Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Gadget

Špijuniranje mobitela bračnog partnera kao put u zatvor?

Saudijci se ne šale

Špijuniranje mobitela bračnog partnera u Saudijskoj Arabiji odsad je kažnjivo i sankcionira se zatvorskom kaznom i velikom novčanom globom. Nije u pitanju nikakva zakašnjela prvotravanjska šala, objavilo je tako jučer saudijsko ministarstvo informiranja.

“Osobe u braku koje namjeravaju prisluškivati svog bračnog partnera ili partnericu morat će dobro razmisliti je li zaista vrijedno upuštati se u takve aktivnosti kada im prijeti kazna od 500.000 rijala (108.000 eura) te zatvorska kazna do godine dana“, navod je ministarstva u priopćenju.

Upravo se ta odredba tiče posve novog zakona protiv kibernetičkog kriminaliteta koji je baš stupio na snagu prošli tjedan i mora, prema odluci vlasti, “štititi moralnost pojedinca i društva, ali i privatni život”.

Dotični zakon je donesen kako bi snažno odgovorio na “stalan porast kaznenih djela s područja kibernetičkog kriminaliteta kao što su ucjene, klevete i pronevjere”, nastavak je ministarstva.

Ustav ove izuzetno konzervativne kraljevine temelji se na šerijatu, no Saudijska Arabija je svejedno među svjetskim liderima po brojnosti korištenja mobitela i društvenih mreža po glavi stanovnika. Više od pola Saudijaca mlađe je od 25 godina i njima je virtualni svijet svojevrsni bijeg od službenih struktura i tradicije.

Ta bogata monarhija je počela posljednjih mjeseci provoditi reforme pa je tako prije godinu i pol odlučila prestati biti jedina država svijeta koja brani ženama upravljanje motornim vozilima.

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Web & IT

Stručnjaci već neko vrijeme ističu da je jasno da su istraživanja koja su u vezi s cjepivima primarne mete obavještajnih službi širom svijeta.

Web & IT

Rad od kuće, zatvaranje škola i fakulteta i izolacija zbog koronavirusa izazvali su u dijelovima Europe nezabilježeni pritisak na internet i na fiksne i...

Gadget

Pametnim telefonima, bez kojih više gotovo i ne možemo, baterija je jedna od glavnih boljki. Brzo se isprazni, može brzo izgubiti svoj puni kapacitet...

Web & IT

Samostalni sektor za Schengensku koordinaciju i fondove Europske unije Ministarstva unutarnjih poslova donio je odluku o dodjeli financijskih sredstava za provedbu projekta “Jačanje kapaciteta...

Oglašavanje