Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hi-tech

Što kad se sudare dron i avion?

Evo simulacije

Dronovi su stvarnost, kako na nebu, tako i na Zemlji. S obzirom na nesređenu situaciju s propisima i postupanjem u vezi neovlaštenog korištenja, postoji određena bojazan što bi se moglo dogoditi kad se sudare dron i avion.

Sve se više postavlja pitanje koliko štete mogu uzrokovati dronovi ako lete previsoko i zalete se u kakav avion. Kako bi došli do odgovora na sve nedoumice, fizičari na Sveučilištu Dayton su proveli neka testiranja.

Simulacija

Konkretno, testiran je sudar quadcoptera s krilom jednomotornog Mooney M20 aviona.

Zanimljivo je to da bi avion u ovom slučaju mogao nastaviti svoj let, ali bi mu krilo bilo potpuno probijeno. Nisu testirali što bi bilo da dron udari u kabinu s pilotom.

Što se tehničkih pojedinosti tiče, dron je ispaljen u krilo navedenog aviona brzinom od 383 km/h, jer to simulira brzinu Mooney M20. Također, test nije proizašao iz vedra neba, nego je inspiriran nedavnim testom sudara drona s helikopterom.  U tom slučaju je također pokazano da bi dron prouzrokovao nemalu štetu, ali ipak nedovoljnu da se cijeli helikopter sruši.

Kritika testa

Provedeni test je već naišao na kritike. Konkretna letjelica, kako kažu, postiže svoju maksimalnu brzinu tek na mnogo većoj visini. Na onim visinama na kojima može imati kakav “ugodni” susret s dronovima, Mooney M20 postiže upola manje od testirane brzine.

U međuvremenu se kompanija AT&T odlučila na suradnju sa startupom Dedrone. U pitanju je startup specijaliziran za detekciju i bitku s dronovima zamijećenima u blizini vojnih baza, organizacija, kompanija i većih javnih događaja. Dakle, želi se napraviti korak više u prevenciji štete koju mogu učiniti dronovi iznad naseljenih područja.

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Fun & Lifestyle

Nedavno se na društvenim mrežama pojavio GIF koji prikazuje dron koji šeta psa, pa su mnogi pomislili da se radi o još jednoj montaži...

Hi-tech

Belgijanci imaju rješenja protiv razbacivanja smeća

Hi-tech

Istraživači su razvili sistem koji koristi mrežu dronova kako bi upozorio na predstojeće katastrofe. Tvrde kako nije bio izazov uspostaviti komunikaciju među dronovima, već...

Fun & Lifestyle

Avion se morao okrenuti i ponovo sletjeti u Saudijskoj Arabiji nakon što je majka rekla posadi aviona da je zaboravila svoju bebu na terminalu...

Oglašavanje