dizajnirana na način da se spaja izravno na farme vjetrenjača, solarne farme i druge instalacije čiste energije. Envion tvrdi da će tehnologija omogućiti premještanje operacija gdje god da je energija najjeftinija.

Envion sada procjenjuje lokacije kako bi počeli s instalacijom svojih sustava, te dogovaraju suradnju s proizvođačima energije širom svijeta, rekao je Laurent Martin, voditelj investicijskih odnosa tvrtke.

Nastavi čitati
Super ponuda
Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Biznis

SAD kupuje tvrtke Nokia i Ericsson kako bi zaustavio Huawei?

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Pixabay

Velika Britanija je dozvolila tvrtki Huawei gradnju 5G mreže u toj zemlji, ali s ograničenjem pristupa mjestima koja su “osjetljiva” – ministarstva, upravne zgrade vlade i slično.

Trump i administracija ne kriju iznenađenje ovom odlukom, na koju su pokušali utjecati više puta, jer smatraju da je odabir Huawei tvrtke udarac na demokraciju i otvaranje vrata totalitarnom kineskom režimu u Europi.

SAD, iako za to nisu pružile dokaz, što je nedavno i tvrtka Huawei izjavila – da konačno pokažu dokaze svima i ne kriju ih više od javnosti – i dalje pokušavaju osporiti Huawei kao 5G konstruktora i isporučioca mreže širom svijeta, a razmišljanja o tome idu toliko daleko, da postoji mogućnost da SAD kupi udio u konkurentskim tvrtkama Ericsson i Nokia, kako bi usporile Huawei u 5G širenju mreža.

Američki general i odvjetnik, William Barr, blizak Donaldu Trumpu, za mrežu CNBC izjavio je da se razmišlja o tome da američka vlada preuzme kontrolni paket dionica u tvrtkama Nokia i Ericsson, što on snažno podržava, kako bi se suzbio utjecaj tvrtke Huawei na svjetskom 5G tržištu. Američki stručnjaci smatraju da Ericsson i Nokia nemaju širinu poslovanja, koju ima Huawei, ali nemaju ni izuzetno snažnu podršku lokalnog tržišta, poput situacije s Huawei tvrtkom u Kini.

Barr je rekao da bi ovaj plan mogao funkcionirati bilo da SAD direktno kontrolira paket dionica ili putem konzorcija privatnih američkih i savezničkih tvrtki.

Tvrtka Ericsson je odbila komentirati ovu situaciju, dok su iz Nokije kratko za medije rekli da je uvijek dobrodošao zdrav investicijski kapital.

Ipak, stručnjaci smatraju da bi Ericssonu ovakav scenarij itekako odgovarao, i kako se saznaje u tvrtki Cevian Capital, koja ima najveći paket dionica u švedskoj tvrtki, ovakav razvoj situacije bio bi dobar za sve – tržište, Švedsku, Ericsson i sve njene zaposlene.

Nakon izlaganja ideje o kupovini, dionice tvrtke Ericsson i Nokia skočile su za preko četiri posto.

Nastavi čitati

Biznis

Stručnjaci tvrde da će koronavirus utjecati na dobit velikih tvrtki

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Pixabay

Budući da koronavirus već utječe na kretanje građana, posebice u Kini, neki stručnjaci tvrde da će veliki broj korisnika koji su zarobljeni u svojim domovima utjecati na dobit velikih tvrtki.

Analitičarka Katy Huberty pretpostavlja da će „kućni pritvor“ utjecati i na prihode App Store-a tvrtke Apple, zbog toga što veliki broj korisnika traga za načinima kako da se zabavi i skrene pažnju s aktualnih događanja. S obzirom na to da je ovakva izjava prilično ozbiljna, Huberty tvrdi da ima i dokaze, pa kao primjer navodi tvrtku Tencent, koja već planira povećanje kapaciteta svojih servera za online video igre, budući da bilježi povećani broj korisnika od trenutka kad se počela preporučivati izolacija zbog koronavirusa.

App Store je, s druge strane, u siječnju zabilježio porast od 22,5%, a pretpostavlja se da karantena utječe i na „uspjeh“ drugih online trgovina, na primjer Google Play Store-a.

Nastavi čitati

Biznis

Mobilna industrija u krizi zbog eskalacije virusa, Apple najviše pogođen

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Pixabay

Od koronavirusa širom svijeta, a najviše u Kini umrlo je preko 720, a zaraženo oko 35.000 ljudi. Koronavirus izuzetno utječe na mobilne tvrtke i najveći Sajam mobilne industrije.

Koronavirus se širi brzo i u Kini se svakodnevno povećava broj novozaraženih i žrtava. Dobre vijesti su da se povećava i broj izliječenih, o čemu se ovih dana manje govorilo.

Situaciju s virusom je teško kontrolirati, pa su mnogi u Kini u panici da će broj zaraženih i žrtava porasti zbog čega se karantena proširuje, a mnoge tvrtke zaposlenima savjetuju da ne dolaze na posao.

Tvrtka Apple je, izgleda, najviše pogođena. Zatvorila je sve trgovine do 9. veljače, a tvrtka Foxconn je priopćila da produžuje prinudno odsustvo svim zaposlenima do daljnjeg. Prema prvom planu trebalo je proizvodnju aktivirati u ponedjeljak, 10. veljače, no to se neće dogoditi, jer je Foxconn poslao poruke zaposlenima da ne dolaze na posao ni tada i da čekaju daljnja uputstva.

Prema saznanjima, do kojih je došao američki Bloomberg, tvrtka će i nakon otvaranja pogona morati raditi sa smanjenim kapacitetom, jer će radnici biti u karanteni oko 14 dana, kad se vrate na posao.

Ova situacija bi mogla ozbiljno utjecati na iPhone proizvodnju, iako se nitko ne usuđuje još uvijek procijeniti koliko, a sve tvrtke u lancu iPhone proizvodnje, uključujući i sam Apple, izjavile su da im je zdravlje zaposlenih na prvom mjestu i da će poduzeti sve mjere da ih zaštite od virusa.

Prema ranijim objavama Samsung tvrtka mogla bi imati problema s proizvodnjom i distribucijom mnogih dodataka, uključujući bežične punjače, bežične slušalice i druge opreme, koja bi trebala biti spremna za premijeru Galaxy S20 serije mobitela.

Koronavirus utječe i na najveći sajam mobilne telefonije na svijetu – Mobile World Congress, koji bi se trebao održati od 24. do 27. veljače u Barceloni. Povukle su se dosad tvrtke LG, Ericsson i nVidia u potpunosti, a svoju press konferenciju otkazala je tvrtka ZTE. GSMA, organizator konferencije navodi da će se Sajam održati po rasporedu i da se poduzimaju sve mjere da do neželjenih efekata ne dođe, ali nekako svi sve više sumnjaju u to da će se Sajam uopće održati ove godine.

Web stranicu koja prati epidemiju koronavirusa možete pronaći OVDJE.

Nastavi čitati

Preporučeno