Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Automoto

Sad postoje i automatski detektori za otkrivanje mobitela u vožnji

Kažu da cilj nije kažnjavanje, nego prevencija

U britanskoj regiji Norfolk uz ceste su nedavno postavljeni prvi automatski detektori koji služe za prepoznavanje uporabe mobitela za vrijeme vožnje.

Automatski detektori  su postavljeni kao tehnologija koja je u stanju odmah prepoznati kad se u automobilima koji prometuju cestom – koriste mobiteli. Na nekoliko je prometnih znakova u mjestima Norwich, Toftwood, Holt i Attleborough postavljen ovaj novi sustav koji je razvijen u lokalnoj kompaniji Westcotec, a koji može prepoznavati aktivno korištenje mobitela u svim vozilima koja se kreću pored postavljenih znakova.

Poznato je kako je korištenje mobitela u vožnji veliki rizik, kako za vozača, tako i za ostale sudionike u prometu. Prema nekim istraživanjima je ustanovljeno kako se mobitelom u vožnji povremeno koristi čak 91% vozača. Čak i da istraživanje nije posve točno i da je rezultat nešto niži, svejedno je i u tom pitanju svako rješenje koje bi tu brojku potencijalno moglo smanjiti – itekako dobrodošlo. Tako bar smatraju lokalne vlasti u Norfolku.

Svi ti znakovi koriste svoje senzore kako bi otkrili signal da se u pojedinom vozilu koristi mobitel. Ako/kad otkriju da je to posrijedi, uključit će se poseban znak upozorenja koji bi vozaču trebao dati do znanja kako je zapažen i kako bi trebao prestati s telefoniranjem.

Bez brige, u onom slučaju kad se u nekom vozilu telefonira putem nekakvog Bluetooth rješenja koje omogućuje nesmetan rad bez ruku, signal upozorenja se neće uključiti.

Ipak, postoji jedan mali nedostatak. Automatski detektori korištenja mobitela zasad nikako ne mogu otkriti je li vozač taj koji u vozilu telefonira za vrijeme vožnje ili pak signal dolazi od nekog od njegovih suputnika. Svejedno, Britanci smatraju da će prikazivanje znaka upozorenja u svakom slučaju biti u svrhu pozitivnog utjecanja na smanjenje telefoniranja.

Sustav detekcije ipak ne može samostalno ispisivati kazne ili bilježiti registracije vozila, primjerice, no može sam prikupljati podatke o nekom telefoniranju za vrijeme vožnje.

1 komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Web & IT

Rad od kuće, zatvaranje škola i fakulteta i izolacija zbog koronavirusa izazvali su u dijelovima Europe nezabilježeni pritisak na internet i na fiksne i...

Gadget

Pametnim telefonima, bez kojih više gotovo i ne možemo, baterija je jedna od glavnih boljki. Brzo se isprazni, može brzo izgubiti svoj puni kapacitet...

Hi-tech

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) danas je predstavljen sofisticiran detektor za kontrolu tereta u pomorskim lukama i otkrivanje posebnih nuklearnih materijala. Ovaj silicij-karbid detektor...

Akcije

Kako naslov kaže, na webshopu TIA mobiteli uskoro počinje rasprodaja. U srijedu, 15.10, počinje rasprodaja sa sniženjima do čak 60% na izložbene ili otvorene...

Oglašavanje