Geekmaxi
Web & IT

Što je kumovalo nedavnom padu Googlea, YouTubea i drugih servisa?

Ne pada samo Facebook

Gmail, YouTube, Snapchat, Nest, Discord, Vimeo i mnogi drugi. Svi su oni na naslavnom popisu servisa koji nisu funkcionirali kako treba 2. i dijelom 3. lipnja.

Kao uzrok svih zala se pokazala Googleova usluga u računalnom oblaku Cloud. Inače ona pogoni aplikacije koje nisu u vlasništvu tog tehnološkog diva. Trebalo je proći i više od četiri cijela sata prije no što su problemi napokon riješeni. No to nije (bilo) sve. Ponegdje su se smetnje i nastavile, unatoč obavijesti da je sve popravljeno.

Korisnici na istočnoj obali Sjedinjenih Država i u Europi su se suočavali s povremenim smetnjama i generalnom sporošću nekih servisa. I Hrvatska je bila počašćena ovim događanjima. Najviše su smetnjama bili zaposjednuti oni najbitniji igrači: YouTube i Gmail, koji nisu ponegdje uopće mogli omogućiti pristup svojim uslugama.

Ispad iz sustava su osjetili su i korisnici Pokemona Go, igrice iza koje stoji Niantic, kompanije koja je ponikla u Googleu. Trgovine kao što je Shopify zbog problema u radu satima nisu bile u stanju obrađivati transakcije putem kreditnih kartica.

U Googleu su za nevolje dodatno okrivili i “visoke razine zagušenosti mrežnog prometa istočnih dijelova SAD-a”. Najavili su i svoju istragu te obećali poboljšati sustav kako se neugodan incident ne bi ponovio.

U YouTube-u ovakav događaj nije novost. Zabilježili su ozbiljne probleme u radu tijekom siječnja ove te listopada prošle godine. Taj put su se mogli “pohvaliti” s nedostupnošću na sat i pol.

Gmail i Google Drive su već imali problema s radom još u ožujku ove godine. Nešto je poslije svega toga očigledno: nije Facebook jedini koji ima propuste.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh