Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Future

U Kini se uvode roboti za zdravstvene preglede u školama i vrtićima

Zbog uvođenja sustava praćenja građana, roboti su ipak izazvali zabrinutost

Više od 2 tisuće kineskih vrtića uvelo je tzv. Walklake robote za dnevne preglede zdravlja.

Robote krasi zanimljiv dizajn kako se djeca ne bi prestrašila, a koriste naprednu tehnologiju kako bi pronašli simptome potencijalnih bolesti.

Ukoliko robot pronađe određene simptome, obavijesti osoblje koje njime upravlja pa oni nakon toga mogu i sami pregledati dijete i ustanoviti smije li ono ostati na nastavi.

Detaljnije izvješće o ovim robotima objavio je New Scientist, u kojem stoji da pregled traje samo tri sekunde. Robot može ustanoviti više bolesti, uključujući bolesti ruku, stopala te usta. Djeca Walklake robotu pokažu svoje lice, oči, grlo i ruke, dok senzori robota mjere temperaturu.

Dotični roboti se koriste kako bi se bolest uhvatila prije nego što se pojave baš svi simptomi. Tako se može spriječiti njezino širenje među učenicima. S obzirom na to da Walklake roboti provode izuzetno brze preglede, oni puno brže od ljudi mogu pregledati veliki broj djece.

Ipak, njihova uporaba je izazvala brigu kad je u pitanju privatnost, posebno zbog pojačanog praćenja građana i razvoja tehnologije za prepoznavanje lica u Kini koji se nalaze i unutar i izvan kineskog obrazovnog sustava. Ne zna se konkretno što se događa s podacima koje prikupe ovi roboti, ali uvijek postoji mogućnost da bi ih netko mogao zlorabiti.

Korištenje Walklake robota pokazuje primjerom kakve koristi robotika nudi u svakodnevnom životu. Bolesti koje se ne primijete na vrijeme kasnije mogu dovesti do školske epidemije, što rezultira velikim brojem izostanaka. To na kraju dovodi i do lošijih ocjena.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Future

Serija robota koji ulaze u međusobnu interakciju i prave različite konstrukcije dobila je ime Roombots, što ukazuje na njihovu osnovnu namjenu te budućnost u...

Hi-tech

Istraživači jedne tvrtke u San Diegu osmislili su način kako printati fleksibilne robote slične insektima jeftino, brzo i bez upotrebe egzotične opreme. Trik je...

Hi-tech

Na ulicama Tunisa pojavio se policijski robot koji patrolira kako bi se uvjerio da građani te zemlje poštuju karantenu tijekom epidemije koronavirusa. Kada primijeti...

Hi-tech

Ako je čovječanstvo nešto naučilo od izbijanja epidemije koronavirusa, to je da niti jedna grana nije imuna na rizik od njega, što upravo predstavlja...

Oglašavanje