Web & IT

Sve vrste podataka koje preglednik skuplja o vama

Surfanje naše svagdašnje

Foto: Pixabay

Dok surfate, internetski preglednik prikuplja sljedeće vrste podataka, pri čemu vam ne može pomoći nikakav VPN:

Podaci o hardveru i softveru vašeg računala

Po pitanju softverskih podataka to su operacijski sustav, IP adresa, brzina pregledavanja i svi pluginovi. Kod hardvera su to procesor, grafička kartica i baterija. Zaštita je moguća uz instalaciju nekih od dostupnih pluginova.

Podaci o geolokaciji

Kako biste svoj preglednik “osujetili” u skupljanju podataka vezanih uz lokaciju, rješenje je korištenje internetskih proxyja. Ako želite onemogućiti korištenje servisa poput Google GeoLokacije, ključ je u onemogućivanju JavaScripta pomoću prikladnih aplikacija.

Podaci o povijesti pretraživanja

Foto: Weknowmemes

Google, bez obzira na vaše uporno brisanje povijesti, zadržava evidencije podataka o navikama pregledavanja.

Podaci pomicanja miša

Da, čak i to. Instalacijom alata ClickClickClick to možete i provjeriti.

Orijentacija uređaja

Pametni telefoni nisu jedini koji imaju ugrađen giroskop zbog aplikacija za trčanje. Podaci o orijentaciji se isto sakupljaju unutar internetskog preglednika, koji zna sadrži li vaš uređaj kompas ili giroskop te koja vrsta orijentacije je uključena.

Povijest logiranja u društvene medije

Preglednik ove informacije šalje, primjerice, oglašivačima. Zato vam se i pojavljuju reklame onoga što najčešće gledate i čitate na pregledniku.

Podaci o jeziku i veličini slova

Bilo da tipkate unutar MS Worda, Notepada ili drugih programa. Ne sakuplja se samo vrsta i veličina slova, nego i jezik.

Slikovni podaci

Učitavanje ili skidanje rezultira skeniranjem računala i meta-podataka. To su informacije poput lokacije, rezolucije slike, tehničke specifikacije kamere i slično.

Tehničke informacije

Ovdje su u pitanju podaci koji odgovaraju na to kako ste točno pristupili nekoj internetskoj stranici. To su korisnički agenti, podrška za dodirnik, zatim je li ili nije omogućena ”Do Not Track” mogućnost, veličina ekrana i slično.

Ukratko, nema načina da u potpunosti onemogućimo preglednike da skupljaju informacije o nama. Ono što se može je ne ostaviti podatke koje baš ne moramo.

Komentiraj

Odgovori

Vrh