Automoto

Uber počinje s električnim vozilima kroz UberGREEN

Prvi je Bukurešt

Foto: Uber

Nije tajna da Uber priželjkuje uvođenje električnih automobila u svoju ponudu, već je to bilo i najavljeno, no više se ne radi samo o najavi.

Prva takva usluga se zove UberGREEN i prezentirana je (i pokrenuta) u Bukureštu. Za sami početak će se u pilot-projektu upotrebljavati 20 električnih automobila Renault Zoe, dok im je cilj do kraja travnja imati barem deset tisuća korisnika usluge UberGREEN.

Bukurešt je tako postao prvi grad u središnjoj i istočnoj Europi s jednom takvom uslugom, a ujedno je i jedan od svega nekoliko gradova Europe u kojima Uber pruža mogućnost „zelenog“ kretanja gradom. Osim u rumunjskoj prijestolnici, Uber posebnu uslugu prijevoza električnim automobilima pruža također u Parizu, Amsterdamu, Londonu, Zürichu, Lisabonu i Portu.

“Vjerujemo da budućnost prijevoza leži u električnom pogonu, dijeljenju vožnji te samovozećim vozilima. Pred nama je, međutim, dug put. Cilj pilot-projekta je učiniti električna vozila u Bukureštu dostupnijima nego ikad prije te potaknuti razvoj prijevoza na električni pogon. To nije nešto što sami možemo ostvariti – želja nam je uspostaviti partnerstva s vlastima, proizvođačima automobila te ostalim igračima područja električne energije kako bismo mobilnost na električni pogon učinili dostupnom svima i svuda”, priopćila je Nicoleta Schroeder, generalna direktorica Ubera u Rumunjskoj.

Upravo je Rumunjska pala kao izbor zato što je u pitanju jedna od vodećih zemalja za Uber u Europi, ali i zato što Bukurešt ima jedan od ozbiljnijih problema s onečišćenjem zraka u Europskoj uniji.

Automobili korišteni u pilot-projektu s uslugom UberGREEN su marke Renault ZOE, s novom baterijom Z.E. 40, koja omogućuje domet od 400 km prema “Novom europskom voznom ciklusu” (NEDC) ili 300 km u gradskim i prigradskim područjima, nakon jednog punjenja.

Spomenutih 400 km autonomije prema NEDC-u predstavlja čak dvostruko veću udaljenost od one koja se mogla postići s prethodnim modelom te ujedno najveću raspoloživu autonomiju među svim potpuno električnim automobilima dostupnima javnosti u Rumunjskoj. Automobil ZOE sa svojom novom baterijom Z.E. 40 proizveden je u francuskoj tvornici Renault Flins.

Komentiraj

Odgovori

Vrh