Future

Treba li i Hrvatskoj zabrana mobitela u osnovnim školama?

Po uzoru na francusku odluku?

Foto: Pixabay

Kao što smo svi već dobro čuli, Francuska je službeno zabranila mobitele u osnovnim školama. Iznimka je, dakako, uporaba tih uređaja “u pedagoške svrhe”. Treba li i našoj zemlji zabrana mobitela po uzoru na francuski primjer? Evo o čemu je, konkretno, riječ u toj državi.

Francuski parlament je, dakle, konačno prihvatio zabranu mobitela (tj. zabranu korištenja mobitela) u svojim osnovnim školama. U pitanju je bilo predizborno obećanje sadašnjeg predsjednika Emmanuela Macrona, koje je oporba nazvala “kozmetičkim”.

Zastupnici u Macronovoj stranci Republika u pokretu (REM) koja i ima većinu te zastupnici centra glasovali su za tekst u Narodnoj skupštini, donjem domu parlamenta, a desnica i ljevica su bile suzdržane, prozivajući ga da je “komunikacijska operacija”, “politički oglas” i “posebni zakon koji neće ništa promijeniti”.

Nacrt samog zakona zabranjuje uporabu bilo kakvog uređaja koji ima mogućnost mrežnog povezivanja, poput mobitela i tableta, i to u osnovnim školama koje u Francuskoj pohađaju djeca do 14. ili 15. godine starosti.

Iznimka je, razumije se, uporaba tih uređaja “u pedagoške svrhe”, a o tome će konkretno odlučiti svaka školska ustanova vlastitim internim pravilnicima te također korištenje navedenih uređaja za djecu koja imaju posebne potrebe. Zakon će se također odnositi i na izvanškolske aktivnosti (kao što je sport), što je isto tako bitno za napomenuti.

Srednje škole mogu ako žele, ali ne moraju, uvesti isto to rješenje. U pitanju je također zabrana mobitela i drugih uređaja s mogućnošću mrežnog povezivanja, potpuno ili samo djelomično.

Francuski zakon o školstvu već sada zabranjuje, a na temelju zakona iz 2010. godine, mobitele “tijekom nastave i na mjestima koja su predviđena internim pravilnikom”.

Što mislite o francuskom rješenju?

Komentiraj

Odgovori

Vrh