Gadgeti

Ultrazvučni skener je sada gadget za pametne telefone

Foto: Butterfly Network

Nevjerojatno, ali postoji mobilni gadget koji omogućuje ultrazvučno snimanje ljudskog tijela, i to kliničke kvalitete.

Američki startup čiji su suosnivači bivši studenti MIT-a, Butterfly Network, proizveo je pravi ultrazvučni skener koji omogućuje ultrazvučno snimanje koje je jednostavno za izvesti poput mjerenja krvnog tlaka ili pak temperature. Osim u bolnicama, pokazuje potencijal za korištenje u svim terenskim uvjetima, baš kao i u domovima pacijenata.

Uređaj naziva iQ izgleda poput kakvog brijaćeg aparata. Funkcionira tako da se spaja na iPhoneov lightning priključak, a u sebi ima čitav ultrazvučni sustav na čipu. Zbog krajnje jednostavnosti svog dizajna iQ neće biti skuplji od 2000 dolara pa stoga i ne čudi što je Butterfly Network već primio toliko desetina tisuća narudžbi.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je upotrebu uređaja za različite kliničke potrebe, uključujući urološke, kardiovaskularne, abdominalne, fetalne, ginekološke i mišićno-koštane preglede, a uređaj će se početi isporučivati onima koji su ga naručili kroz nekoliko mjeseci.

Foto: Butterfly Network

“Prvi korisnici će biti liječnici koji su stručni u korištenju ultrazvukom, no vjerujemo kako će ga uskoro koristiti bolničari, medicinske sestre ili i oni liječnici koji nikad dosad nisu koristili ultrazvuk”, rekao je suosnivač tvrtke i glavni dizajner čipa Nevada Sanchez. Sanchez također navodi da su tijekom testiranja zaustavljali ljude na ulici ne bi li ih skenirali i na ekranu im pokazali njihova srca.

IQ se već pokazao vrlo učinkovitim, jer ga je John Martin, kirurg i glavni liječnik Butterfly Networka još prošle godine testirao na samome sebi i pritom je otkrio tumor. Upravo je prošao kroz prvu fazu liječenja.

“Ja sam postao prvi pacijent koji je imao koristi od ovog skenera”, poručio je John Martin. “To mi je pokazalo koliko je moćna stvar imati uređaj poput ovoga. Ja sam živi dokaz toga i vjerujem da će to spašavati mnoge živote.”

iQ će se na svojim počecima prodavati isključivo u SAD-u, no kompanija je u pregovorima s neprofitnim organizacijama poput Bill and Melinda Gates Foundationa, kako bi ga dovela i na globalno tržište.

Više zanimljivih detalja o ovom neobičnom uređaju, koji između ostaloga kombinira umjetnu inteligenciju i proširenu stvarnost kako bi bio što jednostavniji za korištenje, potražite na sljedećoj poveznici.

Komentiraj

Odgovori

Vrh