Geekmaxi
Gadget

Tržište VR i AR uređaja sumanuto raste

Ove godine će dosegnuti prihode od 1,8 milijarde dolara

Foto: Pixabay

Uređaji za reproduciranje virtualne i proširene stvarnosti (VR i AR) bi ove godine trebali dosegnuti prihode od 1,8 milijardi američkih dolara. Tako tvrdi izvješće CCS Insighta, koje smatra da će se prodati 22 milijuna VR i AR uređaja.

Najveći udio će imati VR za pametne telefone, znači uređaji poput Samsung Galaxy Geara, no najveća vrijednost leži ipak u uređajima kao što su HTC Vive Focus i Microsoft HoloLens, koji bi u 2022. g. trebali tvoriti dvije trećine kompletnog tržišta, a to bi donijelo prihode od 9,9 milijardi dolara.

U sljedeće 4 godine broj prodanih VR i AR uređaja trebao bi dosegnuti 121 milijun, što je puno više od prognoza za ovu godinu. Glavni pokretač će očekivano biti gaming industrija. S obzirom na to da navedena tehnologija još uvijek nije na toliko vrhunskoj razini da bi opravdala ulaganja u te skupocjene uređaje, svejedno se zna da 70 % vlasnika VR ili AR uređaja njima igra igrice.

Postoje, međutim, već sada neki problemi. Iako se za AR vjerovalo da je trebao biti apsolutni hit, to se ipak nije dogodilo. Uređaji namijenjeni toj tehnologiji bi trebali dosegnuti ukupno 5,5 milijuna prodanih jedinica, od čega bi brojka od 4,5 milijuna bila na komercijalnom tržištu. To je, dakle, osjetno manje nego za VR uređaje.

Sve u svemu, unatoč enormnom potencijalu spomenute tehnologije, razne kompanije još uvijek proučavaju kako se to može implementirati u njihovo poslovanje ne bi li izvukli što veći interes.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh