Pratite nas

Web & IT

Sve vrste podataka koje preglednik skuplja o vama

Surfanje naše svagdašnje

Objavljeno

-

Foto: Pixabay


Dok surfate, internetski preglednik prikuplja sljedeće vrste podataka, pri čemu vam ne može pomoći nikakav VPN:

Podaci o hardveru i softveru vašeg računala

Po pitanju softverskih podataka to su operacijski sustav, IP adresa, brzina pregledavanja i svi pluginovi. Kod hardvera su to procesor, grafička kartica i baterija. Zaštita je moguća uz instalaciju nekih od dostupnih pluginova.

Podaci o geolokaciji

Kako biste svoj preglednik “osujetili” u skupljanju podataka vezanih uz lokaciju, rješenje je korištenje internetskih proxyja. Ako želite onemogućiti korištenje servisa poput Google GeoLokacije, ključ je u onemogućivanju JavaScripta pomoću prikladnih aplikacija.

Podaci o povijesti pretraživanja

Foto: Weknowmemes

Google, bez obzira na vaše uporno brisanje povijesti, zadržava evidencije podataka o navikama pregledavanja.

Podaci pomicanja miša

Da, čak i to. Instalacijom alata ClickClickClick to možete i provjeriti.

Orijentacija uređaja

Pametni telefoni nisu jedini koji imaju ugrađen giroskop zbog aplikacija za trčanje. Podaci o orijentaciji se isto sakupljaju unutar internetskog preglednika, koji zna sadrži li vaš uređaj kompas ili giroskop te koja vrsta orijentacije je uključena.

Povijest logiranja u društvene medije

Preglednik ove informacije šalje, primjerice, oglašivačima. Zato vam se i pojavljuju reklame onoga što najčešće gledate i čitate na pregledniku.

Podaci o jeziku i veličini slova

Bilo da tipkate unutar MS Worda, Notepada ili drugih programa. Ne sakuplja se samo vrsta i veličina slova, nego i jezik.

Slikovni podaci

Učitavanje ili skidanje rezultira skeniranjem računala i meta-podataka. To su informacije poput lokacije, rezolucije slike, tehničke specifikacije kamere i slično.

Tehničke informacije

Ovdje su u pitanju podaci koji odgovaraju na to kako ste točno pristupili nekoj internetskoj stranici. To su korisnički agenti, podrška za dodirnik, zatim je li ili nije omogućena ”Do Not Track” mogućnost, veličina ekrana i slično.

Ukratko, nema načina da u potpunosti onemogućimo preglednike da skupljaju informacije o nama. Ono što se može je ne ostaviti podatke koje baš ne moramo.

Nastavi čitati
Super ponuda
Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Web & IT

Indija ponovno isključila internet, ovaj put u Assamu i Meghalayi

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Pixabay

Indija je u petak ugasila internet u državama Assamu i Meghalayi, radi kontrole prosvjeda koji je nastao zbog kontroverznog novog zakona o državljanstvu.

Indijski parlament usvojio je kontroverzni zakon o državljanstvu, koji odobrava državljanstvo manjinama kojima prijeti progon u tri susjedne države, ali se ne odnosi na muslimane. Kritičari smatraju kako taj zakon potkopava sekularni Ustav Indije, jer odobrava državljanstvo nemuslimanskim manjinama iz Bangladeša, Afganistana i Pakistana. Tim zakonom se omogućuje indijsko državljanstvo hinduistima, kršćanima, budistima, džainistima, sikhima i parsima koji su pobjegli iz tri navedene države prije 2015. godine.

Ubrzo nakon donošenja zakona, na ulicama u sjeveroistočnim državama Assamu i Meghalayi izbili su protesti. Stanovnici su već dugo zabrinuti zbog spomenutih migracija, a u Meghalayi su obustavljene i tekstualne usluge. Indijska vlada poslala je trupe i ugasila internet kako bi obuzdala situaciju. Takvu mjeru su Ujedinjeni narodi u prošlosti osudili i nazvali je kršenjem ljudskih prava.

Isključivanje interneta u Assamu i Meghalayi, u kojima živi više od 32 milijuna ljudi, najnoviji je primjer zabrinjavajućeg svjetskog trenda u kojem sudjeluju razne vlade u cilju kako bi spriječili ljude da komuniciraju putem interneta i pristupe informacijama. Indija koja predstavlja drugo najveće svjetsko internet tržište s više od 650 milijuna povezanih korisnika, i dalje primjenjuje ovakve mjere više od bilo koje druge nacije.

Foto: TechCrunch

Trenutno nema službene informacije o tome kada će internetske usluge opet postati dostupne u ove dvije države.

Nastavi čitati

Web & IT

The Pirate Bay ponovno testira streaming opciju

Objavljeno

-

Objavio

Foto: The Pirate Bay/ The Verge

Torrent stranica The Pirate Bay odavno je poznata po tome što ljudima omogućuje preuzimanje piratskih filmova i TV serija. No, čini se kako će sad korisnicima omogućiti i novu opciju- streamanje. Za određene naslove pojavljuje se zeleni gumb za reprodukciju pored gumba za preuzimanje, koji omogućuje opciju “Pokreni koristeći Baystream”. BayStream navodno omogućuje streamanje videozapisa u pregledniku, mada za sada nije jasno tko pokreće BayStream i koja je njihova veza s Pirate Bayom. Ova značajka streamanja čini se nije još u potpunosti funkcionalna.

Ovo nije prvi put da Pirate Bay pokušava ući u svijet streaminga. 2016. godine torrent je omogućio Torrents Time, dodatak koji je na sličan način dopuštao streamanje u pregledniku, ali je nudio lošu kvalitetu slike. (Izgleda da Torrent Time i dalje postoji, ali se više baš ne koristi). Pirate Bay je 2011. godine pokrenuo vlastitu platformu za dijeljenje datoteka pod nazivom BayFiles, koji je bio ugašen 2014. godine nakon što je švedska policija izvršila raciju na servere Pirate Bay-a, a s radom je nastavio prošle godine.

Foto: The Pirate Bay

Kako broj streaming servisa raste, pristup sadržaju postaje teži i skuplji, što je stvorilo zabrinutost oko potencijalnog porasta piratstva i drugih ilegalnih alternativa. Piratski sadržaj je do sad bio najpopularniji za sadržaje poput Igre Prijestolja i Mandalorian koji su ekskluzivno vezani za jedan određeni streaming servis.

Predviđa se da će Disney+ Mandalorian postati najpiratiziraniji sadržaj godine i da će možda nadmašiti Game of Thrones (Igre prijestolja) koji slovi za sadržaj koji se najviše piratizirao ikad. Premijera 8. sezone Game of Thrones imala je tri puta više pregleda na piratskim sadržajima nego na službenom HBO servisu. Ako Pirate Bay doda i streaming opciju, vrlo je vjerojatno da će trend piratizacije porasti.

Nastavi čitati

Web & IT

Ovogodišnji YouTube Rewind video uči iz prošlogodišnjih grešaka

Objavljeno

-

Objavio

YouTube Rewind je video serija stvorena i producirana od strane YouTubea i Portal A Interactivea. Predstavlja pregled i sažetak viralnih videozapisa, događaja, trendova, memeova i glazbe koji su obilježili pojedinu godinu. Svake godine se povećava broj predstavljenih YouTube persona, a serije se mogu pronaći na službenom YouTube kanalu.

Završava još jedna godina, a to znači da je vrijeme za YouTube Rewind, osvrt na posljednjih dvanaest mjeseci kako bi istaknuo najpopularnije videozapise na platformi.

Nakon prošlogodišnjeg urnebesnog debakla u kojem je Rewind 2018. postao najomraženiji videozapis ikada, YouTube se uistinu trudi da ovog puta napravi nešto drugačije. Ove godine osim poznatih kategorija, YouTube je uključio i ‘memeove’.

Umjesto originalnog sadržaja koji je sačinjavao prošlogodišnji Rewind, ovogodišnji video je sažetak najgledanijih videozapisa i kreatora u posljednjih dvanaest mjeseci. Video sadrži glazbeni, gaming i beauty sadržaj, a može se pohvaliti velikim imenima poput PewDiePiea i Jellya, a u glazbenoj kategoriji s glazbenicima poput Lil Nas X i Billie Eilish.

Video je podijeljen na kategorije kao što su glazbeni videozapisi, plesni videozapisi, gaming, beauty videozapisi, popularni i novi kreatori.

YouTube se nada da će ovaj Rewind koji je praktički sažetak najpopularnijih videa, pomoći u izbjegavanju neprilika koje su ih snašle prošle godine.

Nastavi čitati

Preporučeno