Geekmaxi
Razno

“Selfie zglob”je novi medicinski problem digitalnog doba

Ortopedi nisu sretni

Foto: Mypostcard

Ortoped Levi Harrison iz San Francisca je jedan od liječnika koji upozoravaju na rastuću pojavu “selfie zgloba”, što predstavlja vrstu sindroma karpalnog tunela.

Upaljeni živci

“Riječ je o obliku karpalnog tunela pri kojem su živci upaljeni i ‘ljuti'”, objasnio je dr. Harrison za medije. Dodao je i da preveliko savijanje ručnog zgloba prema unutra može uzrokovati iste smetnje kao i karpalni tunel, pa čak i bolove u ruci.

Kirurg s Instituta za kosti i zglobove u Illinoisu dr. Leon Benson je medijima rekao da se slaže s takvim objašnjenjem. “Lakat nije namijenjen da mu bude prirodno biti u izokrenutom položaju po sat vremena dnevno ili više. Tijelo je dizajnirano da se kreće.  Čak i dok smo u nesvijesti ili spavamo mozak ima načine da nas pokreće bar malo pa nismo u istom položaju ni cijelu noć”

Kraljica selfija

Čak je i popularna Kim Kardashian izjavila da su joj liječnici dijagnosticirali “selfie zglob”.

Nakon što je u jednom intervjuu rekla da više ne snima selfije jer joj se “ne sviđaju”, reality zvijezda se poslije ispravila izjavom da je odmor od selfija liječnički savjet. Objašnjeno joj je da je njeno stanje posljedica dugog držanja mobitela u zraku, bez micanja.

Medicinski časopis Irish Medical Journal je prošle godine objavio četiri slučaja selfie zgloba. U svakom od tih slučajeva je do ozlijede zgloba došlo zbog snimanja selfija.

Za one koji se ne mogu odreći snimanja takve vrste fotografija, dr. Harrison pojašnjava da se opasnost od ovog sindroma može smanjiti upotrebom “selfie štapa”. Tako se zglob manje izokreće, a preporučuje i vježbe kojima se ručni zglob pomiče naprijed i nazad, prvo stisnute pa onda otvorene šake.

Selfie smrtonosne nesreće očito nisu jedina pošast ovog modernog trenda.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh