Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Web & IT

Uskoro bi mogle bitno porasti cijene .com domena

Poslije osam godina, cijene .com domena mogle bi narasti po prvi put. ICANN, grupa odgovorna za nadgledanje internet domena najviše razine, blizu je davanja konačnog odobrenja za ova poskupljenja.

Cijene .com domena rasti će u sljedećih 10 godina

Trenutna nabavna cijena .com domena od 7,85 dolara na godišnjoj razini vrijedi od 2012. godine. To potrošačima ništa ne znači, jer oni koji registriraju domene uglavnom su imali više ili niže cijene od ove. Prema sporazumu koji je predložen, cijena bi trebala u narednih 10 godina porasti na gotovo 13,50 dolara po domeni.

Ovaj sporazum omogućuje Verisign-u, koji ima ugovor za nadgledanje .com domena podizanje cijene do 7% godišnje tijekom većeg dijela narednog desetljeća. Po tome Verisign bi praktično samo u 2024. i 2025. pauzirao povećanja, dok bi tijekom ostalih godina, do 2029. podizao cijenu svake godine.

Sve ovo bi praktički značilo da će cijene zakupa .com domena rasti na globalnoj razini svake godine, što će automatski povećavati i troškove onih koji imaju zakupljene domene, a to nadalje može proizvesti još ekonomskih posljedica i rast cijena u drugim segmentima, piše The Verge.

ICANN nije odgovoran za povećanje cijena

Ove promjene koje bi mogle nastupiti u narednom desetljeću nisu rezultat djelovanja ICANN-a. One potječu iz sporazuma koje je Verisign potpisao s Ministarstvom trgovine u SAD-u. ICANN nije regulator cijena i to je u potpunosti u nadležnosti Ministarstva trgovine i Ministarstva prava u SAD-u.

Iz ovog kuta ICANN ništa ne može učiniti, jer će samo ažurirati cijene koje su već dogovorene s ministarstvima, i praktično bi one tada stupile na snagu. Ipak, ova odluka još uvijek nije konačna, jer se period javne rasprave završava u petak, a konačni će izvještaj biti objavljen u ožujku.

2 komentara

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Web & IT

Prije nekoliko dana, domena Piratebay.org prodana je na aukciji za 50.000 dolara.

Web & IT

Koliko iznosi cijena najvrjednijih domena na svijetu? Koje novčane svote su spremne izdvojiti kompanije kako bi se domogle određenih domena? Kolika je vrijednost hrvatskih...

Web & IT

Na današnji dan, prije točno 25 godina, Sveučilišni računalni centar zaprimio je email o uspješnoj registraciji prve .hr domene, čime se Hrvatska ucrtala na...

Web & IT

.com domene koje u svom nazivu sadrže samo četiri znamenke sve su popularnije u svijetu interneta. Takve domene imaju svoj naziv, “4N .com” (4N – 4 numbers...

Oglašavanje