Geekmaxi
Hi-tech

Tesla auto-pilot je zanimljiv i zastrašujuć

Tesla model S

Svi već znaju da su Tesla Model S i sad Tesla model X moćni električni auti napravljeni za 21. stoljeće. Mogu prijeći stotine kilometara s jednim punjenjem, ne koriste ni trunku benzina i mogu se natjecati s pravim super autima.

Zašto je Tesla drugačija

Tesla je brzo napredovao od ludog projekta do vodećeg proizvođača električnih automobila. Iako se na spomen električnog automobila uvijek imalo na umu nešto lošije i ružnije, Tesla je promijenio to stajalište i učinio električne aute elegantnima. Tome je pridonio i naš Mate Rimac sa svojim Concept One.

Razlika između tipičnog auta i Tesle se nalazi u nadogradnji softvera. Tako se Tesla preko noći može drastično nadograditi. Nakon nadogradnje dobijete sve informacije o tom što je drugačije, a ovakav scenarij su nedavno iskusili Tesla vozači. Ujutro ih je dočekala poruka kako Tesla sad ima auto-pilot. Napokon može voziti umjesto vas kroz naporan promet.

Prepustiti se auto-pilotu

Iako često razmišljamo kako bi bilo odlično da auti mogu umjesto nas voziti, rijetko tko razmišlja o tom kako bismo se osjećali. Morali bismo se prepustiti računalu koje možda može pogriješiti. Naravno, uvijek možemo preuzeti volan, ali možda bude prekasno. Osjećaj bi se vjerojatno mogao usporediti s vožnjom u lunaparku gdje nemate kontrolu nad vožnjom, već ovisite o onom tko upravlja njom.

Neke države u SAD-u čak zakonski reguliraju da vozači moraju imati ruku na volanu u svakom trenutku vožnje pa se oni zapravo ni ne mogu opustiti i prepustiti Tesli da vozi umjesto njih. Taj zakon nije donesen zbog vozila s auto-pilotom, ali se primjenjuje na njih.

Za one koji nisu toliko sretni da su vlasnici ili poznaju vlasnike Tesle – kakav je to doživljaj, možete vidjeti u YouTube videu:

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh