Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Fun & Lifestyle

Tehnologija u službi razbuđivanja uspavanih radnika u Japanu

Hladnim zrakom na “spavače”

Japanski uredski radnici uskoro se više neće moći previše opustiti na poslu, jer nova tehnologija može detektirati “spavače” pa potom na njih usmjeriti – hladan zrak.

Proizvođač klima uređaja Daikin i gigant elektronske industrije NEC su priopćili kako su počeli testirati sustav koji pomno prati pokrete očnih kapaka zaposlenika preko kamere koja je postavljena na računalo. Vjerovali ili ne.

Računalo automatski spušta temperaturu u prostoru ukoliko detektira drijemanje za uredskim stolovima.

“Nadamo se kako će ovaj sustav biti komercijaliziran 2020. godine”, poručili su za medije iz Daikina i dodali da su testiranja navedenog sustava već počela ovog mjeseca.

U dotičnom sustavu se kombinira Daikinova tehnologija za automatsko podešavanje temperature zajedno s NEC-ovom tehnologijom za prepoznavanje lica. Sve to kako bi se što bolje uočili kobni pokreti očnih kapaka koji ukazuju na opasnost zvanu pospanost.

Sustav je razvijen nakon izrade inicijalne studije o toj problematici gdje se pokušavalo doznati na koje načine kompanije mogu najefikasnije održati budnost radnika.

Stručnjaci su pritom bili eksperimentirali sa spuštanjem temperature za nekoliko stupnjeva, zatim s povećavanjem intenziteta osvjetljenja u prostoru i s raspršavanjem određenih mirisa. Za to vrijeme su sudionici testiranja rješavali jednostavne matematičke zadatke u razdoblju od jednog sata.

Kompanije su u zajedničkom priopćenju navele da snižavanje temperature u prostoru polučuje zaista dobre rezultate kad se pojave prvi znaci pospanosti kod pojedinaca u uredu.

Daikin je poručio da se nada kako će na kraju razviti klima uređaje koji će moći usmjeravati hladan zrak na konkretnog uspavanog radnika.

Eto, i to će se dogoditi u zemlji gdje smrt uzrokovana pretjeranim radom ima čak svoj naziv – Karoshi.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Web & IT

Ako tražite posao tijekom ovih teških vremena, LinkedIn vam možda može pomoći. Microsoftova društvena mreža predstavila je AI alate koji vam mogu pomoći i...

Biznis

Od kad su mjere socijalnog distanciranja postale uobičajene zbog aktualne situacije, zaposleni se prilagođavaju novim radnim okruženjima i sve je tanja granica između privatnog...

Biznis

Osnivač Space-X i direktor tvrtke Tesla Elon Musk u potrazi je za radnicima i pritom ga nije briga za stupanj obrazovanja kandidata. “Pridružite se...

Web & IT

Microsoft je testirao četverodnevni radni tjedan u svojim uredima u Japanu i ustanovio da su zaposlenici ne samo sretniji – nego i znatno produktivniji....

Oglašavanje