Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Web & IT

Twitter vam pomaže pri mršavljenju

Znanstvenici s University of South Carolina’s Arnold School of Public Health došli su do saznanja da je Twitter, popularna društvena mreža koja spaja ljude diljem svijeta, vrijedan sustav za potporu ako želite smršaviti.

Rad predvođen znanstvenicom Brie Turner – McGrievy, pokazao je da korištenje Twittera, povećava vjerojatnost uspjeha programa za mršavljenje. Istraživanje je također pokazalo da su sudionici većinom koristili Twitter kako bi pružali potporu jedni drugima.

Iako su mnogi znanstvenici do sada koristili Twitter i druge društvene mreže za proučavanje načina na koji korisnici koriste te stranice kako bi diskutirali o temama vezanim uz zdravlje, studija s University of South Carolina’s Arnold School of Public Health je prva koja je istražila korištenje Twittera kao dio ponašanja za vrijeme programa mršavljenja.

Prema riječima poznate znanstvenice, istraživanje je pokazalo da sudionici koji su redovito koristili Twitter kao dio programa bili su uspješniji u gubljenju tjelesne mase.

Twitter kao potpora mršavljenju

Istraživanje je uključivalo proučavanje ponašanja i uspješnost mršavljenja 96 pretilih muškaraca i žena tijekom 6 mjeseci. Svi sudionici morali su posjedovati bar jedan od 4 vrste mobilnih uređaja koji se mogu spojiti na Internet: iPhone, iPod Touch, BlackBerry ili telefon baziran na Android operativnom sustavu. Sudionici su nasumično dodijeljeni u dvije grupe: „Podcast“ i „Podcast“ + mobilna intervencija.

Obje grupe su dobivale dvije digitalne datoteke tjedno(Svaka po 15 minuta) prva tri mjeseca i dvije mini digitalne datoteke(Svaka 5 minuta) tjedno iduća tri mjeseca. Datoteke su sadržavale informacije o prehrani, vježbama i zadanom cilju.  Uz digitalne datoteke druga grupa je na svom mobilnom telefonu instalirala aplikaciju za praćenje dijete i aplikaciju za Twitter. Rezultat programa je bilo smanjenje tjelesne mase za 2.7 % u 6 mjeseci bez ikakve razlike među grupama.

Znanstvenici su analizom pokušali istražiti interakcije između sudionika druge grupe koji su koristili Twitter i istražiti kako je to utjecalo na ishod programa.

Sudionici u drugoj grupi pratili su jedni druge na Twitteru s ciljem pružanja društvene potpore jedni drugima. Od njih je traženo da svaki dan čitaju i pišu poruke kako bi dobili odgovor od stručnjaka za mršavljenje i drugi sudionika. Stručnjak za mršavljenje pisao je dvije poruke dnevno i to je bilo dovoljno da započne diskusija između sudionika.

Tijekom 6 mjeseci bilo je 2, 630 Twitter postova. 75 % postova sadržavalo je informacije o prehrani i navikama sudionika. 6.6 % postova bili su vezani uz emocionalnu potporu, a 4.6 % bilo je vezano uz davanje komplimenata.

Obje grupe su uspjele smanjiti tjelesnu masu za 2.7 % u 6 mjeseci, međutim oni koji su bili aktivni na Twitteru bili su puno uspješniji u gubljenju kilograma. U prosjeku su za svakih 10 postova na Twitteru izgubili -0.5 % tjelesne mase.

Snaga studije, kaže Turner-McGrivy je to što je njen tim imao mogućnost istraživanja interakcija između sudionika koji su sudjelovali u programu.

„Tradicionalni programi za mršavljenje koji su bazirani na interakcijama među sudionicima, općenito nude društvenu potporu putem tjednih sastanaka. Iako se zna da je takav način efektivan, on je također skup i stvara dodatan teret za sudionike. Pružanje grupne potpore putem društvenih mreža može biti jeftin način pomoću kojeg možemo doprijeti do velikog broja ljudi koji žele postići zdravu tjelesnu težinu. Dodatne studije bi morale biti pokrenute kako bi pronašli pravi način za pružanje udaljenih programa za mršavljenje preko društvenih mreža“ 

Pratite GeeK.hr na Twitteru!

Izvor:  University of South Carolina

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Sci-fi

Vijest koja je odjeknula društvenim mrežama, i na službenom Netflixovom Twitter profilu, je kratki video klip na kojem Isaac gleda u svoje magično zrcalo...

Web & IT

Kako se koronavirus COVID-19 širi svijetom, sve je važnije doći do točnih informacija o njemu u moru podataka kojima smo svakodnevno zatrpani. U vrijeme...

Web & IT

U Kaliforniji je uhićen muškarac koji je više puta od 2016. godine hakirao Nintendo servere kako bi dobio pristup planovima kompanije. Ryan Hernandez, koji...

Sci-fi

Slavni pisac Stephen King (72) izbrisao je svoj Facebook račun zbog, kako je objasnio, lažnih vijesti i narušavanja privatnosti. “Napuštam Facebook. Ne osjećam se...

Oglašavanje