Web & IT

Treba li nam zakon zbog kojeg moramo dobro paziti što pišemo na internetu?

Bojite li se?

Foto: Pixabay

Vlada Republike Hrvatske je nedavno najavila stroži zakon temeljem kojeg će posebno paziti na komentare na društvenim mrežama. Kako na privatnim profilima, tako i na profilima medija.

Digitalna cenzura?

Zakonom o nedopuštenom ponašanju na internetu se, po uzoru na neke druge zemlje, želi regulirati pravila ponašanja na društvenim mrežama. Drugim riječima, definirati odgovornost za objavljeni sadržaj na internetu.

Radi se, dakle, o odgovornosti onih koji upravljaju tim servisima, ali i osobnoj odgovornosti pojedinaca.

“U onom dijelu gdje su mediji, dakle tamo gdje postoji urednička odgovornost, utvrdit ćemo jasno odgovornost kako za tekstove tako za komentare koji se objavljuju”, rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Pojasnila je i kako mora postojati urednička odgovornost za sve što se na određenom mediju događa.

Smatra da zabrana komentara nikada nije dobra, no i da je odgovornost u svakom smislu nužna. Obuljen Koržinek je pojasnila i namjere reguliranja ponašanja pojedinaca na društvenim mrežama. Ističe da osobna odgovornost pojedinaca postoji bez obzira na to radi li se o analognom ili digitalnom svijetu.

Novo cenzorsko tijelo?

Najavila je ministrica i osnivanje tijela u kojem bi stručne osobe trebale ocjenjivati je li došlo do kakvog kršenja zakona. S tim se ipak ne slaže profesorica sa studija na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, Zrinjka Peruško. Kako kaže na Twitteru, “Svako tijelo koje procjenjuje slobodu izražavanja a nije sud, jest cenzorsko tijelo i nije primjereno demokraciji”.

Stručnjak za sigurnost na internetu Lucijan Carić je isto dao komentar za medije. “Ovaj zakon zadire u temeljna ljudska prava jer ograničava slobodu govora. Ljudi neće moći izraziti svoje mišljenje, ili će se ono pretvoriti u verbalni delikt. Radi se o tome da je cijeli sustav urušen.”

Komentiraj

Odgovori

Vrh