Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Web & IT

Upoznajte Windows 8

Recenziranje operativnih sustava postaje vrlo zanimljivo iz jednog jednostavnog razloga – ljudi zapravo ne koriste operativne sustave, nego koriste programe, tj. aplikacije. U današnjem “oblačnom” svijetu, činjenica da se vaše aplikacije pokreću na samo jednom OS-u djeluje u najmanju ruku smiješno, posebno ako smo svjesni postojanja Microsoft, Apple ili Google “ekosustava”.

Korisnici računala i dalje žele da njihove Windows aplikacije rade kao i do sada, samo što sada žele imati i apsolutnu kontrolu nad svojim uređajima, bilo da se radi o prijenosnim ili stolnim računalima. Nove značajke softvera sve im to trebaju omogućiti na još jednostavniji, pristupačniji i brži način. Shodno tome, grafički ukrasi OS-a ne smiju utjecati na performanse niti izričito zahtijevati novi hardver.

Može li Windows 8 ispuniti svoj cilj da bude jedan važan aspekt novog Microsoftovog ekosustava i istovremeno zadržati svoje računalne korijene? Mogu li postojeća računala koristiti Windows 8 bez potrebe za novim, skupim zaslonima osjetljivim na dodir? Hoće li potpuno novo Windows 8 korisničko sučelje udaljiti postojeće korisnike od korištenja Windowsovog OS-a ili ih još snažnije vezati uz svoj ekosustav? U nastavku ćemo pokušati dati odgovore na neka od pitanja.

Ovaj se pregled temelji na konačnoj verziji Windows 8 RTM (release to manufacturing). Microsoft TechNet i MSDN pretplatnici već neko vrijeme uživaju u novom OS-u, dok svi ostali to imaju priliku učiniti od jučer.

Windows 8 korisničko sučelje

Prilikom prvog pokretanja Windows 8 želi vas snažnije vezati uza sebe, želi postati dio vas tako da vam ponudi integraciju s Microsoftovim računom (ranije poznatim kao Live ID). To je opcionalno ali, ako to učinite, lozinka za pristup Microsoftovom računu ujedno postaje i lozinka za pristup Windows 8 OS-u. Ta vam povezanost nudi brojne prednosti i potpuno iskorištavanje cloud based mogućnosti Windowsa 8.

Kao što je ranije već navedeno, Windows 8 je dizajniran kao dio ekosustava uz Windows Phone i Windows RT. Microsoft toliko snažno vjeruje u ovu ideju da je Windows 8 UI, ranije poznat kao Metro, učinio primarnim sučeljem za korisnike Windowsa. Računala s novim OS-om prilikom pokretanja odmah prikazuju novo Windows 8 sučelje, tj. novi Start te još ne postoji integrirana mogućnost da se prilikom pokretanja prikaže tradicionalna radna površina.

Windows 8 sučelje sada djeluje kao jedan veliki Start izbornik. Umjesto prikaza stupaca i malih redova riječi i ikona, sad vas prilikom pokretanja OS-a dočekuju pločice sa svim vašim aplikacijama na Windows 8 početnom zaslonu. Pretraživanje aplikacija i dokumenata nikada nije bilo jednostavnije i dovoljno je da samo počnete upisivati pojam koji vas zanima kako bi vam se lista s rezultatima prikazala u sklopu Start izbornika. Lista će se automatski sortirati ovisno o količini i redoslijedu znakova koje upisujete.

Aplikacije se prikazuju kao pločice

Aplikacije se prikazuju kao pločice

Važno je shvatiti da početni zaslon nije zamjena za radnu površinu. Početni zaslon postoji kao startna pozicija za pokretanje aplikacija, a ne kao zamjena za radnu površinu. Taj koncept je lako zaboraviti jer početni zaslon, tj. novi Start zauzima cijelu površinu ekrana. Početni zaslon ne prikazuje apsolutno sve aplikacije, no one su i dalje za jedan klik od vas i sve što je potrebno učiniti jest kliknuti na prazan prostor desnom tipkom miša te u donjem desnom kutu izabrati “All apps”. Ako neku od navedenih aplikacija želite na početnom zaslonu, dovoljno je na konkretnu aplikaciju kliknuti desnom tipkom miša te dolje lijevo izabrati “Pin to Start”.

To je mjesto na kojem ćete vidjeti temeljne promjene u načinu na koji vršite interakciju s OS-om. Prije, kad bi desnom tipkom miša kliknuli na neku aplikaciju, prikazao bi vam se kontekstualni izbornik dajući vam na izbor nekoliko mogućih akcija. U Windows 8 sučelju, isključujući radnu površinu gdje to nije slučaj, klik desnom tipkom miša na aplikaciju daje na izbor specifične korake za tu aplikaciju. Kontekstualni izbornik i dalje možete koristiti na radnoj površini kao što ste činili i do sada.

Žive pločice spadaju u ključne značajke Windows 8 početnog zaslona. Dok su standardne pločice dimenzija 150×150 piksela, žive su dimenzija 310×150 piksela i prikazuju dinamičke informacije. Pločica s prikazom vaših kontakata prikazuje njihove poruke u realnom vremenu u slučaju da ste povezali, primjerice, Twitter i Facebook s Windowsom. Kada instalirate aplikacije iz Windows trgovine i one se mogu pojaviti kao žive, dinamičke pločice. Dinamičke su pločice prvi put predstavljene na Windows Phoneu.

Kretanje početnim zaslonom je jednostavno. Pomicanjem kotačića na mišu pokrećete cijeli prikaz lijevo i desno. Ako koristite touchpad, koristite ga kao da se krećete po zaslonu te pomoću jagodice prsta vucite prikaz početnog zaslona lijevo ili desno. Pojedinačne pločice možete jednostavno odvući na bilo koje mjesto početnog zaslona te im na taj način jednostavno mijenjati pozicije.

Kretanje radnom površinom

Microsoft razdvaja Windows 8 aplikacije od desktop aplikacija. Programi na koje ovdje mislimo su svi oni koje ste koristili na prijašnjim verzijama Windowsa, uključujući Microsoft Office.

Prilikom pokretanja OS-a ne možete direktno pristupiti radnoj površini jer Microsoft želi da vaše prvo korisničko iskustvo bude uz novi početni zaslon. Za većinu korisnika ta restrikcija neće predstavljati problem.

Ako je sve što trebate naprosto pokrenuti neku aplikaciju, jednostavno kliknite na nju na početnom zaslonu i uživajte u korisničkom iskustvu. Ako trebate potpuni sustav za upravljanje dokumentima i aplikacijama, prebacite se u prikaz radne površine. Nakon pokretanja OS-a, jedan vas klik na Windows tipku na tipkovnici dijeli od prebacivanja u desktop mode. Nažalost, Windows tipka nije konzistentna u tome jer, ako ju stisnete dok ste u nekoj aplikaciji, vratit će vas na početni Start zaslon.

Desktop nudi poznate prečace

Desktop nudi poznate prečace

Osim što nema standardni Start izbornik, radna površina na sustavu Windows 8 se ponaša isto kao što je to bio slučaj i u sustavu Windows 7. Kako onda doći do uobičajenih značajki kao što su upravljačka ploča (Control Panel), file explorer i Run naredba? Jednostavno. Strelicu miša pozicionirajte u donji lijevi kut ekrana, ignorirajte prikaz Start zaslona i kliknite desnom tipkom miša. To je pojednostavljeni Start izbornik, a koji možete pozvati i kombinacijom tipki Windows i “X”.

Spajanje s mrežom je jednostavnije nego ikad, jednom kad instalirate prave drivere. Windows 8 prikazuje sve vaše mrežne uređaje uključujući i mrežne mape.

Prikaz individualnih prozora također je doživio značajne promjene. Više nema transparentnosti okvira niti njihove zaobljenosti kao što je bio slučaj u Windowsu 7. Ako kliknete na neku od stavki izbornika kao što je,primjerice, “File” prikazuje vam se vrpca (Ribbon) kao ona u Officeu 2010. Vrpca na jednom mjestu sadrži sve što biste mogli trebati, a što se prije nalazilo u nekoliko različitih stavki izbornika i podizbornika.

Konačno, kretanje novom radnom površinom jednako je kretanju na prijašnjim verzijama Windowsa. Korištenje prečaca može vam poboljšati korisničko iskustvo.

Windows 8 i Windows RT tablet

Jedan od glavnih razloga za stvaranje Windowsa 8 je pojava tableta. Microsoft je nekoliko puta pokušao ući na to tržište, ali nije uspio jer su modeli bili nezgrapni i komplicirani za korištenje.

Microsoft sada podržava dvije vrste tableta. Prva vrsta su zapravo konvertibilna prijenosna računala pokretana sustavom Windows 8, koja podsjećaju na izvorni koncept tablet računala. Čak je Microsoft Surface Pro na neki način prerušeni laptop koji naglašava touch interakciju.

Drugu ćemo vrstu prepoznati po nazivu Windows RT. Ova verzija koristi ARM procesore. Windows RT tableti koriste ograničenu verziju Windowsa 8. Uključuju tradicionalnu radnu površinu, ali se mogu instalirati i koristiti samo aplikacije preuzete iz Windows trgovine. Windows RT dolazi predinstaliran i nije ga moguće nabaviti odvojeno u slobodnoj prodaji.

Nasuprot tome, tableti pogonjeni Intelovim procesorima moći će koristiti punu verziju Windowsa 8 bez ikakvih ograničenja. Međutim, i njihova će cijena biti viša.

Postojanje dviju vrsta tableta može unijeti pomutnju među korisnicima, ali je vrlo vjerojatno da će cjenovni rang ipak odraditi svoj dio posla te usmjeriti korisnike prema onome što im je zapravo i potrebno.

Microsoft Surface

Windows trgovina

Microsoft je uklopio trgovinu u nove Windowse poput marketplacea za, primjerice, Android. Ako želite kupovati aplikacije, morate imati Microsoftov račun. Pločica “Store” nalazi se na početnom zaslonu i jednim klikom pristupate trgovini. Zapravo, postoji više trgovina. Jedna se zove samo “Store”, a druge dvije “Xbox Music” i “Xbox Video”.

Navigacija po Windows trgovini je identična navigaciji po Start početnom zaslonu. Istaknute aplikacije dolaze u pojedinačnim pločicama i sortirane su po grupama, a svaka grupa prikazuje najnovije aplikacije te najkorištenije besplatne.

Prilagodba sustava Windows

Ako vam se ne sviđa Windows 8 out of the box možete ga prilagoditi, uz neke iznimke. Možda najkontroverznija iznimka je činjenica da ne možete prilikom pokretanja sustava odmah dobiti radnu površinu.

S obzirom da se početni zaslon sastoji od pločica, možete ih premještati, dodavati, uklanjati te im mijenjati dimenzije. Osim toga, možete ih grupirati prema vrsti programa kao poslovne aplikacije, igre itd.

Postoji jedna opcija prilagodbe koja je otišla u ropotarnicu povijesti, a tiče se prilagodbi aplikacija koje će se pokretati zajedno s Windowsom. Prije ste morali ići u Msconfig konfiguraciju kako biste isključili pojedine aplikacije koje se pokreću s OS-om, a sada je dovoljno pokrenuti Upravitelj zadataka (Task manager) te kliknuti na aplikacije koje ne želite da se pokreću s OS-om.

Prilagodbe na radnoj površini ne razlikuju se od prilagodbi koje ste imali priliku vidjeti na sustavu Windows 7. I dalje je prisutna alatna traka na koju možete dodavati najčešće korištene aplikacije.

Windows 8 i SkyDrive

Novi OS dolazi s Windows 8 aplikacijom za SkyDrive servis za pohranu podataka u oblaku. Ako imate Microsoftov račun, možete početi s 5GB prostora za pohranu.

Ako SkyDrive želite koristiti u obliku desktop aplikacije morate ga posebno preuzeti te instalirati. Nakon što ste ga instalirali, povežite ga s Microsoftovim računom kako biste neometano mogli koristiti sve ponuđene mogućnosti.

Ako vam je 5GB nedovoljno imate mogućnost zakupiti dodatnih 20GB za 10$ godišnje ili 100GB za 50$ godišnje.

SkyDrive, nažalost, ima jedan bitan nedostatak. Taj se nedostatak tiče nemogućnosti postavljanja datoteka većih od 2GB. Također, Microsoft ograničava vrste datoteka koje možete pohraniti na SkyDrive. Zabranjeno je pohranjivati komercijalni sadržaj te sadržaj koji sadržava nasilje i golotinju. Ostaje nejasno kako Microsoft definira i otkriva nedopušteni sadržaj.

SkyDrive za Windows 8

SkyDrive za Windows 8

Office integracija

Microsoft Office 2013 čvrsto je vezan uz Windows 8 i to je najčvršća povezanost do sada. Kao i Windows 8, tako je i Office usko povezan sa SkyDriveom. Ako se u Office prijavite s Microsoftovim računom, možete odabrati da vam se svi dokumenti automatski spremaju na SkyDrive.

Osim toga, Office 2013 brže radi na Windowsu 8 nego na Windowsu 7, zahvaljujući tome što u potpunosti može iskoristiti prednosti GPU akceleracije ugrađene u Windows 8. Ukupni izgled Office 2013 paketa odgovara stilu i osjećaju Windowsa 8.

Zaključak

Windows 8 je stigao, ovdje je. Neki će odmah uzimati uređaje s mogućnosti upravljanja na dodir dok će drugi koristiti Windows 8 na postojećim računalima služeći se tipkovnicom i mišem. Neko je vrijeme prodaja računala opala, a jedan od razloga je i čekanje da se vidi što će ponuditi Windows 8. Sve dalje ovisi o tome koliko će se brzo korisnici priviknuti na novo korisničko iskustvo.

Ispod poklopca, Windows 8 nudi značajna poboljšanja u performansama, novi datotečni sustav, jednostavniji oporavak od sistemskih problema, bolju integraciju sa servisima za pohranu podataka u oblak te brojna manja poboljšanja. Međutim, izgleda da će početni zaslon zasjeniti sva ostala poboljšanja i sve ostale zanimljive mogućnosti koje novi OS nudi. Microsoft sada nastoji prodati što je više moguće aplikacija. Neće svi korisnici jednako reagirati na to. Međutim, oni koji se budu čvrsto protivili kupovini aplikacija puno će toga propustiti.

Voljeli ga ili mrzili, činjenica je da je Windows 8 donio svojevrsnu revoluciju po pitanju povezanosti s oblakom, ujednačenosti korisničkog iskustva, društvene interakcije i dr. Mlađi će korisnici s lakoćom prihvatiti sve novotarije, dok će dio starijih korisnika ostati i dalje protiv nečega novog. To je rizik koji Microsoft mora prihvatiti ukoliko želi ostati relevantan u današnjem svijetu. Samo će vrijeme pokazati koliko je upuštanje u taj rizik bilo opravdano.

Izvor: PC World

28 komentara

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Web & IT

Do kraja lipnja posao će izgubiti 50 novinara na ugovor, dok će tim stalno zaposlenih novinara ostati raditi.

Apps & Software

Solitaire je bio ukinut u Windows 8 verziji, ali ga je Microsoft vratio 2015. godine u Windows 10.

Web & IT

Maliciozni kod pretvara se u slike, kako bi deep learning algoritmi mogli brže učiti o malwareu.

Web & IT

Microsoft je objavio video resurse, kako bi pomogao programerima naučiti Python i kreirati AI aplikacije na Azure servisu.

Oglašavanje