Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Automoto

Stižu li sad na red i autonomni motori?

Automobili i kamioni su već stara stvar

Kada se govori o autonomnim ili samoupravljajućim vozilima, najčešće se pomisli na automobile i kamione. Ne i u AB Dynamicsu. Tu sintagmu su malo proširili pa se cijeloj priči pridružuju, izgleda, i autonomni motori.

U spomenutoj kompaniji su uzeli BMW C1, opremili ga hrpom senzora i svojim softverom za autonomna vozila  pa ga takvoga pustili na cestu.

Nisu ga, jasno, pustili bilo gdje, nego baš na zatvorenu cestu potpuno namijenjenu testiranju. U svim tim testiranjima njihov je autonomni BMW C1 zadani posao odradio  – besprijekorno.

U AB Dynamicsu tvrde kako su uvjereni da će baš njihov softver i cijeli taj sustav senzora koji bilo koji motor (točnije, motocikl) mogu pretvoriti u onaj autonomni – biti od bitne pomoći u testiranju autonomnih automobila i nekih drugih vozila. O tome se, dakle, radi.

Naime, upravo kako bi se sva ta vozila mogla lakše snaći u raznim kompleksnim scenarijima koji se mogu lako dogoditi negdje na cesti, u cijelu jednadžbu su uvrstili i motoriste. Autonomni motor, kojem nije potreban ljudski vozač, olakšao bi izvođenje tih nekih scenarija.

To, dakako, ne znači kako će ljubitelji motora ubuduće svoj užitak vožnje prepustiti samom motoru, nego da će inženjeri koji marljivo rade na razvoju raznih autonomnih vozila puno lakše predvidjeti sve situacije u kojima bi se autonomno vozilo lako moglo naći. Pa i onu situaciju u kojoj motoristi iskorištavaju oprez autonomnog vozila.

Ako se pitate kako primjer takvog testiranja izgleda, bacite pogled na sljedeći video:

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Automoto

Jedan startup već provodi pokusne letove

Gadget

Potencijalno rješenje za brige koje ćemo imati u budućnosti

Automoto

Ljudi odgovarali što bi učinili na mjestu algoritma koji odlučuje o životu i smrti

Gadget

Moj prvi susret s modelarstvom dogodio se kad sam imao 12 ili 13 godina. Na poklon sam dobio model borbenog zrakoplova F-4 Phantom II,...

Oglašavanje