Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hi-tech

Samsung i Apple završili sedmogodišnju sudsku trakavicu

Patentni ratovi

Apple je 2011. pokrenuo sudski spor tvrdeći kako je Samsung kopirao neke njegove patente. Godinu dana poslije sud je naložio Samsungu da Appleu plati odštetu od jedne milijarde dolara, nakon čega su počele žalbe koje su tek sada riješene.

U najnovijoj presudi najveći dio iznosa, 533,3 milijuna dolara (od dosuđenih 539 milijuna) vezan je za kršenje 3 Appleova patenta dizajna telefona. “Bit ovoga nikada nije bila samo u novcu”, rekli su iz američkog giganta, napominjući kako je važno što je osigurana zaštita “mukotrpnog rada i inovacija brojnih ljudi u Appleu”.

U južnokorejskoj kompaniji smatraju da ipak treba platiti samo 28 milijuna dolara, ograničavajući iznos na dobit izravno povezanu s karakteristikama pokrivenima patentima. Apple je ipak tražio puno veći iznos na bazi izračuna dobiti koju su ostvarili na cijelom iPhoneu.

“Nijedna kompanija nije ostvarila čistu pobjedu budući da je Apple u početku zatražio 2,5 milijardi dolara odštete”, konstatirala je Kiranjeet Kaur iz singapurske savjetodavne tvrtke IDC. Napomenula je i da se “ne može isključiti mogućnost” da se Samsung iznova žali na presudu.

“Samsung sigurno nije želio ovakvu presudu budući da ona, pored utvrđene odštete, ističe kako je dizajn zaista kopiran“, tumači Kaur. Naime, dio presude koji se odnosi na kopiranje patenta se nije ni mogao pobijati, za razliku od iznosa odštete.

Dodala je i kako bi presuda trebala biti upozorenje malim tržišnim akterima da “više pripaze da ne bi kršili patente, posebno na tržištima poput američkog”.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biznis

Korisnici će dobivati Samsung Rewards bodove za svaku kupovinu koji izvrše karticom pomoću Samsung Pay-a

Biznis

Karticu će lansirati u suradnji s tvrtkom SoFi.

Gadget

Je li 128GB prostora za pohranu podataka zaista dovoljno u nadolazećim flagship modelima pametnih telefona? Samsung je nedavno lansirao Galaxy S20 seriju svojih uređaja,...

Biznis

Od koronavirusa širom svijeta, a najviše u Kini umrlo je preko 720, a zaraženo oko 35.000 ljudi. Koronavirus izuzetno utječe na mobilne tvrtke i...

Oglašavanje