Pratite nas

Hi-tech

Sigurne 5G mreže: Komisija podržava paket instrumenata EU-a i predstavlja sljedeće korake

Objavljeno

-

Foto: Pixabay

Komisija podupire dogovor država članica EU-a o zajedničkom paketu instrumenata za smanjenje sigurnosnih rizika povezanih s uvođenjem mobilnih mreža pete generacije (5G). Podrška Komisije u skladu je s pozivom Europskog vijeća na usklađen pristup sigurnosti 5G mreža i Preporukom Komisije iz ožujka 2019. U međuvremenu su države članice utvrdile rizike i slabosti na nacionalnoj razini te objavile zajedničku procjenu rizika. Ovim paketom instrumenata države članice obvezuju se da će ubuduće djelovati zajednički te na temelju objektivne procjene utvrđenih rizika i razmjernih mjera za njihovo smanjenje. Danas donesenom Komunikacijom Komisija pokreće odgovarajuće aktivnosti u okviru svoje nadležnosti i poziva na uvođenje ključnih mjera do 30. travnja 2020.

Izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager izjavila je: S tehnologijom 5G možemo ostvariti puno toga: pružiti potporu personaliziranom liječenju, preciznoj poljoprivredi i energetskim mrežama koje mogu uključivati sve vrste obnovljivih izvora energije. Njezin će doprinos biti pozitivan, ali samo ako se pobrinemo za sigurnost naših mreža. Tek tada će digitalne promjene koristiti svim građanima.

Potpredsjednik Margaritis Schinas, zadužen za promicanje europskog načina života, izjavio je: Istinska sigurnosna unija štiti europske građane, poduzeća i kritičnu infrastrukturu. Tehnologija 5G donijet će revolucionarne promjene, ali to ne smije biti nauštrb sigurnosti našeg unutarnjeg tržišta. Ovaj paket instrumenata važan je korak prema stalnim naporima koje ćemo morati ulagati u okviru zajedničkog rada EU-a na boljoj zaštiti naših ključnih infrastruktura.

Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište, izjavio je: Europa ima sve što je potrebno da bi bila predvodnica u tehnološkoj utrci. Bilo da je riječ o razvoju ili uvođenju tehnologije 5G, naša je industrija već odmaknula daleko naprijed. Danas državama članicama EU-a, telekomunikacijskim operatorima i korisnicima pružamo instrumente za izgradnju i zaštitu europske infrastrukture uz najviše sigurnosne standarde kako bismo svi u potpunosti mogli iskoristiti potencijal koji 5G nudi.”

Iako su za sigurno uvođenje tehnologije 5G u najvećem dijelu odgovorni sudionici na tržištu, a države članice nadležne su za nacionalnu sigurnost, sigurnost 5G mreže pitanje je od strateške važnosti za cijelo jedinstveno tržište i tehnološku suverenost EU-a. Dobro koordinirana provedba paketa instrumenata nužan je preduvjet da bi poduzeća i građani EU-a mogli u potpunosti i sigurno iskoristiti sve prednosti nove tehnologije.

5G će imati glavnu ulogu u budućem razvoju digitalnog gospodarstva i društva Europe. Bit će osnovni pokretač budućih digitalnih usluga u ključnim područjima života građana i važan temelj digitalne i zelene transformacije. Tehnologija 5G, čiji se globalni prihodi u 2025. procjenjuju na 225 milijardi eura, ključna je za konkurentnost Europe na globalnom tržištu, a njezina kibersigurnost presudna je za postizanje strateške autonomije Unije. Riječ je o milijardama povezanih objekata i sustava, među ostalim u bitnim sektorima kao što su energetika, prijevoz, bankarstvo i zdravstvo te industrijski kontrolni sustavi koji sadržavaju osjetljive informacije i podržavaju sigurnosne sustave.

Istovremeno, zbog manje centralizirane arhitekture, vrhunske pametne računalne snage, potrebe za većim brojem antena i povećane ovisnosti o softveru, 5G mreže imaju više potencijalnih ulaznih točaka za napadače. Raste broj kibersigurnosnih prijetnji i one postaju sve sofisticiranije. Budući da će mnoge ključne usluge ovisiti o 5G tehnologiji, sigurnost mreža od najveće je strateške važnosti za cijeli EU.

Novo istraživanje Eurobarometra, koje je također objavljeno danas, pokazuje da raste i svijest o kiberkriminalitetu, pri čemu 52 % ispitanika navodi da su prilično dobro ili vrlo dobro informirani o kiberkriminalitetu, u odnosu na 46 % u 2017.

Zaključci iz paketa instrumenata EU-a

Države članice taj paket instrumenata donijele su u okviru Skupine za suradnju u području sigurnosti mrežnih i informacijskih sustava. Njime su obuhvaćeni svi rizici utvrđeni u usklađenoj procjeni rizika na razini EU-a, među ostalim rizici povezani s netehničkim čimbenicima, primjerice rizikom uplitanja trećih zemalja ili aktera koji imaju potporu države u lancu opskrbe tehnologijom 5G. Uzimajući u obzir izvješće EU-a o procjeni rizika iz listopada prošle godine, paket instrumenata uključuje tehničke i strateške mjere te odgovarajuće aktivnosti za jačanje njihove učinkovitosti koje se prilagođavaju na temelju objektivnih čimbenika.

U zaključcima iz paketa instrumenata države članice dogovorile su se da će ojačati sigurnosne zahtjeve, ocijeniti profile rizika dobavljača, primjenjivati relevantna ograničenja za dobavljače koji se smatraju visokorizičnima, uključujući potrebna isključenja za ključnu infrastrukturu koja se smatra kritičnom i osjetljivom (kao što su funkcije osnovne mreže) te uspostaviti strategije za diversifikaciju dobavljača.

Iako je odluka o posebnim sigurnosnim mjerama i dalje u nadležnosti država članica, kolektivnim radom na paketu instrumenata pokazuje se odlučnost da se zajednički odgovori na sigurnosne izazove mreža 5G. To je neophodno za uspješan i vjerodostojan pristup sigurnosti 5G mreža na razini EU-a te kako bi se osigurala trajna otvorenost unutarnjeg tržišta, uz poštovanje sigurnosnih zahtjeva EU-a koji se temelje na procjeni rizika.

Komisija će na razini EU-a podupirati provedbu tog pristupa kibersigurnosti 5G mreža i djelovati u skladu sa zahtjevima država članica, koristeći se po potrebi svim alatima koji su joj na raspolaganju kako bi osigurala sigurnost infrastrukture 5G i lanca opskrbe. To su primjerice:

  • propisi o telekomunikacijama i kibersigurnosti
  • koordinacija u području normizacije i certifikacije na razini EU-a
  • provjera okvira izravnih stranih ulaganja radi zaštite europskog lanca opskrbe 5G
  • trgovinski zaštitni instrumenti
  • pravila tržišnog natjecanja
  • javna nabava, uz osiguranje dužne pozornosti sigurnosnim aspektima
  • programi financiranja EU-a, kojima se osigurava da korisnici poštuju relevantne sigurnosne zahtjeve.

Sljedeći koraci

Komisija poziva države članice da do 30. travnja 2020. provedu mjere preporučene u zaključcima iz paketa instrumenata te da do 30. lipnja 2020. izrade zajedničko izvješće o provedbi u svakoj državi članici. U suradnji s Agencijom EU-a za kibersigurnost Komisija će im i dalje pružati punu potporu, među ostalim pokretanjem odgovarajućih aktivnosti u područjima u njezinoj nadležnosti. Potporu u provedbi paketa instrumenata nastavit će im pružati i Skupina za suradnju u području sigurnosti mrežnih i informacijskih sustava.

Akcijski plan za 5G

Kako bi podržala uvođenje i prihvaćanje mreža 5G, Komisija je u rujnu 2016. predstavila Akcijski plan za 5G. Kad je riječ o komercijalnom uvođenju 5G usluga, Europa je trenutačno jedna od najnaprednijih regija svijeta, a njezina ulaganja dostižu 1 milijardu eura, uključujući 300 milijuna eura sredstava EU-a. Očekuje se da će do kraja ove godine prve usluge 5G postati dostupne u 138 europskih gradova.

Nakon poziva Europskog vijeća Komisija je 26. ožujka 2019. donijela Preporuku o kibersigurnosti 5G mreža, kojom se države članice pozivaju da dovrše nacionalne procjene rizika i preispitaju nacionalne mjere te da surađuju na usklađenoj procjeni rizika i zajedničkom paketu instrumenata za njihovo smanjenje. Države članice dovršile su svoje nacionalne procjene rizika i dostavile rezultate Komisiji i Agenciji EU-a za kibersigurnost. U listopadu 2019. Skupina za suradnju u području mrežne i informacijske sigurnosti objavila je usklađeno izvješće EU-a, u kojem su utvrđene glavne prijetnje i njihovi uzročnici, najosjetljivija infrastruktura, glavne slabosti i niz strateških rizika. U izvješću su istaknuti sigurnosni izazovi povezani s 5G mrežama i utvrđeni čimbenici za procjenu profila rizika pojedinačnih dobavljača. Agencija EU-a za kibersigurnost objavila je u studenome 2019. poseban pregled prijetnji u području tehnologija 5G kao dodatni doprinos paketu instrumenata.

Nastavi čitati
Super ponuda
Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Hi-tech

Facebookove pametne naočale našle su svoja AR stakla

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Screenshot YouTube / Plessey Semiconductors Ltd

Facebook je osigurao ekskluzivnu nabavku displaya pametnih naočala, postigavši dogovor s microLED proizvođačem Plessey, koji bi unio digitalne leće u nosivu tehnologiju. Posao s tvrtkom iz Ujedinjenog Kraljevstva je toliko važan, da bi se mogao okarakterizirati kao prijelomni trenutak u nosivoj tehnologiji proširene stvarnosti, što će se svakako pokazati u narednim godinama.

Naočale koje proširuju stvarnost

Plessey proizvodi microLED displaye koji imaju i veliku gustoću piksela i jako osvjetljenje. Mali zasloni koji ne zahtijevaju puno energije ulaze u dijapazon proizvoda, od jednostavnih head-up informacija na sportskim naočalama ili kacigama. S Full HD rezolucijom i replikom interfacea s mobitela koji lebdi ispred vašeg vidokruga, piše Slash Gear.

Također, tvrtka Plessey koristi u svojim panelima galijev nitrid, umjesto safira, što omogućuje pravljenje pristupačnih displaya. U odnosu na LCD, microLED zasloni ne zahtijevaju pozadinsko osvjetljenje, a i sami po sebi su malih dimenzija i manje struje im je potrebno za rad. Zbog toga su primamljivi mnogim tvrtkama koje rade s ovim tehnologijama.

Jedna od tih tvrtki je Facebook, koja je u nadmetanju za njihove količine nadmašila čak i Apple. O ozbiljnosti najveće društvene mreže svijeta ka proizvodnji svojih AR naočala govori i Mark Zuckerberg koji je nedavno rekao da su pametne naočale fokus tvrtke i predvidio da će stići na tržište negdje u tijeku ovog desetljeća.

Nastavi čitati

Akcije

Xiaomi Air 2S Bluetooth bežične slušalice na akcijskoj prodaji

Objavljeno

-

Objavio

Xiaomi Air 2S nove su bežične slušalice sa Bluetooth 5.0 tehnologijom i mnogo noviteta koje ćemo opisati u nastavku.

Nove Xiaomi Air 2S slušalice imaju LHDC Bluetooth tehnologiju dekodiranja, što znači nisku latenciju i visoku kvalitetu zvuka. LHDC omogućava više od trostruko većeg protoka podataka, što jamči vrhunsku kvalitetu i detalje zvuka. Nova tehnologija gotovo u potpunosti uklanja smetnje u reprodukciji zvuka, koje se znaju dogoditi između smartphone uređaja i samih slušalica.

I dalje su podržani formati AAC i SBC. Xiaomi Air 2S u sebi imaju 14,2mm kompozitnu dijafragma zavojnicu, bas je bogat i intenzivan, dok je srednji i visoki zvuk čist i oštar. Ovaj set ima u sebi i tehnologiju dual-mikrofon redukciju šumova, što je odlično kada se slušalice koriste za uspostavu glasovnog pozivanja.

Više od 5 sati korištenja i bežično punjenje

Svakako je zanimljivo spomenuti da se nove Xiaomi slušalice pune unutar originalne kutije bežičnim punjačom. Jednom napunjene do kraja, baterije će izdržati više od 5 sati kontinuiranog reproduciranja kvalitetnog zvuka.

ENC redukcija šumova

Tehnologija za redukciju šumova radi u dual modu, za otklanjanje nepoželjnih zvukova iz okoline dok razgovarate na telefon.

Trenutna povezanost

Xiaomi Air 2S podržavaju direktno aktiviranje glasovnim naredbama uz pomoć XiaoAI pametnog pomoćnika. Ove slušalice možete povezati s vašim XiaoAI uređajem u domu, a ukoliko koristite neki Mi smartphone, konekcija će se napraviti automatski sa njim.

Specifikacije:

Proizvođač: Xiaomi
Model: Air 2S
Bluetooth verzija: V5.0
Mikrofon: dupli mikrofon
Podržani protokoli: BLE/HSP/HFP/A2DP/AVRCP
Dekodiranje: LHDC/SBC/AAC
Radna udaljenost: 10 metara
Ulaz za punjenje: CD 5V/1A
Vrijeme punjenja: 1 sat
Trajanje baterije: 5 sati

Slušalice su vrhunske kvalitete, od provjerenog proizvođača, sa relativno dobrom cijenom. Svakako su zanimljive i kvalitetna su konkurencija skupljim modelima na tržištu.

U originalnom pakiranju dolazi:

1x Xiaomi Air 2S slušalice sa kutijom za punjenje
1x Upute za korištenje
1x USB Type-C kabel za punjenje

Iskoristite priliku i kupite novi model Xiaomi bežičnih slušalica. Trenutno se na Geekbuying stranici mogu pronaći sa sniženim cijenama, a akcije su vremenski ograničene.

Nastavi čitati

Future

Ljubitelji pikada iz Hrvatske organizirali C.O.V.I.D. turnir u pikadu koji se odvija putem interneta

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Pixabay

Projekt četvorice mladića iz lijepe naše postao je senzacija, i primjer je ostalima kako se ponašati za vrijeme kućne izolacije. Za vrijeme, dok traje pandemija na svjetskoj razini, mlada četvorka je pokazala da se možemo dobro zabaviti, ostati na sigurnom i biti korisni, bez da ugrožavamo sebe i zdravlje drugih.

Potrebno je tek malo truda, i razmišljanja izvan okvira. Oni su svojim inovativnim razmišljanjem i sportskim duhom uspjeli pobijediti „dosadu“. Čak što više, slogan ‘Ostanite doma’ poprimio je novi smisao i pretvorio jedno manje online druženje u turnir svjetskih razmjera.

Championship Of Various International Darters

C.O.V.I.D. je naziv online turnira u pikadu, koji je pokrenuo Ivan Močić, sa još trojicom svojih prijatelja.

Teško je danas zamisliti bilo koje sportsko natjecanje, zbog opasnosti od COVID-19 virusa. Ipak, mlada je četvorka napravila baš to. Organizirali su online turnir u pikadu, u kojem sudjeluju natjecatelji diljem svijeta. Otišli su i korak dalje, pa su turnir i nazvali u skladu s današnjim COVID-19 virusom. Ne umanjujući opasnost koja ide uz koronavirus, četvorica prijatelja su pokazala svima nama da slogan ‘Ostanite doma’ ne treba značiti nešto loše. Dapače, svi se mi možemo organizirati i prilagoditi se novonastaloj situaciji. Tako su nam, na svom osobnom primjeru, pokazali da se možemo zabaviti, biti korisni i društveni, bez da ugrožavamo svoje zdravlje i zdravlje drugih.

Pikado turnir za vrijeme koronavirusa

Mnoga sportska takmičenja su zaustavljena, kao i dnevne obveze građana diljem Hrvatske, što ne znači da ne možemo učini nešto zanimljivo, i društveno korisno. Iz Hrvatske nam dolazi jako zanimljiva, i hvalevrijedna sportska priča. Projekt četvorice prijatelja doživio je slavu svjetskih razmjera. Oni su organizirali pikado turnir koji se u kratko vrijeme pretvorio u natjecanje svjetske razine.

Prijatelji Ivan Močić, Miro Buha, Vladimir Godinović i Ante Pešić krenuli su s idejom da teške dane u karanteni i samoizolaciji što brže prebrode. U tom trenutku nisu ni sanjali da će njihov projekt poprimiti tolike razmjere. Čim su pokrenuli svoj projekt, njihovoj online ideji su se pridružili mnogi poznati Europski pikadisti. Istaknut ćemo među njima neka poznata imena: Zoran Haler, Aco Babić, Pero Primorac i Igor Perak, tu su i natjecateljice Anja Anić-Matić, Denisa Anića-Matić i Ivan Ribičić.

Prije nego krenemo s nastavkom ove priče, smatramo potrebnim za istaknuti kako je pikado jedan od sportova čije je prvenstvo u Hrvatskoj prekinuto na svim razinama. Prvotna ideja bila je tek skratiti vrijeme u kućnoj izolaciji, i naravno sačuvati formu igrača za vrijeme trajanja pandemije.

„Nadali smo se da ćemo okupiti barem 50-ak igrača iz Hrvatske i uže okolice. Ali, čim smo izašli s tom idejom u javnost vidjeli smo da je sve naišla na plodno tlo pa smo odlučili zavrnuti rukave i uvatiti se ozbiljnog posla. Rezultati našeg truda svakim danom su dolazili na vidjelo i spisak prijavljenih za prvi turnir, od četiri predviđena, iz dana u dan je strelovito rastao. Najfacinantnije u toj brojci od 300 ljudi je što se u njoj nalaze igrači amateri i početnici, ali isto tako i najveća svjetska imena PDC-a“ – kaže Močić.

Na popis gore spomenutih poznatih igrača dodat ćemo hrvate Dragutina Pečnjaka, Alana Ljubića, Pere Ljubića, Romea Grbavca ili Nene Petrovića, a među stranim natjecateljima ovog turnira izdvojit ćemo Nizozemca Danny van Trijp, Austrijanca Michaela Rasztovits, Nijemca Nico Kurza, te na kraju i najveće ime ovoga turnira Chris Dobey ‘Hollywood’.

– Chris je jedan fantastičan i jednostavan čovjek koji je svojim sudjelovanjem digao ovaj turnir do neslućenih razmjera i dimenzija. Zamislite ovo, pogledate recimo jednom pikado na televiziji i sviđa vam se, naručite svu potrebnu opremu za igru, vidite ovaj turnir i odlučite se prijaviti (turnir je besplatan) i ždrijeb vas spoji sa Chris Dobyem, vi kao totalni amater imate mogućnost igrati sa TOP 10 PDC igračem, e to je ona posebna čar ovoga turnira. Kad smo krenuli nismo mogli ni sanjati o tako nečemu, ali to se sad upravo događa, a tek je prvi tjedan turnira. Najbolje tek slijedi…

Turnir je zamišljen tako da se može održavati za vrijeme COVID-19 pandemije, što znači da se održava online putem web cama ili video poziva uz korištenje aplikacije koja bilježi i računa rezultate.

– Naša najosnovnija ideja je bila baš kako i naziv govori ‘borba protiv ovog COVID-19 virusa’ ovim našim C.O.V.I.D. 2020. lijekom tako da vas zadržimo u svojim kućama i da što prije spriječimo ovo zlo što nam ne da iz kuće da se opet družimo uz pikado – završio je Ivan Močić.

Što napisati za kraj? Želimo puno sreće u razvoju ovog turnira našoj četvorci, i naravno mnogo sakupljenih poena u igri. Možda je ovo dobra prilika za napisati „Nije važno pobijediti, važno je sudjelovati“. Kako smo svi mi na neki način „zakinuti“ slobodom kretanja i bavljenja bilo kakvim društvenim aktivnostima, ovaj online turnir je pravo osvježenje i primjer da se može bolje.

Danas se odigravaju mečevi između 32 najbolja igrača, a sve informacije možete potražiti unutar njihove službene grupe na Facebooku.

Nastavi čitati

Preporučeno