Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Fun & Lifestyle

Selfie kvari raspoloženje? Kako ove fotke za društvene mreže utječu na raspoloženje?

“Pritisak” društvenih mreža tjera korisnike da na svojim profilima postavljaju savršene fotografije. A stalna potraga za savršenom “fotkom” može imati negativan utjecaj na samopouzdanje i mentalno zdravlje.

Web stranica Bright Side je provela istraživanje na ovu temu i došla do zaključka, da uređivanje fotografija prije objavljivanja ima puno kompliciraniji utjecaj na nas nego što mislimo.

Selfie kvari raspoloženje

Fotografiranje selfija spada u aktivnost koja ljudima kvari raspoloženje i obeshrabruje ih. Društvene mreže se previše fokusiraju na naš fizički izgled i to najviše dotiče mlade žene. Dobar selfie je odličan način da ostavite dobar dojam na ljude na društvenim mrežama, ali – je li to zdravo?

Otkriveno je da se poslije dužeg fotografiranja selfija djevojke mogu osjećati anksiozno i nesigurno. Neke od njih se poslije postavljanja selfija online mogu osjećati i manje privlačno.

Ljudi žele biti savršeni

Ne morate biti profesionalci da bi znali koristiti program za retuširanje fotografija. Aplikacije s ugrađenim filterima će sve napraviti umjesto nas. Neke od njih su smiješne i zanimljivije za upotrebu, dok su one druge u stanju da potpuno promijene vaš izgled. Kada se fokusirate na to da izgledate savršeno i neodoljivo u tuđim očima, potpuno zaboravite na prirodnu ljepotu koju posjedujete.

Retuširanja fotografija – ozbiljan problem

Editiranje fotografija prije postavljanja na mrežu potaknuto je raznim nesigurnostima i nezadovoljstvima. Nezadovoljni ste, jer imate višak ili manjak kilograma, nervira vas vaš oblik tijela, koža, kosa ili bilo koja druga stvar na vašem tijelu za koju mislite da nije dovoljno lijepa. Ti osjećaji se mogu pogoršati, ako nastavite konstantno gledati savršene fotografije drugih, koje su prije objave vjerojatno fotošopirali do perfekcije.

Ni veliki broj lajkova ispod nove fotografije neće donijeti mnogo zadovoljstva onima koji se već osjećaju neugodno u svojoj koži. To ih samo može navesti da postavljaju još više editiranih fotografija, kako bi održali svoju idealnu sliku za javnost, dok im u stvarnosti to stvara osjećaj intenzivne anksioznosti.

Posljedice za mentalno zdravlje

Veoma je važno spomenuti da društvene mreže ne izazivaju nedostatak samopouzdanja i mentalne poremećaje – ali mogu gurnuti korisnike bliže tim stanjima. Ako se često uspoređujete s drugima i ako ste nezadovoljni sobom, vrlo je moguće da ćete to raditi i na platformama poput Facebooka i Instagrama.

Fokusirajte se na sebe, a ne na druge

Ponekad je bolje izaći iz aplikacije i posvetiti pažnju nečem drugom. Pronađite novi hobi ili aktivnost koja će zauzeti veći dio vašeg slobodnog vremena i samim time vam odvratiti pažnju od fotografija na mrežama. Dugoročna sreća se ne gradi unutar njih.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Apps & Software

Ovo nije prvi pokušaj da se tako nešto stvori, ali je do sada najuspješniji.

Web & IT

Ovo je još jedan korak k tome da korisnici dobiju veću kontrolu nad svojim podacima.

Apps & Software

Ako vam opcija nije odmah dostupna, napravite update aplikacije ili pričekajte dok opcija ne postane dostupna svima.

Web & IT

Planira se integracija s Instagramom i drugim aplikacijama koje su u posjedu Facebooka

Oglašavanje