Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Web & IT

Uplatnice, biljezi, osobna.. stižu promjene i digitalizacija u RH

Čuda se ipak događaju

Prva riječ kojom biste opisali hrvatsku javnu upravu zasigurno nije “digitalizacija”. Možda više “papirologija”. Evo i relativno svježeg dokaza za to. Ipak, dogodit će se nevjerojatno i stvari će se promijeniti nabolje, ako je za vjerovati dužnosnicima.

O samoj digitalizaciji javne uprave već se dovoljno dugo govori, a premda su napravljeni i neki koraci u dobrom smjeru, još uvijek imamo puno papirologije.

Prema obećavajućoj najavi Bernarda Gršića, državnog tajnika za razvoj digitalnog društva, Hrvatska će polako penetrirati u digitalno doba.

Naime, na Digital Transformation Conference najavio je da bi do kraja ove godine, ali i u narednoj građani, mogli iskusiti puno promjena u komunikaciji i poslovanju s državom.

Što se mijenja?

Ono najvažnije, opet se mijenja osobna. Priprema se nova, elektronička, osobna iskaznica koja će ujedno biti i beskontaktna. Ona će građanima olakšavati pristup sustavu e-Građani.

Zrinka Bulić, pomoćnica ministra uprave koja je zadužena za e-Hrvatsku, je navela kako se pokreće i mobilni sustav e-Građani. Beskontaktne elektroničke osobne iskaznice će u kombinaciji s mobilnim telefonom osiguravati pristup tom sustavu.

Osim toga, ona je najavila i kako će se do kraja godine uvesti i mogućnost plaćanja svih davanja POS uređajima u tijelima državne uprave. Naredne godine bi se dodatno uvela i platforma e-Pristojba. Taj sustav bi omražene uplatnice i biljege konačno lansirao u povijest.

Naročito intrigira ideja uvođenja jedinstvenog državnog pristupa. Građani bi tako dobili mogućnost prijave u sustave pomoću svog nacionalnog identiteta. Slikovito objašnjenje toga je analogija s računom na Googleu ili Facebooku koji omogućuju prijavljivanje na druge servise.

Prepreke

Za mnoge je prepreka široj digitalizaciji niska razina digitalne pismenosti građana i velik broj starijeg stanovništva koje se teško suočava s novim tehnologijama.

Ima lijeka i za to. Država će za teško snalažljive pripremiti projekt digitalizacije poslovnica težak 123 milijuna kuna. Tamo bi se na fizičkim lokacijama trebalo pristupati digitalnim uslugama.

Sve su to privlačni i ambiciozni planovi za koje se svi nadamo da će se obistiniti i pravilno provesti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Hi-tech

Ako je čovječanstvo nešto naučilo od izbijanja epidemije koronavirusa, to je da niti jedna grana nije imuna na rizik od njega, što upravo predstavlja...

Automoto

Hrvatska društva za osiguranje u suradnji s Centrom za vozila Hrvatske (CVH) i Hrvatskim uredom za osiguranje (HUO) pokrenuli su projekt digitalne police osiguranja...

Biznis

Burza dionica je tržište na kojem možete trgovati vrijednosnim papirima tvrtki, a ti papiri najčešće predstavljaju financijsko vlasništvo nad njenim dijelom. Osim trgovanja dionicama,...

Future

Iznenađuje li vas taj podatak?

Oglašavanje