Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Future

Testove u kineskim školama uskoro će ocjenjivati umjetna inteligencija

U tijeku je testiranje sustava

U budućnosti možda ne bude višednevnog čekanja da profesor ispravi test. Rezultati će se moći znati vrlo brzo, nakon što testove pregleda i ocijeni – umjetna inteligencija.

U većem broju kineskih škola ovog trena traje testiranje sustava temeljenog na umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju koje će automatski ocjenjivati testove, pa čak i savjetovati učenike oko napravljenih pogrešaka.

Sve što će umjetna inteligencija (AI) raditi je uspoređivati se s ocjenama i savjetima profesora koji su ispravili iste te testove tako da umjetna inteligencija konstantno može učiti nove stvari kako bi u dodjeljivanju ocjena bila što ispravnija.

Isto tako, prilikom ispravljanja testa koristi se postojeća baza podataka koja se konstantno nadopunjuje te će AI u esejima izdvajati dijelove na kojima bi učenici trebali dodatno poraditi, tj. upozoravat će ih ako se previše udalje od zadane teme.

AI se pokazala kao prilično točna, jer je u čak 92% slučajeva donijela iste ili slične odluke kao profesori, no ti rezultati, dakako, ipak nisu savršeni.

Kako AI i strojno učenje budu napredovali, tako će i softver napredovati kako bi u budućnosti smanjio nedosljednosti prilikom ocjenjivanja, a smanjit će i vrijeme profesora potrošeno na čitanje i ocjenjivanje testova te će biti od pomoći u poboljšanju vještina pisanja.

Profesor Yu Yafeng s Normal Universityja u Pekingu je rekao da ova praksa poteže neka etička pitanja. Npr. u nekim slučajevima učenici nisu znali da ih je ocijenila umjetna inteligencija umjesto profesora, dok dio roditelja učenika koji sudjeluju u tom testiranju uopće nije obaviješten o cijeloj priči.

Mnogima je također problematična činjenica što u projektu ima prste kineska vlada. Profesor koji je voditelj projekta je, naime, prije sudjelovao u vojnim projektima, a dio ljudi koji rade na testiranju prije su razvijali softver za nadzor za vladu i vojsku.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Web & IT

Do kraja lipnja posao će izgubiti 50 novinara na ugovor, dok će tim stalno zaposlenih novinara ostati raditi.

Web & IT

Ako tražite posao tijekom ovih teških vremena, LinkedIn vam možda može pomoći. Microsoftova društvena mreža predstavila je AI alate koji vam mogu pomoći i...

Biznis

“Seattle Coronavirus Assessment Network” (SCAN), u suradnji sa zakladom Billa i Melinde Gates, proizvodi testove za koronavirus, koje će prema najnovijim informacijama – brzinski...

Future

Biste li i vi pristali na seks s robotom?

Oglašavanje