Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Web & IT

Tvorac Linuxa prozvao Intel zbog katastrofalnih zakrpi za Meltdown/Spectre

Intelov start u novu godinu poprilično je težak, zahvaljujući otkriću Meltdown i Spectre, dvije sigurnosne mane prisutne u nizu Intelovih procesora u milijunima uređaja diljem svijeta. Intel trenutno radi na zakrpama, no njihov trud i dosadašnja rješenja nisu se dojmila tvorca Linuxa, Linusa Torvaldsa.

U javno dostupnoj email raspravi između njega i Amazonovog inženjera Davida Woodhousea, Torvalds, inače poznat po svojem izravnom nastupu, Intelove je zakrpe nazvao „totalnim i potpunim smećem“.

Trenutna Meltdown zakrpa zahtijeva od korisnika da ju odabere i omogući prilikom podizanja sustava, dok Torvalds smatra da bi se zakrpa trebala primijeniti automatski. Tvorac Linuxa vjeruje da je to zbog marketinga, tj. zakrpa utječe na performanse na benchmark testovima što Intel ne želi.

TechCrunch je istaknuo i da je Torvalds ljut zbog suvišnih zakrpi za prethodno riješene sigurnosne probleme, za koje smatra da služe da čini da se riješilo više problema, a ne samo pokušalo srediti Meltdown.

U Intelovoj izjavi, nakon što je kritika učinila svoje, rečeno je: „Mi cijenimo povratne informacije naših partnera u industriji. Aktivno komuniciramo sa Linux zajednicom, uključujući Linusa, i radimo na rješenju.
Čini se da tvrtka ima još puno posla, prije nego Meltdown fijasko proglasi gotovim i završenim, a to će uključivati i Torvaldsove napomene.“

Nakon instalacije službenih zakrpa, dostupnih od nedavno, korisnicima se se računala nausmično rebootala, Intel je u međuvremenu otkrio u čemu je problem, sada preporuča korisnicima da preskoče zakrpu i pričekaju bolju.

Na CES-u, ranije ovog mjeseca, Intelov CEO Brian Krzanich obećao je da će tvrtka izbaciti zakrpu za Meltdown i Spectre za sve procesore napravljene zadnjih pet godina do kraja siječnja. Kraj mjeseca se bliži, mjesec dana od izjave je prošlo, a rok da se zakrpa 95% procesora prolazi.

Ovo je problem o kojem ne želimo čuti više loših vijesti, nadamo se da će se Intel sabrati i popraviti to.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Web & IT

Maliciozni kod pretvara se u slike, kako bi deep learning algoritmi mogli brže učiti o malwareu.

Web & IT

Poduzet je velik korak naprijed ali Intel priznaje da ima još prostora za napredak. Intel je ovaj tjedan izvijestio javnost da su objavili ažuriranje...

Hi-tech

Tehnološke tvrtke iz čitavog svijeta ponovno su se okupile na Sajmu potrošačke elektronike i razotkrile svoje posljednje i najveće izume. Ove godine Intel je...

Web & IT

U posljednjih tjedan dana nekoliko je istraživača računalne sigurnosti otkrilo dvije velike sigurnosne mane koje bi potencijalno mogli imati utjecaj na većinu osobnih računala...

Oglašavanje