Geekmaxi
Future

Rukavice za virtualne predmete

Obuhvatiti, dodirnuti, uzeti…

Foto: EPFL

Ove supertanke rukavice koje razvijaju znanstvenici iz Züricha mogle bi donijeti posve novu razinu realizma u svjetove virtualne stvarnosti.

Iskustvo virtualne stvarnosti bi uskoro moglo postati još vjernije. A sve to zahvaljujući znanstvenicima iz EPEL-a i ETH u Zürichu. Oni su razvili tehnologiju koja na elegantan način uvodi osjećaj dodira u virtualne svjetove.

Dextres je rukavica koja ima manje od 8 grama po prstu. Nudi haptičku reakciju te veliku slobodu kretanja pri dodirivanju predmeta u virtualnom svijetu. Debljina joj iznosi 2 milimetra i napaja se pomoću žice spojene na izvor električne energije.

Znanstveni tim tvrdi kako se radi o vrlo niskoj voltaži kod njihove rukavice. Planiraju napraviti i verziju koja umjesto žice koristi malu bateriju.

Kako ovo funkcionira?

Cijela rukavica je napravljena od najlona, a na svakom prstu ima elastičnu metalnu traku. Svaka od traka je odvojena tankim izolatorom koji reagira kad god korisnik dodirne neki predmet u virtualnoj stvarnosti.

Kad struje poteče kroz trake, one se onda povežu i spriječe kretanje prsta. Tako stvaraju iluziju dodira. Nakon što korisnik baci virtualni predmet, strujni krug se prekida i ruka se ponovno može slobodno kretati.

Foto: EPFL

“Ljudska osjetila su jako složena, to znači da imamo puno receptora u zglobovima, prstima i koži. Dobivanje realističnog osjeta je zbog svega toga prilično teško. Štoviše, nitko do danas nije predstavio konkretno rješenje. Interakcija s virtualnim predmetima je zato jedan vrlo zahtjevan zadatak, a naše istraživanje ga nastoji riješiti”, pojasnio je Otmar Hilliges, voditelj Laboratorija za napredne interaktivne tehnologije u ETH Zürichu.

Tko će to koristiti, pitate se?

Nakon što do kraja razviju rukavicu, tvorci će pokušati povezati nju s drugim udovima koji bi koristili sličnu opremu.

Konačni cilj je dublje uranjanje u virtualnu stvarnost koju bi, između ostalog, jednog dana na treningu mogli koristiti budući astronauti.

Foto: EPFL

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh