Automoto

Stižu li sad na red i autonomni motori?

Automobili i kamioni su već stara stvar

Foto: AB Dynamics

Kada se govori o autonomnim ili samoupravljajućim vozilima, najčešće se pomisli na automobile i kamione. Ne i u AB Dynamicsu. Tu sintagmu su malo proširili pa se cijeloj priči pridružuju, izgleda, i autonomni motori.

U spomenutoj kompaniji su uzeli BMW C1, opremili ga hrpom senzora i svojim softverom za autonomna vozila  pa ga takvoga pustili na cestu.

Nisu ga, jasno, pustili bilo gdje, nego baš na zatvorenu cestu potpuno namijenjenu testiranju. U svim tim testiranjima njihov je autonomni BMW C1 zadani posao odradio  – besprijekorno.

U AB Dynamicsu tvrde kako su uvjereni da će baš njihov softver i cijeli taj sustav senzora koji bilo koji motor (točnije, motocikl) mogu pretvoriti u onaj autonomni – biti od bitne pomoći u testiranju autonomnih automobila i nekih drugih vozila. O tome se, dakle, radi.

Naime, upravo kako bi se sva ta vozila mogla lakše snaći u raznim kompleksnim scenarijima koji se mogu lako dogoditi negdje na cesti, u cijelu jednadžbu su uvrstili i motoriste. Autonomni motor, kojem nije potreban ljudski vozač, olakšao bi izvođenje tih nekih scenarija.

To, dakako, ne znači kako će ljubitelji motora ubuduće svoj užitak vožnje prepustiti samom motoru, nego da će inženjeri koji marljivo rade na razvoju raznih autonomnih vozila puno lakše predvidjeti sve situacije u kojima bi se autonomno vozilo lako moglo naći. Pa i onu situaciju u kojoj motoristi iskorištavaju oprez autonomnog vozila.

Ako se pitate kako primjer takvog testiranja izgleda, bacite pogled na sljedeći video:

Komentiraj

Odgovori

Vrh