Geekmaxi
Hi-tech

Umjetna inteligencija pokušala napisati nastavak priče o Harryju Potteru, rezultati su urnebesni

Prošlo je točno 10 godina, 4 mjeseca i 23 dana otkako je izašla sedma i konačna knjiga iz serijala Harry Potter. Da biste čitali o najnovijim pustolovinama dječaka čarobnjaka, morat ćete se osloniti na maštu bota s umjetnom inteligencijom (UI).

Srećom za sve vas Potterovce, tim iz Botnika objavio je novu knjigu u pravo vrijeme pred blagdane, s intrigantnim naslovom “Harry Potter i portret onoga što je izgledalo kao velika hrpa pepela” (Harry Potter and the Portrait of What Looked Like a Large Pile of Ash). Pa, trenutno se radi o samo jednom poglavlju, ali držimo fige da će cijela priča uskoro biti dostupna.

Rezultati su u jednakoj mjeri užasni i urnebesni, i iako nismo sigurni što bi točno JK Rowling rekla na ovaj pokušaj, svakako preporučujemo da pročitate ako se želite malo nasmijati.

Za početak, evo nekoliko dragocjenih rečenica:

„Za Harryja, Ron je bio glasna, spora i mekana ptica. Harry nije volio razmišljati o pticama.“

„Visoki smrtonoša nosio je majicu na kojoj je pisalo ‘Hermiona je zaboravila kako plesati’, pa je Hermiona zabila njegovo lice u blato.”

Poglavlje je „napisala“ tipkovnica prediktivnog teksta koja je „pročitala“ svih sedam knjiga o Harry Potteru. Ovo je prvi Botnikov alat za pisanje, koji djeluje sugerirajući kombinacije riječi na temelju teksta koji je „pročitao“.

Počinje postavljanjem scene.

„Dvorac je zavijao valom magično pojačanih vjetrova. Nebo je vani bilo poput velikog crnog stropa, i prepuno krvi.”

Vrlo brzo stvari postaju smiješne.

„Kožni listovi kiše pogađali su Harryjev duh dok je hodao prema dvorcu. Ron je tamo stajao i izvodio neku vrstu bijesnog plesa. Ugledao je Harryja i istog trena počeo jesti Hermioninu obitelj.”

Postaje još jezivije.

„Harry otrgne oči iz svoje glave i baci ih u šumu.“

Botnik je „zajednica pisaca, umjetnika i programera koji grade i koriste alatne strojeve za preslagivanje i transformaciju jezika“.

Osim priča o Harryju, Ronu i Hermioni, mogu se pronaći i UI-pisane povijesno-romantične priče („On je virus, ona je boot proces; uskoro se ljubakaju poput para kanadskih diplomanata fizike.“); kvizove na Buzzfeedu („Saznaj koja biblijska pošast najbolje predstavlja tvoj ljubavni život“); i božićne pjesme („Vrijeme je Božića ovoga Božića/Molim te nemoj me pitati za smijeh“).

Ako ovo gore navedeno išta predstavlja, možemo sa sigurnošću ustvrditi da su ljudi bolji u pripovijedanju priča od robota – barem za sad. No ono što želimo znati jest – hoće li biti i film?

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh