video

Počelo testiranje kapsula za prvi superbrzi prijevoz ljudi

Dvadeset i šest timova iz četiri zemlje ovog vikenda nalazi se u Kaliforniji kako bi testirali kapsule za superbrzi sistem za transport ljudi i tereta, koji bi se trebao kretati brzinama od 1.200 kilometara na sat.

Ovaj koncept kojeg razvija kompanija Hyperloop One od 2013. godine uključuje pokretne kapsule u cijevima u kojima je drastično smanjen zračni pritisak, što omogućava izuzetno brzo kretanje koje bi putnike prevezao od San Francisca do Los Angelesa za 30 minuta.

Taj put trenutno traje osam sati automobilom, a sat i 15 minuta avionom.

Hyperloop One temelji se na ideji koju je prije tri godine iznio milijarder Elon Musk, poduzetnik koji stoji iza kompanije za električne automobile Tesla i SpaceX-a, koncepta privatnog svemirskog broda.

“SpaceX je pokrenuo otvoreno natjecanje, namijenjeno studentima i nezavisnim timovima inženjera, da osmisle i izgrade najbolju Hyperloop kapsulu”, navodi se na web stranici kompanije.

https://www.instagram.com/p/BPzINsXD_1u/

Dok je probne tračnice duge 1,5 kilometara napravio SpaceX, kompanija se nije direktno uključivala u razvoj ovog projekta.

Kada je objavljen natječaj, SpaceX je primio 125 prijava, ali su stručnjaci iz kompanije izabrali njih 30.

Ipak, samo 26 timova se natjecalo ovog vikenda, jer se nekoliko timova povuklo.

Na natjecanje se gleda kao na uvod za glavni test brzine koji je zakazan za ljeto. Taj test će također biti otvoren za studente i nezavisne kompanije, jer će podaci koji će se prikupiti ovog vikenda biti otvoreni i javni za sve.

Komentiraj

Odgovori

Vrh