Pratite nas

Hi-tech

Umjetna inteligencija će prepoznavati fotošopirane slike

Ljubitelji fotošopiranja će “dolijati”

Objavljeno

-

Foto: Pixabay

Fotošopirane slike su blagodat ili nusprodukt današnjeg doba, ovisi koga pitate. Ironično, kompanija koja je stvorila najpoznatiji alat za iskrivljavanje stvarnost u fotografijama, sad nudi jedan novi alat da se to detektira.

Adobe, kompanija koja je stvorila Photoshop, svjesna je da se moćna tehnologija koristi i u dobre, ali i u loše svrhe. Fotošopirane slike i općenito uređivanje se, osim za uljepšavanje, umjetnički izraz i k tome slično, često koristi i za širenje lažnih vijesti, manipulaciju ljudima te razne druge prijevare. Zbog svega toga su odlučili aktivno raditi na metodi koja bi na to mogla ukazivati.

Ne bi li riješili taj “problem” odlučili su iskoristili umjetnu inteligenciju i tehnologiju računalnog vida. To dvoje su upogonili s postojećim forenzičkim tehnikama otkrivanja lažnjaka, tj. fotografija kojima se manipuliralo – od ispitivanja šuma, grešaka ili rubova objekata na slici, analiza osvijetljenosti, pa do varijacija u boji na razini piksela koje su rezultat nepravilnosti u senzoru fotoaparata.

Sve te metode uključene su u AI alat, a on je zatim istreniran na desecima tisuća fotošopiranih slika ne bi li naučio prepoznavati uzorke i sve tragove digitalne manipulacije.

U suradnji sa Sveučilištem Maryland, Adobe je razvio sustav umjetne inteligencije kojem je potrebno tek nekoliko sekundi da proanalizira sliku, pronađe što je sve na njoj izmijenjeno te da označi “sumnjivo područje”. Posao je to koji bi forenzičari radili satima, a sada je bitno olakšan i ubrzan.

Zasad Adobeov obećavajući alat prepoznaje tragove 3 osnovne tehnike manipulacije slikama: kloniranje ili premještanje dijelova slike, brisanje i kombiniranje više slika u jednu.

Daljnjim napretkom ove tehnologije trebali bi se uključiti i mogućnost analize osvijetljenosti i prepoznavanje tragova digitalne kompresije (koji nastaju višestrukim spremanjem datoteke) što isto tako može upućivati na naknadnu obradu fotografije.

Konačni cilj je izrada alata za automatsku provjeru autentičnosti fotografija kojim bi se poboljšalo povjerenje javnosti u medije i istovremeno smanjila mogućnost plasiranja lažnih fotografija umjesto autentičnih. Pitanje je hoće li se to baš svima svidjeti.

Nastavi čitati
Super ponuda
Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Hi-tech

Uz ovaj ručni skener, skeniranje skripti, knjiga ili dokumenata nikada nije bilo lakše

Objavljeno

-

Objavio

Skeniranje je posao s kojim se često susrećemo u uredima pa i kod kuće. Veći uredi koriste kopir/skener + printer profesionalne mašine, koje su posebno dizajnirane za veći obim dnevnih zadataka. Uredski kopir aparati dolaze sa opcijama koje su prilagođene uredima, za rad u mrežnom okruženju ili pak VPN-u.

Koliko god su dobri, pravi uredski aparati nisu nam uvijek dostupni, posebno kod kuće ili izvan ureda općenito. Ako imate potrebu s vremena na vrijeme skenirati neki tekst, ili grafike, a uredski skener nije na dohvat ruke, svakako ste kandidat za jedan kvalitetan i povoljan ručni skener.

U nastavku teksta opisat ćemo LOETAD prijenosni ručni skener

Model ručnog skenera koji spominjemo u tekstu može raditi dokumente 900DPI rezolucije, spremiti ih u JPG ili PDF formatu, na MicroSD ili Micro SDHC karticu koju možete instalirati u utor sa strane.

Kompaktnog je dizajna, i lagan uređaj, što ga čini idealnim za putovanja i rad izvan ureda. Ručni skener snima, arhivira i organizira skenirane dokumente, na MicroSD ili MicroSDHC kartici.

Možete skenirati kolor ili monokrom fotografije, dokumente, časopise, skripte za školu ili studij, brošure i sve vrste poslovnih dokumenata.

Kvaliteta skeniranih dokumenata se može podesiti na: 300DPI, 600DPI, i 900DPI.

LOETAD dolazi sa OCR softverom (Optical Character Recognition), što korisniku pruža mogućnost naknadne obrade teksta ili grafičkih objekata u nekom skeniranom dokumentu.

Senzor za skeniranje može uhvatiti površinu A4 dokumenta, spaja se s računalom putem USB 2.0 priključka, i koristi 2x AA baterije za rad.

Napomena: 2x AA baterije nisu uključene u cijenu.

Uz uređaj LOETAD (po cijeni koju navodimo na dnu teksta), dobit ćete 8GB MicroSD karticu.

LOETAD prijenosni skener

Ako se odlučite koristiti 8GB TF karticu, uz pomoć ovog skenera možete pohraniti 1200 stranica 900DPI, 1600 stranica 600DPI ili 6000 stranica od 300DPI. Ove brojke su okvirne, ali ih navodimo da imate neki uvid u mogućnosti uređaja. Trebamo spomenuti LOETAD skener nema svoj unutarnji prostor za pohranu podataka (ROM).

Originalno pakiranje sadrži:

1x 900 DPI LCD LOETAD ručni skener
1x zaštitna futrola
1x USB kabel
1x korisničko uputstvo
1x kartica za inicijalnu kalibraciju

Ovi proizvodi posebno su traženi ovih dana, dok traje koronavirus, kada sve veći broj ljudi radi od kuće. Ručni skener je odličan zamjenski alat uredskim kopir aparatima, što u mnogočemu olakšava svakodnevne poslove.

Nastavi čitati

Hi-tech

Najbolji mini prijenosnici za 2020. godinu

Objavljeno

-

Objavio

Ako tražite najbolji mini laptop 2020-te godine, možda vam za oko zapne neki primjerak iz predstavljanja koje slijedi. U nastavku ćemo opisati par prijenosnika koji su zaista malih dimenzija, za one koji žele laptop ponijeti gdje god požele.

Inače, kada kupujemo sebi prijenosnik, gledamo na različite specifikacije i tražimo sebi optimalan odnos između različitih tehnikalija, da zadovoljimo kupnjom naše potrebe na najbolji mogući način. Često ćemo previdjeti neki detalja, ali opet, vrijedi pogledati ponudu i razmotriti stvari koje nam najviše znače.

Mini laptop po svojoj konstrukciji je malen uređaj, kompaktan i lako prenosiv. Odmah u početku možemo preskočiti prijenosnike dijagonale ekrana 15“ i veće, ali ne trebamo zanemariti uređaje boljih karakteristika, i nikako ne trebamo umanjiti vrijednost mini prijenosnika. Njihova vrijednost zna biti i veća, od vrijednosti prosječnog prijenosnika 15-17 inča velikog zaslona.

Kada već kupujete mini prijenosnik, vrijedi uzeti uređaj koji će moći obaviti posao kada to zatreba. S tim na umu, u nastavku ćemo izdvojiti modele mini prijenosnika za tekuću 2020-tu godinu.

ASUS Chromebook Flip C100

Ovaj mini prijenosnik ima HD IPS zaslon dijagonale 10,1 inča, s odličnim kutom gledanja što samo pojačava Chrome OS osjećaj. Već smo otkrili da prijenosnik ima na sebi instalirani Google Chrome, i nastavljamo u tom pravcu, pa da spomenemo kako je minijaturni zaslon osjetljiv na dodir i korištenje je tako prilagođeno svakoj prilici. ASUS Flip C100 potpuno rasklopiv, do 360°, što je dobro u prilici kada tipkovnica nije potrebna i posao možemo obaviti korištenjem zaslona na dodir.

ASUS Flip Chromebook C100

Da nije riječ o nekom bezveznom uređaju, koji služi tek za pokazati se, govori činjenica da se u kućištu ovog malca nalaze zaista vrhunski Intelovi procesori. Unutar kvalitetno izrađenog kućišta se nalazi Intel i7 procesor 8. generacije.

Pored procesora, za što ugodniji rad na ovom minijaturnom računaru, unutra je smještena NVidia grafička kartica. Zaslon ima nativnu rezoluciju od 1280×800 piksela.

Standardni Office paket se teško instalira, i nije preporučeno ići na tu opciju. Umjesto toga, za obradu dokumenata možete koristiti Google dokument paket alata, ili Microsoft Office online.

ASUS Chromebook Flip C100 je odličan izbor za prosječnog korisnika, i osobe koje mogu bez Windows sustava. Obrada dokumenata je sasvim moguća sa dostupnim Google alatima, kao i online servisima kompanije Microsoft. Ipak, za instaliranje nekih specifičnih aplikacija, Chrome OS nije još spreman u potpunosti. Ako imate potrebu za takvim aplikacijama, savjetujemo da birate neki model sa već instaliranim Windows 10, ili nekom drugom verzijom Microsoft sustava.

Microsoft Surface Pro 4

Drugi mini prijenosnik dolazi sa potpisom Microsoft, pa je lako pretpostavit da je sustav na njemu jedna od verzija Windowsa.

Microsoft Surface Pro 4 dolazi sa olovkom za lakše upravljanje zaslonom na dodir. Olovka na sebi ima dugmiće za dodatne opcije tijekom korištenja laptopa.

Zaslon je odličan, i dolazi u veličini od 12,3 inča. Unutar kućišta se nalazi Intel Core i5-6300U procesor radnog takta 2,4GHz sa Intel HD 520 grafičkim čipom. Za dobro korisničko iskustvo brine se kombinacija od 8GB radne memorije i 256GB prostora za pohranu podataka.

Microsoft Surface Pro 4

Vratimo se još malo na zaslon. Treba spomenuti da je zaslon na ovom prijenosniku možda i njegov najveći adut. Kristalno čista slika, jaki kontrast i osvjetljenje čine ovaj zaslon možda i najboljim među konkurencijom.

Surface Pro 4 je prijenosnik za poslovne korisnike, osobe koje u trenutku žele imati jak uređaj za obaviti iznenadne poslovne zadatke.

ASUS Zenbook 13

Još jedan odličan mini laptop je ASUS Zenbook 13. Potpuno metalno kućište, 13,3“ zaslon sa full HD prikazom i baterija koja traje više od 10 sati, su detalji koji privlače mnoge potencijalne kupce.

Prilikom kupovine ovog modela možete birati između više Intel procesora, a radna memorija od 10GB je uparena sa 254GB velikim SSD-om. Sve to jamči vrhunske performanse i ugodan rad, bez obzira što je u pitanju.

ASUS Zenbook

Zaslon je rezolucije 1920×1080 piksela, sa dijagonalom od 13“. Cijena je još jedna povoljna stavka za kupovinu ovog modela, koji je možda najbolji izbor za studente i manje zahtjevne poslovne korisnike.

Konfiguracija nije najbolje složena, posebno ako laptop stavimo u kontekst izbora za 2020. godinu.

HP Stream mini prijenosnik

Jedan minijaturni laptop povoljne cijene dolazi s logom tvrtke HP. Model Stream ima zaslon dijagonale od 11 inča, i dolazi sa već instaliranim Windows 10S sustavom na sebi. U kućištu se nalazi osnovni Intel procesor uparen sa 4GB radne memorije i 32GB podatkovnog prostora.

HP Stream

Baterija bi trebala moći da isporuči dovoljno energije za 8 sati rada na mini laptopu, što je ipak ispod prosjeka. Još jedna opaska, u vezi podatkovnog prostora: naime, 32GB se možda čini dovoljno za osnovno korištenje Windows 10S sustava, ali smo imali priliku koristiti neke All-In-One uređaje sa instaliranim Windows 10 Home sustavom. Možemo kazati da  je 32GB prostora za OS dovoljno, ali budite spremni za redovno održavanje tvrdog diska i brisanje nepotrebnog sadržaja koji se nakuplja na njemu.

Cijena je faktor koji opravdava gore spomenute minuse, i prosječnu hardversku konfiguraciju.

Da ne bude HP označen kao jedini ispodprosječni brend, u nastavku ćemo predstaviti još jedan njihov model, boljih karakteristika ali i veće cijene.

HP Envy 13 inča mini laptop

Ovaj model (HP Envy) je top ponuda kada pričamo o minijaturnim prijenosnicima iz HP-a. Dolazi sa 13,3“ dijagonalom ekrana, i već instaliranim Windows 10 sustavnom na sebi. Krasi ga posebno detaljan dizajn, sa ekranom koji je gotovo bez rubova. Aluminijsko kućište daje poseban osjećaj kvalitete, a posebno trebamo istaknuti bateriju koja traje gotovo čitav dan korištenja.

Osim velike baterije, spomenut ćemo SSD kapaciteta 256GB, što je i više nego dobra stavka kod ovog prijenosnika.

HP Envy

Cijena naravno prati sve tehnološke prednosti nad prethodno opisanim modelom iz HP-a, pa je ovaj uređaj čak 4 puta skuplji od njega.

GPD Pocket laptop

Ovaj model donosi novu dimenziju prijenosnika. Možemo kazati da je najmanji na našem popisu, i svakako jedan od najmanjih modela na tržištu. Dijagonala ekrana na ovom mini prijenosniku je 7“, a kompletan uređaj je uklopljen u kvalitetno i detaljno izvedeno aluminijsko kućište.

Laptop je dimenzija većeg smartphone uređaja, osim debljine naravno, i na njega možete instalirati Windows 10, ili neku verziju Linux sustava.

Potpuno je funkcionalan uređaj i zato se nalazi na popisu mini laptopa. Kada se otvori, na raspolaganju imate potpuno funkcionalnu tipkovnicu (bez HR dijalektičkih znakova) i pointing stick za upravljanjem kursorom miša.

GPD

GPD ima procesor Intel Atom x7-Z8750, 128GB eMMC podatkovnog prostora i 8GB radne memorije. Baterija je kapaciteta 7000mAh, što jamči oko 12 sati rada na računalu bez prekida.

Rezolucija ekrana je 1920×1200 piksela, a zaslon je osjetljiv na dodir.

Nastavi čitati

Gadget

Pametna utičnica pojednostavit će vam životne navike

Objavljeno

-

Objavio

Izašli ste iz stana i stalno vas prati osjećaj da niste isključili glačalo ili grijalicu? Tehnološka revolucija koja od prvog trenutku svog plasiranja na tržište oduševljava kupce je pametna utičnica. Instalacijom pametne utičnice omogućit ćete si kontrolu nad uključenim uređajima jednostavnom aplikacijom na mobilnom uređaju.

Tehnološki napredni domovi ne moraju koštati bogatstvo. Pametne utičnice jednostavan su i povoljan način za unapređivanje uobičajenih uređaja, rasvjete i drugih elektroničkih uređaja u pametne kućanske uređaje koje možete kontrolirati putem vašeg mobilnog uređaja. Instaliranje i korištenje ovih pametnih utičnica vrlo je jednostavno, no izabrati pravu nije najlakši posao.

Utičnica koju vam predstavljamo je zidna, dakle stavlja se u zid umjesto klasične utične, te osim normalnog europskog utora za električne uređaje ima još dva dodatna utora za USB. Kompatibilna je sa Amazonom, Alexom i Google Assistantom. Koristeći Smart Life APP aplikacijom kontrolirate sve uključene uređaje. Osim bežićnog paljenja i gašenja uređaja omogućuje i uređivanje rasporeda za paljenje i gašenje, tako da se npr. klima može upaliti točno pola sata prije nego dolazite s posla. Mogućnost koja joj dozvoljava dodatne priključke još dva uređaja preko USB priključka učinit će kulturu življenja puno jednostavnijom.

Utičnica dolazi u bijeloj boji, s europskim priključkom i dimenzija je 8*8*6cm. Dolazi u paketu s korisničkim priručnikom, a ovu iznimnu ponudu možete pronaći na eBayu po cijeni od samo 18,99 eura s besplatnom poštarinom.

Nastavi čitati

Preporučeno