Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Future

Uber će imati leteće taksije i futurističke heliodrome

Testiranja će već 2020.

Kako što prije potisnuti vijest da Uber povećava cijene u Hrvatskoj? Pa novom uzbudljivijom viješću. Naime, Uber je na svojoj konferenciji Uber Elevate predstavio nadolazeći projekt zračnog taksija – UberAIR.

Već 2020. će se početi s testiranjima zračnog prijevoza u Dallasu i Los Angelesu, a usluga će komercijalno biti dostupna već 2023. godine.

Foto: Humphreys and Partners

Njihov zračni taksi će vertikalno i uzlijetati i slijetati, baš poput helikoptera, ali će za razliku od njega biti tih. Letjelica će moći doseći brzinu od 240 do 320 km/h te će moći prijeći udaljenost od maksimalno 100 km. Morat će letjeti na visini od 300 do 600 m iznad zemlje.

Imat će 4 para horizontalno položenih rotora te jedan okomiti, a sama letjelica izgleda kao veliki dron. U letjelicu će stati točno 4 putnika i pilot, ali su iz Ubera rekli kako će letjelica vjerojatno letjeti sama nakon što se utvrdi prometna sigurnost.

Foto: Humphreys and Partners

UberAIR će na samom početku stajati 5,73 dolara po putničkoj milji (36 kuna svakih 1,6 kilometara). Iz Ubera tvrde kako će raditi na tome da cijenu u konačnici spuste na 0,44 dolara po putničkoj milji (2,7 kuna svakih 1,6 kilometara).

Putnici će letove tražiti uz pomoć aplikacije, a u letjelicu će se moći ukrcavati na posebnim lokacijama koje je Uber isto tako predstavio na konferenciji Elevate. Nekoliko arhitektonskih ureda je na konferenciji Elevate predstavilo svoja rješenja za heliodrom. Ova na slikama su iz Humphreys&Partners.

Foto: Humphreys and Partners

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Automoto

Jedan startup već provodi pokusne letove

Automoto

Prvi je Bukurešt

Automoto

Waymo i tisuće novih naručenih autonomnih vozila

Oglašavanje