Pratite nas

Web & IT

Sve aplikacije i uređaji za praćenje bolesti

Objavljeno

-

Foto: Pixabay

Liječenje raka

Studija s 357 pacijenata koji su primali tretman za rak glave i vrata je pokazala da su pacijenti koji su koristili pametni sustav praćenja CYCORE imali manje ozbiljne simptome vezane uz rak i njegovo liječenje u usporedbi s kontrolnom skupinom liječenom na klasičan način. Pametna tehnologija je pomogla pojednostaviti brigu omogućujući prepoznavanje i rješavanje nuspojava.

Nadzornik astme

ADAMM je nosivi pametni monitor koji otkriva simptome napada astme prije nego što počnu. Vibrira da obavijesti korisnika, a može istovremeno poslati i tekstualnu poruku skrbniku. Uređaj prati i upotrebu inhalatora te omogućava glasovno snimanje za bilježenje svih promjena ponašanja. ADAMM, naime, rabi algoritamsku tehnologiju koja uči što je ‘normalno’.

Aplikacija koja prati depresiju

Takeda Pharmaceuticals i platforma za mjerenje kognitivnog zdravlja Cognition Kit Limited istražili su mogućnosti Apple Watch aplikacije za praćenje i procjenu bolesnika s velikim depresivnim poremećajem (MDD). Utvrđeno je da dnevne procjene aplikacije odgovaraju detaljnijim testovima i ishodima o kojima su izvijestili pacijenti.

Parkinsonova bolest

Postoji aplikacija koja vlasnicima Appleovih satova omogućuje praćenje simptoma Parkinsonove bolesti. Aplikacija na iPhoneu prikazuje podatke u grafikonu s dnevnim i satnim kvarovima, kao i fluktuaciju simptoma iz minute u minutu.

Pametno kontinuirano praćenje glukoze

Kontinuirani monitor glukoze (CGM) je uređaj koji pomaže dijabetičarima da prate razinu glukoze u krvi nekoliko dana, uzimajući očitavanja u redovitim intervalima. Pametni CGM-ovi šalju podatke o razinama glukoze u krvi aplikaciji na iPhoneu, Androidu ili Apple Watchu. Aplikacija FreeStyle LibreLink također omogućuje daljinsko praćenje, što je posebno važno ako su oboljeli djeca ili stariji ljudi.

Test koagulacije

Roche je lansirao sustav za koagulaciju koji pacijentima omogućuje da preko Bluetooth veze provjere koliko brzo se stvaraju krvni ugrušci. Ovo je prvi uređaj takve vrste. Pomaže pacijentima da ostanu unutar svog terapijskog raspona i smanje rizik od moždanog udara ili krvarenja.

Nastavi čitati
Super ponuda
Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Web & IT

The Pirate Bay ponovno testira streaming opciju

Objavljeno

-

Objavio

Foto: The Pirate Bay/ The Verge

Torrent stranica The Pirate Bay odavno je poznata po tome što ljudima omogućuje preuzimanje piratskih filmova i TV serija. No, čini se kako će sad korisnicima omogućiti i novu opciju- streamanje. Za određene naslove pojavljuje se zeleni gumb za reprodukciju pored gumba za preuzimanje, koji omogućuje opciju “Pokreni koristeći Baystream”. BayStream navodno omogućuje streamanje videozapisa u pregledniku, mada za sada nije jasno tko pokreće BayStream i koja je njihova veza s Pirate Bayom. Ova značajka streamanja čini se nije još u potpunosti funkcionalna.

Ovo nije prvi put da Pirate Bay pokušava ući u svijet streaminga. 2016. godine torrent je omogućio Torrents Time, dodatak koji je na sličan način dopuštao streamanje u pregledniku, ali je nudio lošu kvalitetu slike. (Izgleda da Torrent Time i dalje postoji, ali se više baš ne koristi). Pirate Bay je 2011. godine pokrenuo vlastitu platformu za dijeljenje datoteka pod nazivom BayFiles, koji je bio ugašen 2014. godine nakon što je švedska policija izvršila raciju na servere Pirate Bay-a, a s radom je nastavio prošle godine.

Foto: The Pirate Bay

Kako broj streaming servisa raste, pristup sadržaju postaje teži i skuplji, što je stvorilo zabrinutost oko potencijalnog porasta piratstva i drugih ilegalnih alternativa. Piratski sadržaj je do sad bio najpopularniji za sadržaje poput Igre Prijestolja i Mandalorian koji su ekskluzivno vezani za jedan određeni streaming servis.

Predviđa se da će Disney+ Mandalorian postati najpiratiziraniji sadržaj godine i da će možda nadmašiti Game of Thrones (Igre prijestolja) koji slovi za sadržaj koji se najviše piratizirao ikad. Premijera 8. sezone Game of Thrones imala je tri puta više pregleda na piratskim sadržajima nego na službenom HBO servisu. Ako Pirate Bay doda i streaming opciju, vrlo je vjerojatno da će trend piratizacije porasti.

Nastavi čitati

Web & IT

Ovogodišnji YouTube Rewind video uči iz prošlogodišnjih grešaka

Objavljeno

-

Objavio

YouTube Rewind je video serija stvorena i producirana od strane YouTubea i Portal A Interactivea. Predstavlja pregled i sažetak viralnih videozapisa, događaja, trendova, memeova i glazbe koji su obilježili pojedinu godinu. Svake godine se povećava broj predstavljenih YouTube persona, a serije se mogu pronaći na službenom YouTube kanalu.

Završava još jedna godina, a to znači da je vrijeme za YouTube Rewind, osvrt na posljednjih dvanaest mjeseci kako bi istaknuo najpopularnije videozapise na platformi.

Nakon prošlogodišnjeg urnebesnog debakla u kojem je Rewind 2018. postao najomraženiji videozapis ikada, YouTube se uistinu trudi da ovog puta napravi nešto drugačije. Ove godine osim poznatih kategorija, YouTube je uključio i ‘memeove’.

Umjesto originalnog sadržaja koji je sačinjavao prošlogodišnji Rewind, ovogodišnji video je sažetak najgledanijih videozapisa i kreatora u posljednjih dvanaest mjeseci. Video sadrži glazbeni, gaming i beauty sadržaj, a može se pohvaliti velikim imenima poput PewDiePiea i Jellya, a u glazbenoj kategoriji s glazbenicima poput Lil Nas X i Billie Eilish.

Video je podijeljen na kategorije kao što su glazbeni videozapisi, plesni videozapisi, gaming, beauty videozapisi, popularni i novi kreatori.

YouTube se nada da će ovaj Rewind koji je praktički sažetak najpopularnijih videa, pomoći u izbjegavanju neprilika koje su ih snašle prošle godine.

Nastavi čitati

Web & IT

Novi alat Facebooka omogućit će prijenos slika u Google Photos

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Pixabay

Facebook objavljuje novi alat koji će svojim korisnicima omogući da fotografije izravno prenose na Google Photos. Alat će isprva biti dostupan samo u Irskoj, a u prvoj polovici 2020. bi trebao postati dostupan širom svijeta.

Ovaj projekt prijenosa podataka također uključuje i druge sudionike kao što su Apple, Microsoft, Twitter i drugi. Facebook je izjavio da započinje s Google Photos, ali da bi u budućnosti trebali biti uključeni i drugi servisi. Facebook ovaj alat testira u Irskoj te će ga pročistiti i poboljšati na temelju povratnih informacija korisnika.

Ovaj će alat biti iznimno koristan za korisnike Google Photos koji automatski ne izrađuju sigurnosne kopije slika s telefona.

Nastavi čitati

Preporučeno