Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Automoto

Stiže snijeg, evo sve što trebate znati o zimskim gumama i sigurnoj vožnji zimi

Dolaskom hladnijeg vremena brojni vozači u zadnju čas posjećuju vulkanizere sumanuto tražeći zimske gume, no puno se mudrije kvalitetno pripremiti na vrijeme. Stoga smo odlučili s partnerskim portalom www.autopress.hr izdvojiti sve bitne činjenice za sigurnu vožnju zimi.

Prvo je potrebno razjasniti jednu stvar. Zimske gume nisu potrebne samo u uvjetima kad na cestama ima snijega i leda, nego u svim vremenskim uvjetima kad je vanjska temperatura zraka niža od sedam stupnjeva. Naravno, tu granicu ne treba shvaćati doslovno, ali u teoriji je višestruko dokazana. Na niskim temperaturama dolazi do pojave stvrdnjavanja gazećeg sloja ljetne gume, a zimske su osjetno mekanije pa nude bolju kontrolu nad vozilom. 

Samo izbor zimskih guma nije nimalo jednostavan. Na tržištu se nudi sve i svašta, pogotovo po velikim trgovačkim centrima. Za visoku razinu sigurnosti nužno je izbjegavati gume kineskih proizvođača, koje su najčešće zadovoljavajuće samo po jednom kriteriju, dok su po većini ostalih gotovo opasne po život. Prilikom izbora najbolje se ravnati opširnim testovima neovisnih institucija poput njemačkog ADACA, a isti test svake godine prenosi i HAK.

Prilikom donošenja odluke trebaju li Vam uopće nove gume najbolje je prvotno provjeriti razinu potrošenosti gazećeg sloja gume. On je ključan za stabilnost i upravljivost, jer je jedini kontakt između automobila i ceste. 

Prilikom kupnje zimskih guma važno je voditi računa i o njihovim dimenzijama. Uglavnom vrijedi pravilo da su zimske gume, u usporedbi s ljetnima uže i mesnatije. Time se olakšava vožnja po snijegu, a i prilikom naleta na veću količinu vode na cesti smanjena je mogućnost pojave vodenog klina (aquaplaning), koji je iznimno opasan, jer se trenutno gubi bilo kakav nadzor nad automobilom. Svaka guma, kako zimska, tako i ljetna, na bočnoj strani gume ima brojne oznake, koje na prvi pogled mogu djelovati zbunjujuće, ali su zapravo prilično logične i jednostavne.Nakon zamjena ljetnih guma zimskima, ljetne je potrebno skladištiti na ispravan način kako ne bi izgubila potrebna svojstva do slijedeće upotrebe. Gume je najbolje postaviti okomito, jednu uz drugu te ih potom jednom mjesečno rotirati za četvrt kruga, kako im se ne bi narušila ovalnost.

Niti najbolja zimska guma na svijetu neće Vam pružiti dobar osjećaj za volanom i zajamčiti sigurnu vožnju u zimskim uvjetima, ako nećete redovito kontrolirati tlak zraka gumama. No, ni redovita provjera tlaka u gumama neće biti od velike koristi ako se prilikom svake izmjene gume, neovisno radi li se o ljetnim ili zimskim gumama, ne zamjene i ventili. Naime, samo novi ventili na gumama mogu jamčiti nepropusnost.

Svi prethodno navedeni savjeti vezani za zimske gume, njihov izbor, skladištenje, održavanje i slično padaju u vodu ako tijekom otežanih zimskih uvjeta ne vozite najmanje dvostruko opreznije. Najbolji savjet za stjecanje vozačke vještine u otežanim vremenskim uvjetima je pričekati da padne snijeg te potom na velikom praznom parkiralištu, u kontroliranim uvjetima, namjerno isprovocirati gubitak kontrole nad automobilom te na taj način stjecati rutinu u reakcijama, koje u realnim uvjetima mogu spašavati živote. 

Zadnje, ali ne i najmanje bitno je popis zimskih dionica javnih cesta u Republici Hrvatskoj na kojima je zimska oprema obvezna u periodu od 15. studenog tekuće godine, do 15. travnja slijedeće godine. 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Fun & Lifestyle

Ove zime nema baš snijega ali dobro je znati za u buduće.

Automoto

Povezanost automobila i pametnog gradskog prometa, omogućuje semaforima komunikaciju s vozilima, putem oblaka, u realnom vremenu, kao i s reklamama na prometnicama. U projektu,...

Future

Energija se može dobiti i iz pukog padanja snijega. Struja tako nastaje korištenjem silikona negativnog naboja u kontaktu sa snijegom pozitivnog naboja. Što stoji...

Automoto

Kina stvarno ima sve, a TomTop trgovina nam donosi multimedijalni centar za vaš auto koji se prodaje za malo više od prosječnog auto radija!...

Oglašavanje