HiTech

Sustav venske autentifikacije hakiran običnom voštanom šakom

Na konferenciji otkriveno kako ovaj način autentifikacije ne vrijedi baš puno

Foto: Fujitsu

Sjećate li se kad je Fujitsu najavio kako je ovakva biometrija nemoguća za hakirati? To više nije tako. Naime, sustav venske autentifikacije je ipak hakiran. I to voštanom šakom.

Vene vs. otisci

​Ideja venske autentifikacije je stvorena, jer je u pitanju veća površina u usporedbi s površinom prsta, što onda omogućava više točaka autentifikacije. To je (teoretska) prednost jedne metode nad drugom.

Također, prednost je u tome i što za razliku od otisaka prstiju koji se mogu uzeti, teže je za saznati gdje se točno vene nalaze ispod kože.

Ipak, stručnjaci su uspjeli pronaći način da zaobiđu i taj sustav. To je otkriveno na godišnjoj konferenciji hakera Chaos Communication Congress u Leipzigu.

Kada je u pitanju biometrijska sigurnost, najpopularnija dostupna opcija je trenutno još uvijek otisak prsta.

Umjetna ruka

Na konferenciji u Leipzigu su sigurnosni stručnjaci uspjeli prevariti spomenuti sustav venske autentifikacije tako što su napravili lažnu ruku. Sačinjena je od voska i na njoj su utisnuti replicirani uzorci vena.

 

Foto: Krissler, Albrecht

Sve je to napravljeno snimanjem fotografija uzoraka vena stručnjaka koristeći modificiranu SLR kameru kojoj je uklonjen infracrveni filter kako bi se bolje istakli obrasci vena ispod kože.

Metoda koju su koristili sigurnosni stručnjaci nije ona koju bi prosječna osoba mogla lako replicirati, no i dalje dokazuje da sustav nije savršen kako se pričalo.

Napravljeno je oko 2.500 fotografija i nakon više od 30 dana proces je usavršen. Potvrđeno je da se fotografije mogu lako uzeti s udaljenosti od 5 metara. To znači da nitko neće biti u mogućnosti prepoznati pokušava li netko fotografirati vene u te svrhe.

Jedan od  stručnjaka, Jan Krissler, koji je radio na sustavu zajedno s Julianom Albrechtom je rekao: „Osjećate se nelagodno, jer je proces pohvaljen kao veoma siguran, a zatim modificirate kameru, uzmete neke jeftine materijale i hakirate ga.“

Komentiraj

Odgovori

Vrh