Geekmaxi
Future

Sustav detekcije lica kroz zidove i u mraku

Dvije riječi: američka vojska

Foto: YouTube

Ako ste pomislili kako živimo u tehnološki zaista naprednim vremenima nakon ove vijesti o kameri koja je razabrala lice kriminalca na prenapučenom koncertu, čekajte da vidite što sprema američka vojska u svojoj kuhinji. Ovaj sustav detekcije čini da prepoznavanje lica ide sve dalje.

Američka vojska, naime, radi na sustavu temeljenom na strojnom učenju koji će efikasno omogućiti ubuduće prepoznavanje lica iz termalnih snimki koje su nastale pri slabom osvjetljenju ili koje su snimljene čak kroz zidove.

Svi znamo što su termalne snimke, dakako. Termografske kamere služe da opažaju zračenje u infracrvenom pojasu elektromagnetskog spektra te onda stvaraju snimke tog zračenja, a njih nazivamo termogramima.

Gledani termografskom kamerom, topli predmeti se mogu dobro isticati u odnosu na hladniju pozadinu. Tako onda ljudi i toplokrvne životinje postaju prilično lako vidljivi u odnosu na okoliš, bilo danju ili noću. S obzirom na to onda ne čudi kako se široka upotreba termografije uvijek veže uz vojsku ili uz službe osiguranja. No to je onaj rudimentarni dio gdje se opažaju “pokretne mrlje”, a sada na red dolaze i lica.

Sam postupak uključuje snimanje osoba unutar zgrada kroz zidove i to čak u slučaju potpunog mraka, a spomenuta napredna tehnologija će se onda pobrinuti za identifikaciju lica iz dobivenih termografskih snimki.

Stručnjaci Vojnog istraživačkog laboratorija (Army Research Laboratory – ARL) objavili su i pripadajući znanstveni rad na navedenu temu.

Tehnologija bi se u skoroj budućnosti mogla često koristiti kao ispomoć na terenu (bojištu) za identifikaciju viših neprijateljskih časnika ili drugih važnih osoba te razna hvatanje onih koje bi se mogle nalaziti na listi traženih osoba.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh