Web & IT

Rusija će blokirati Telegram

Politika i internet

Dolaze vijesti kako Rusija testira tehnologiju za blokadu Telegrama. Imate li i vi instaliran Telegram na pametnom telefonu i/ili na (stolnom) računalu?

Velika je vjerojatnost da nemate, no činjenica je da je prije nekoliko godina taj ruski sustav za razmjenu poruka postao zvijezda koja obećava. To je bilo upravo zbog end to end enkripcije i mogućnosti tajnog chatanja te otpornosti na ikakve pokušaje najmoćnijih tajnih službi željnih kontroliranja komunikacije. Telegram je to nudio prije razvikanijih imena.

Telegram, koji broji oko 200 milijuna globalnih korisnika, je najviše popularan u zemljama poput Rusije i Irana. Postao je zabranjen u Rusiji jer nije htio ispoštovati sudski nalog da omogući tajnim službama uvid u kodirane poruke korisnika.

Rusija zato eksperimentira s naprednom tehnologijom za blokiranje individualnih internetskih servisa, poslije svog propalog pokušaja zatvaranja zabranjene usluge za razmjenu poruka koja im se zamjerila.

Moskva, naime, još uvijek nije našla način da zatvori Telegram bez da prouzrokuje poremećaje ostatku internetskog prometa. Nije im lako. Ruske vlasti su pokušale blokirati tu uslugu još u travnju (kad je i zabranjen), ali su tada slučajno ruskim korisnicima blokirali pristup raznim drugim internetskim uslugama (uključujući Viber pozive, cloud aplikacije za automobile Volvo te za videokamere Xiaomi).

Zbog cijele te pomutnje su zaustavljeni i pokušaji blokade Telegrama i ta je usluga za poruke još uvijek, tehnički, dostupna svim ruskim korisnicima.

Ipak, ruski telekomunikacijski regulator Roskomnadzor zajedno s tajnom službom FSB testiraju neke sustave za precizniju blokadu individualnih usluga, pokazuju tako bilješke sa sastanka dužnosnika koji su raspravljali o toj problematici.

Anton Pinčuk, suvlasnik jedne ruske tehnološke kompanije Protei, koji je (prema bilješkama) bio pozvan na sastanak, potvrdio je osobno Reutersu da su informacije točne i da su testiranja u tijeku. Dodao je i kako je njegova kompanija odbila u tome sudjelovati.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh