Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Web & IT

Rusija tvrdi da je uspješno testirala vlastiti internet

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, još je u veljači ove godine govorio kako Rusija mora stvoriti vlastite samodostatne dijelove interneta, za slučaj da joj Zapad onemogući pristup globalnom webu. Do sad je to sve ostalo na najavama, no izgleda da je ovaj put Rusija uistinu testirala vlastiti internet.

Zakon o “suverenom internetu” kojeg je donijela ruska vlada stupio je na snagu u studenom, a omogućuje blokiranje sadržaja u “izvanrednoj situaciji”. Predsjednik Putin nedavno je potpisao zakon kojim se zabranjuje prodaja uređaja bez prethodno instaliranih ruskih aplikacija. Rusko Ministarstvo komunikacije objavilo je kako su uspješno testirali alternativni internet na području cijele zemlje. Kako funkcionira ova mreža još nije poznato, ali iz Ministarstva komunikacija tvrde da korisnici nisu primijetili promjene pri korištenju weba tijekom faze testiranja.

Zemlje poput Kine, Irana i Saudijske Arabije već su ograničile sadržaj kojem njihovi građani mogu pristupiti i načine na koje mogu komunicirati. Ovaj ruski projekt, nazvan RuNet, čini se prati taj model i omogućuje vladi da filtrira sadržaj putem vlastitih cenzora. RuNet bi trebao biti konfiguriran kao gigantski intranet (privatna računalna mreža) koju bi pružale telekomunikacijske tvrtke i davatelji internetskih usluga unutar granica države, baš kao što se to radi u velikim korporacijama. Ova vrsta infrastrukture otežala bi čak i pristup blokiranom sadržaju korisnicima VPN-a. Uz sve navedeno, teško je reći koliko je ovaj test bio uspješan i do kojeg nivoa je Rusija došla u stvaranju vlastitog velikog firewalla.

Tehnolozi teoretiziraju o “splinternetu” već gotovo 20 godina. Neke vlade pokušavaju kontrolirati sadržaj kojem njihovi građani pristupaju i načine na koje komuniciraju, no svjetski se web još nije raspao na mnoštvo manjih zatvorenih nacionalnih mreža.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Web & IT

Nije više samo mrtvo slovo na papiru

Web & IT

Politika i internet

Web & IT

Jučer je Ruska državna služba za nadzor telekomunikacija potvrdila kako LinkedIn i dalje ostaje blokiran u najvećoj državi na svijetu. Kako sada stvari stoje,...

Sci-fi

Odnosi između Rusije i NATO-a nalaze se na najnižem nivou u proteklih nekoliko desetljeća, a bivši hladnoratovski neprijatelji gledaju se preko nišana raketne obrane....

Oglašavanje