Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hi-tech

Samsung je patentirao pametnu majicu za otkrivanje bolesti

Ako vas zanima stanje pluća…

WIPO (što je skraćeno za World Intellectual Property Organization) je relativno nedavno Samsungu odobrio jedan nadasve zanimljiv patent. Slobodni prijevod cijelog naziva patenta bi glasio „Elektronski uređaj i način upravljanja istim“. O čemu je riječ?

Pametna majica

U patentu se opisuje, naime, pametna majica koja pomoću popriličnog broja senzora može odrediti zdravstveno stanje korisnika koji ju nosi. Pogotovo u kakvom stanju se nalaze korisnikova pluća.

Pametna majica putem spomenutih senzora može detektirati zvukove koji nastaju tijekom disanja i potom odrediti ima li korisnik neku od plućnih bolesti ili ne.

Senzori također mogu pratiti učestalost i snagu disanja, a s obzirom na to da je navedena majica povezana s mobitelom korisniku su svi podaci dostupni odmah. Prema patentu majica može detektirati neke od sljedećih bolesti: upala pluća, bronhitis, astma ili COPD (kronična opstruktivna plućna bolest).

Foto: LetsGoDigital

Za što preciznije podatke majica mora “znati” medicinsku povijest korisnika, zatim njegovu dob, spol te visinu. Pametna majica bi temeljem svih prikupljenih podataka trebala korisniku na uvid dati njegovo zdravstveno stanje, ali ne samo to. Može ga i savjetovati o daljnjim medicinskim koracima koje bi trebao poduzeti po pitanju zdravlja.

Daljnje mogućnosti

Ali to nije sve.

Isti senzori se mogu sasvim dobro integrirati i u neku drugu vrstu odjeće. Nije poznato kad će se na tržištu naći za široku javnost, a istovremeno južnokorejski div tvrdi da su mogućnosti ovog patenta “beskrajne”.

“Razmotrite, na primjer, profesionalnog nogometaša koji se nalazi na sportskom terenu, gdje se funkcija pluća može pratiti u realnom vremenu”, rekao je glasnogovornik kompanije i dodao:

“Ali i za bolesnu bebu ovo tehnološko rješenje može ponuditi odgovor. Ako možete lako zabilježiti detaljno skeniranje kod kuće, to je, dakako, velika pobjeda. Očigledno je da pametna majica mora biti odgovarajuće veličine za ovu grupu korisnika.”

Imali smo prilike vidjeti raznu pametnu odjeću, no ovakva Samsungova s dijagnostičkim supermoćima zvuči zaista obećavajuće.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biznis

Korisnici će dobivati Samsung Rewards bodove za svaku kupovinu koji izvrše karticom pomoću Samsung Pay-a

Biznis

Karticu će lansirati u suradnji s tvrtkom SoFi.

Gadget

Je li 128GB prostora za pohranu podataka zaista dovoljno u nadolazećim flagship modelima pametnih telefona? Samsung je nedavno lansirao Galaxy S20 seriju svojih uređaja,...

Biznis

Od koronavirusa širom svijeta, a najviše u Kini umrlo je preko 720, a zaraženo oko 35.000 ljudi. Koronavirus izuzetno utječe na mobilne tvrtke i...

Oglašavanje